Søkeresultat

Nyheter av: Roger Albrigtsen

En underlig tid

Gjenreisningen av Finnmark:

En underlig tid

Publisert:

I juni 1946 gikk et nygift par om bord i et sjøfly av typen Catalina i Trondheim. Den unge kvinnen satte seg ved vinduet. Da de var i luften tittet hun ut på landskapet som åpenbarte seg langt der nede. Hva ventet der oppe langt mot nord? Hvordan kom de til å bli mottatt?

Verdens beste julegave

Gjenreisningstid i Finnmark:

Verdens beste julegave

Publisert:

I lav kveldssol kunne man se kobbertråden. Noen centimeter over bakken strakk den seg gjennom gresstustene og småskogen. Ved enden av tråden var en egg-granat festet. Flittige små barnefingre løsnet den raskt, nok et spennende leketøy til samlingen.

Unike krigshistoriske kilder

Spor etter finnmarkinger i krig:

Unike krigshistoriske kilder

Publisert:

Arkivverkets vårslipp 2021 er nå publisert på Digitalarkivet. Flere tusen historiske kilder som dokumenterer nordmenn i eksil i Storbritannia under den andre verdenskrig er nå tilgjengelig.

Med blikk for det samiske

Med blikk for det samiske

Publisert:

Til tonene av Frédéric François Chopins Largo ble Thekla Høegh båret ut av Tromsøysund kirke torsdag 4. juli 1957.

Kvænsk festkveld i Lakselv

Kvænsk festkveld i Lakselv

Publisert:

Tirsdag kveld strømmet små og store til fritidsparken for å delta i markeringen av kvænfolkets dag. Sang, lek på skøyter og matservering var noen av ingrediensene.

Inferno i flammer

Inferno i flammer

Publisert:

Sjøen brant. Mannskapet hoppet inn i flammene. De hadde ikke annet valg. Den 15. juni 1940 ble tankskipet M/T Italia torpedert. En 18 år gammel gutt fra Kirkenes var om bord.

Vebjørn Sand skal portrettere tidsvitne fra Porsanger

Vebjørn Sand skal portrettere tidsvitne fra Porsanger

Publisert:

I juni i år ble kunstparken Roseslottet åpnet ved Holmenkollen i Oslo. En stor, og kompleks, installasjon som presenterer kunst og historie med kraftfulle virkemidler. I en serie portretter kalt Historiens ansikter vil en i 2021 finne nok et tidsvitne fra Finnmark.

Brevkort fra Kistrand

Det 126 år gamle kortet skjuler en livshistorie

Brevkort fra Kistrand

Publisert:

Med utgangspunkt et brevkort skrevet i Kistrand mandag 10. september 1894 tar denne artikkelen for seg en livshistorie.

To unike bilder

To unike bilder

Publisert:

Den 2. oktober i år var det 155 år siden Lakselv kapell på Smørstad ble innviet. Bildene tatt under krigen viser deler av kirkens interiør.

Et bilde fra 1940

Fotominne:

Et bilde fra 1940

Publisert:

Dette bildet fra Brennelv, tatt i 1940, dukket nylig opp. For historiker Arvid Petterson, som er født samme år, er bildet en del av familiens historie. Et bilde han ikke har sett før.

Finnmark og Finland går hånd i hånd

En fjellrev på vandring:

Finnmark og Finland går hånd i hånd

Publisert: - Oppdatert: 02.10.2020 kl 08:25

I august og september var naturfotograf, historiker og forfatter Harri Ahonen på vandring i Finnmark. Med hjem til Finland tok han minner om, og fotografier av, 80 dagsturer. Snart blir det bok.

Barndommens engler

Barndommens engler

Publisert: - Oppdatert: 28.09.2020 kl 12:52

I februar 1942 dukket lensmannen opp med beskjed om at familien på Sundnes i Billefjord måtte bort. Tyskerne skulle overta området.

