Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av: Hallgeir Henriksen

Fem år bak Uralfjellene

Fem år bak Uralfjellene

Publisert: - Oppdatert: 23.10.2019 kl 10:14

Søndag møtte 60 forhåpningsfulle frem i Kiberg for å få med seg boklanseringen til Anny Søderstrøm Wigum fra Kiberg om familiens fem dramatiske år på et sovjetisk kollektivbruk bak Uralfjellene, etter flukten fra Kiberg.

«De som tapte freden» vant publikum

«De som tapte freden» vant publikum

Publisert:

Samovarteateret høstes stående applaus og mange godord etter premieren på «De som tapte freden», der historien til Osvald Harjo står sentralt.

Går mot strømmen - vil ha vindkraft

Går mot strømmen - vil ha vindkraft

Publisert: - Oppdatert: 17.10.2019 kl 12:45

Ordfører Rune Rafaelsen går mot strømmen og tar til ordet for å bygge vindmøller i Sør-Varanger. Dette til tross for at regjeringa dropper nasjonal plan for vindkraft.

Trang start for kontrollutvalget

Trang start for kontrollutvalget

Publisert:

Til tross for at KS anbefaler det, og kommunestyret har vedtak på at også kontrollutvalget skal få opplæring, ble utvalgets medlemmer ikke innkalt til denne ukas politikeropplæring.

Frode Berg kan komme hjem til frigjøringsjubileet

Frode Berg kan komme hjem til frigjøringsjubileet

Publisert: - Oppdatert: 16.10.2019 kl 19:32

Ei litauisk avis melder nå at Frode Berg skal utleveres til Norge i bytte med en litauisk storspion.

Stor interesse for Olaugs siste bok

Stor interesse for Olaugs siste bok

Publisert:

Olaug Bye Gamnes rakk ikke å få ferdig boka om tiden etter frigjøringa. Datteren Siv og barnebarnet Bård Gamnes fullførte den, og sist lørdag var det boklansering i Kirkenes.

Rådmann vil legge lokk på barnevernssaken

Rådmann vil legge lokk på barnevernssaken

Publisert:

Rådmann Nina Bordi Øvergaard var svært krass i en redegjøring om barnevernet i Sør-Varanger, og vil ikke ha flere saker om tjenesten i media.

Denne veien rustes opp for millioner

Denne veien rustes opp for millioner

Publisert:

De atten kilometerne fra Tårnet i Jarfjord til Urdalskrysset får nå en oppgradering av veien, til glede for all brukere.

En legende som nøytralitetsvakt

En legende som nøytralitetsvakt

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2019 kl 19:55

Vin­ter­kri­gen i 1939-40 mel­lom Sov­jet­unio­nen og Finland ras­te også i nord, i om­rå­de­ne rundt Pas­vik­el­va på det som da var finsk sid­e av elva. En rek­ke finske flykt­nin­ger røm­te over Pas­vik­el­va til Sør-Var­an­ger, og det­te ble en ut­ford­ring for nors­ke myn­dig­he­ter.

Omstridt leder har sluttet i Sør-Varanger

Omstridt leder har sluttet i Sør-Varanger

Publisert: - Oppdatert: 09.10.2019 kl 06:06

Etter 17 turbulente måneder med mange konflikter med de ansatte, valgte lederen av barnevernet å si opp sin stilling, og har ikke vært på jobb siden oppsigelsen kom.

Ny øvingsvei bak  Høybuktmoen

Ny øvingsvei bak Høybuktmoen

Publisert:

Turgåere bak høyde 212, syd for flyplassen på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, kan ikke ha unngått å se at Forsvaret har laget bedre og nye veier for å øve seg på krig.

- Pap­pa pra­ta knapt om Sach­sen­hau­sen

- Pap­pa pra­ta knapt om Sach­sen­hau­sen

Publisert: - Oppdatert: 07.10.2019 kl 12:53

Olai Olsen Pack (1914- 1997) over­lev­de tre og et halvt red­sels­fullt år i fan­ge­lei­ren Sach­sen­hau­sen un­der kri­gen. Han ville skå­ne sine nær­mes­te for li­del­se­ne, og snak­ket minst mu­lig om ma­re­rit­tet i Tysk­land.

