Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av: Roger Albrigtsen

Vebjørn Sand skal portrettere tidsvitne fra Porsanger

Vebjørn Sand skal portrettere tidsvitne fra Porsanger

Publisert:

I juni i år ble kunstparken Roseslottet åpnet ved Holmenkollen i Oslo. En stor, og kompleks, installasjon som presenterer kunst og historie med kraftfulle virkemidler. I en serie portretter kalt Historiens ansikter vil en i 2021 finne nok et tidsvitne fra Finnmark.

Brevkort fra Kistrand

Det 126 år gamle kortet skjuler en livshistorie

Brevkort fra Kistrand

Publisert:

Med utgangspunkt et brevkort skrevet i Kistrand mandag 10. september 1894 tar denne artikkelen for seg en livshistorie.

To unike bilder

To unike bilder

Publisert:

Den 2. oktober i år var det 155 år siden Lakselv kapell på Smørstad ble innviet. Bildene tatt under krigen viser deler av kirkens interiør.

Et bilde fra 1940

Fotominne:

Et bilde fra 1940

Publisert:

Dette bildet fra Brennelv, tatt i 1940, dukket nylig opp. For historiker Arvid Petterson, som er født samme år, er bildet en del av familiens historie. Et bilde han ikke har sett før.

Finnmark og Finland går hånd i hånd

En fjellrev på vandring:

Finnmark og Finland går hånd i hånd

Publisert: - Oppdatert: 02.10.2020 kl 08:25

I august og september var naturfotograf, historiker og forfatter Harri Ahonen på vandring i Finnmark. Med hjem til Finland tok han minner om, og fotografier av, 80 dagsturer. Snart blir det bok.

Barndommens engler

Barndommens engler

Publisert: - Oppdatert: 28.09.2020 kl 12:52

I februar 1942 dukket lensmannen opp med beskjed om at familien på Sundnes i Billefjord måtte bort. Tyskerne skulle overta området.

Et mørkt kapittel

Tysk minerydding i Finnmark

Et mørkt kapittel

Publisert:

I 1945 og 1946 ble tyske soldater sendt til Finnmark for å rydde eksplosiver. Praksisen med å benytte tyskerne i eksplosivrydding er lite omtalt og omstridt. Var tyskerne fanger eller kapitulerte soldater?

Navnløse døde

Groteske funn i Finnmark etter krigen:

Navnløse døde

Publisert:

I 1945 og 1946 ble lik funnet i terrenget langs veiene i Finnmark. En enkel bauta på kirkegården i Lebesby skjuler en brutal historie.

Inviterer til grottefest

Banak fort står fortsatt usikret:

Inviterer til grottefest

Publisert:

Slik Banak fort fremstår i dag, inviterer fortet til grottefester. Nylig ble det arrangert en slik fest i Oslo. Utfallet kunne ha blitt fatalt.

Sterke minneord

Sterke minneord

Publisert:

I den første utgaven av magasinet Samenes Venn etter brannen ble de syv barna som hadde fast plass ved Kolvik barnehjem omtalt og minnet. Her er minneordene gjengitt.

En strøm av tårer

Dødsbrannen i Kolvik:

En strøm av tårer

Publisert: - Oppdatert: 21.09.2020 kl 13:39

Ti år gammel sto han midt i et inferno av flammer, ute av stand til å hjelpe. Rolf Olsen mistet lillebroren i brannen på Kolvik barnehjem 3. mars 1943. Lørdag deltok han under avdukingen av minnesteinen i Kolvik.

Hun som falt på sin post

Dødsbrannen i Kolvik

Hun som falt på sin post

Publisert:

Johnhild Stensens urne ble i juni 1943 satt ned i Trondheim. Et minneord om henne var i den forbindelse på trykk.

Gunvor bar arrene livet ut

Dødsbrannen i Kolvik

Gunvor bar arrene livet ut

Publisert:

Kolvik barnehjem brenner. Åtte år gamle Gunvor må ned, bort, ut. Men trappen er full av røyk. Panikken brer seg. De andre barna roper etter hjelp.