Et mørkt kapittel

Tysk minerydding i Finnmark

Et mørkt kapittel

Publisert:

I 1945 og 1946 ble tyske soldater sendt til Finnmark for å rydde eksplosiver. Praksisen med å benytte tyskerne i eksplosivrydding er lite omtalt og omstridt. Var tyskerne fanger eller kapitulerte soldater?

Navnløse døde

Groteske funn i Finnmark etter krigen:

Navnløse døde

Publisert:

I 1945 og 1946 ble lik funnet i terrenget langs veiene i Finnmark. En enkel bauta på kirkegården i Lebesby skjuler en brutal historie.

Inviterer til grottefest

Banak fort står fortsatt usikret:

Inviterer til grottefest

Publisert:

Slik Banak fort fremstår i dag, inviterer fortet til grottefester. Nylig ble det arrangert en slik fest i Oslo. Utfallet kunne ha blitt fatalt.

Sterke minneord

Sterke minneord

Publisert:

I den første utgaven av magasinet Samenes Venn etter brannen ble de syv barna som hadde fast plass ved Kolvik barnehjem omtalt og minnet. Her er minneordene gjengitt.

En strøm av tårer

Dødsbrannen i Kolvik:

En strøm av tårer

Publisert: - Oppdatert: 21.09.2020 kl 13:39

Ti år gammel sto han midt i et inferno av flammer, ute av stand til å hjelpe. Rolf Olsen mistet lillebroren i brannen på Kolvik barnehjem 3. mars 1943. Lørdag deltok han under avdukingen av minnesteinen i Kolvik.

Hun som falt på sin post

Dødsbrannen i Kolvik

Hun som falt på sin post

Publisert:

Johnhild Stensens urne ble i juni 1943 satt ned i Trondheim. Et minneord om henne var i den forbindelse på trykk.

Gunvor bar arrene livet ut

Dødsbrannen i Kolvik

Gunvor bar arrene livet ut

Publisert:

Kolvik barnehjem brenner. Åtte år gamle Gunvor må ned, bort, ut. Men trappen er full av røyk. Panikken brer seg. De andre barna roper etter hjelp.

Døden kom fra himmelen

Allierte bombeangrep mot Banak:

Døden kom fra himmelen

Publisert: - Oppdatert: 17.09.2020 kl 11:26

Den 23. april 1942 utførte sovjetrussiske bombefly sitt første angrep mot Banak flyplass. Den 28. mai, under det tredje angrepet, ble sivilbefolkningen rammet hardt.

Kunstneren som valgte døden

Kunstneren som valgte døden

Publisert:

Gjennom krigsårene foto-dokumenterte tyske og østerrikske soldater hverdagslivet i Nord-Norge. Naturen og ikke minst folkene i nord, var eksotiske motiver å ta med hjem. Ett av bildene viser en gravferd på Banak flyplass i 1942.

Det heldige skipet

Et flytende monument over krigsseilerne:

Det heldige skipet

Publisert:

Dampskipet Hestmanden klarte seg gjennom to verdenskriger. Neste år seiler hun fra Kristiansand til Finnmark.

En samisk krigshelt hedres

En samisk krigshelt hedres

Publisert:

Mandag denne uken ble 98 år gamle Oluf Trygve Amandus Johnsen hedret med to canadiske medaljer for sin innsats under krigen.

– Dere er våre helter!

Mottok heder etter 75 år:

– Dere er våre helter!

Publisert: - Oppdatert: 21.08.2020 kl 08:34

Søndag den 1. april 1945 hadde fiskebåten M/K Nordlys ankommet Kistrand. Etter en seilas gjennom minelagt farvann, og i fare for å bli oppdaget av tyskerne, var mannskapet klare for oppdrag. Aksel Jensen var en av karene om bord.

Trives best i åpne landskap

Trives best i åpne landskap

Publisert:

Utvalgt kulturlandskap i jordbruket Goarahat og Sandvikhalvøya mottok tirsdag nasjonal kulturlandskapspris 2020. I et land som gror mer og mer igjen skaper åpne landskap både glede, trivsel og dugnadsånd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...