Kathrine Johnsen  in­ter­vju med Olai Pack

Kathrine Johnsen in­ter­vju med Olai Pack

Publisert: - Oppdatert: 03.10.2019 kl 13:35

Noe forkorta gjen­gir vi her Kathrine Johnsens samera­dio­in­ter­vju med Olai Pack fra mai 1972. Be­rit Alet­te Mienna har over­satt in­ter­vju­et.

Ny alterduk til Kong Oscar IIs kapell

Ny alterduk til Kong Oscar IIs kapell

Publisert:

Jubileum fører gjerne med seg gaver til jubilanten, og kirkegjengere og menigheten i steinkirka i Grensen kan nå glede seg over en ny alterduk.

Rassikring i Svartaksla

Rassikring i Svartaksla

Publisert:

Mesta er nå godt i gang med arbeidet, som skal gjør det tryggere å passere Svartaksla mellom Jakobsens og Elvenes i Sør-Varanger om vinteren.

Kirka i Grensen 150 år

Kirka i Grensen 150 år

Publisert:

Det var stor utfart til kirka i Grense Jakobselv da man feiret at det var 150 år siden kong Oscar II, innviet kirka helt ved russegrensa.

Ap og SV enige om å være uenige i Sør-Varanger

Ap og SV enige om å være uenige i Sør-Varanger

Publisert:

Etter hektiske møter og samtaler i helga ble det klart at Ap og SV ble enige om en samarbeidsavtale. Dermed får Rune Rafaelsen fire nye år i sjefsstolen, og Pål Gabrielsen går i sin bror Oles fotspor.

Glade for bokgave i Jarfjord

Glade for bokgave i Jarfjord

Publisert:

En bokpakke med lokalhistorie til elevene i Jarfjord ble godt mottatt, og vil kunne gi dem viktig kunnskap om tida frem til dagens samfunn.

Millionene ruller i Pasvik

Millionene ruller i Pasvik

Publisert:

I desember i fjor besluttet Finnmark fylkesting å avsette 60 millioner kroner til utbedring av fylkesvei 8850, fra Hesseng til Nyrud, en strekning på nærmere 100 kilometer. Nå er arbeidene i gang på flere korte strekninger fra Hesseng opp til Svanvik, en distanse på ca. 40 kilometer.

Gigantkor skal synge  russernes nasjonalsang

Gigantkor skal synge russernes nasjonalsang

Publisert:

Når utenriksminister Sergey Lavrov kommer til Kirkenes 25. oktober blir han hilst med den russiske nasjonalsangen fremført av et enormt kor på 650 elever.

Smakfullt høsttorg i Zapoljarnyj

Smakfullt høsttorg i Zapoljarnyj

Publisert:

Torghandlerne i Zapoljarnyj har holdt stand siden kuldegraden forsvant i grensebyen. Ennå holder de åpent og tilbyr fargerike og sunne grønnsaker og frukt.

Lavrov får tale

Lavrov får tale

Publisert:

Nå er det endelig klart at Russlands utenriksminister Sergey Lavrov er invitert til å tale på frigjøringsdagen 25. oktober i Kirkenes.

Rødt trakk seg

Rødt trakk seg

Publisert: - Oppdatert: 25.09.2019 kl 13:39

Ap og SV inviterte Rødt til forhandlingsbordet om makta de neste fire årene. Det ble med det ene møtet.

Rødt til maktas bord

Rødt til maktas bord

Publisert:

Ap og SV forhandler videre om makta i Sør-Varanger, og nå ønsker de å utvide den med å inkludere Rødt.

Den samiske  kommunisten fra Langøra

Den samiske kommunisten fra Langøra

Publisert: - Oppdatert: 23.09.2019 kl 14:55

Oskar Hansen (92) i Kirkenes er ennå tro mot kommunismen, og noe sameflagg klarer han seg uten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...