Døden kom fra himmelen

Allierte bombeangrep mot Banak:

Døden kom fra himmelen

Publisert: - Oppdatert: 17.09.2020 kl 11:26

Den 23. april 1942 utførte sovjetrussiske bombefly sitt første angrep mot Banak flyplass. Den 28. mai, under det tredje angrepet, ble sivilbefolkningen rammet hardt.

Kunstneren som valgte døden

Kunstneren som valgte døden

Publisert:

Gjennom krigsårene foto-dokumenterte tyske og østerrikske soldater hverdagslivet i Nord-Norge. Naturen og ikke minst folkene i nord, var eksotiske motiver å ta med hjem. Ett av bildene viser en gravferd på Banak flyplass i 1942.

Det heldige skipet

Et flytende monument over krigsseilerne:

Det heldige skipet

Publisert:

Dampskipet Hestmanden klarte seg gjennom to verdenskriger. Neste år seiler hun fra Kristiansand til Finnmark.

En samisk krigshelt hedres

En samisk krigshelt hedres

Publisert:

Mandag denne uken ble 98 år gamle Oluf Trygve Amandus Johnsen hedret med to canadiske medaljer for sin innsats under krigen.

– Dere er våre helter!

Mottok heder etter 75 år:

– Dere er våre helter!

Publisert: - Oppdatert: 21.08.2020 kl 08:34

Søndag den 1. april 1945 hadde fiskebåten M/K Nordlys ankommet Kistrand. Etter en seilas gjennom minelagt farvann, og i fare for å bli oppdaget av tyskerne, var mannskapet klare for oppdrag. Aksel Jensen var en av karene om bord.

Trives best i åpne landskap

Trives best i åpne landskap

Publisert:

Utvalgt kulturlandskap i jordbruket Goarahat og Sandvikhalvøya mottok tirsdag nasjonal kulturlandskapspris 2020. I et land som gror mer og mer igjen skaper åpne landskap både glede, trivsel og dugnadsånd.

Vannet fosser inn over Porsanger

50-årsflom i flere elver:

Vannet fosser inn over Porsanger

Publisert: - Oppdatert: 15.06.2020 kl 11:27

Høye temperaturer de siste dagene har ført til stor snesmelting. Lakselva og Stabburselva nådde søndag kveld rødt farenivå på NVEs flomvarsling.

Drept av de allierte

Redselsnatten i Bjerkvik 13. mai 1940:

Drept av de allierte

Publisert:

– En forferdelig nedslakting begynte, der vi drepte flere sivile enn tyskere. Maskingeværer gjennomboret dører og vinduer med kryssild.

Digitalt fangearkiv lanseres 8. mai

Nå kan du søke etter finnmarkinger som var fanger under krigen:

Digitalt fangearkiv lanseres 8. mai

Publisert:

På selveste frigjøringsdagen lanseres det digitale fangearkivet fanger.no. Arkivet inneholder navnene til 761 menn og 44 kvinner fra Finnmark som under krigsårene havnet i tysk fangenskap.

Døden på Hopseidet

Et dystert 75-års minne:

Døden på Hopseidet

Publisert: - Oppdatert: 06.05.2020 kl 08:47

Hopseidet natt til 6. mai 1945. Seks menn stilles opp ved siden av hverandre på en liten slette med ansiktene vendt mot fjorden. Tyskerne står spredt bak dem på 50 meters avstand. Maskinpistolene gjøres klare.

Mineulykken i Karasjok

75 år siden tragedien rammet:

Mineulykken i Karasjok

Publisert:

Klokken halv ti om morgenen tirsdag den 1. mai 1945 var 30 mann fra de norske polititroppene i gang med en leksjon om desarmering av miner. Så smalt det.

Susanne søker etter familie

Susanne søker etter familie

Publisert: - Oppdatert: 23.03.2020 kl 09:43

Tyske Susanne Tech Siekaup (62) besøkte nylig Lakselv og Skoganvarre i et siste forsøk på å finne en halvbror eller søster her nord. Lengselen etter å finne noen har hun båret lenge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...