Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av: Roger Albrigtsen

– Utryggheten legger seg over bygda

Drapet i Lakselv:

– Utryggheten legger seg over bygda

Publisert: - Oppdatert: 04.12.2019 kl 13:58

Tirsdag kveld lyste det i to fakkelbokser utenfor Lakselv kirke.

Det er noen ting man bare ikke glemmer

Det er noen ting man bare ikke glemmer

Publisert: - Oppdatert: 29.11.2019 kl 09:28

Den lille jenta på bildet heter Astrid. Hun er to år gammel, året er 1941. I hånden holder hun Grete-dukken sin. Da familien i 1944 ble tvunget til å flykte fra Háldenjárg til Beaivvášgieddi ble ikke Grete med. Hun forsvant i flammene.

De døde for Norge

De døde for Norge

Publisert: - Oppdatert: 15.11.2019 kl 08:38

Denne uken lanseres boken De døde for Norge - Nordmenn som ga sitt liv i alliert krigstjeneste 1940-1945.

Mintes Finnmarkskrigen

Mintes Finnmarkskrigen

Publisert: - Oppdatert: 18.11.2019 kl 15:03

Sterke beretninger fra tidsvitner. Foredrag om tvangsevakueringen. Lørdag mintes man 1944-1945 i Lakselv og i Indre Billefjord.

Samiske dødsleker

Samiske dødsleker

Publisert: - Oppdatert: 10.11.2019 kl 18:53

For første gang utgis den verdenskjente ungdomsromanen The Hunger Games av Suzanne Collins på nordsamisk. Mannen bak forlaget Sánit er Thomas Hansen i Indre Billefjord.

Oppbrudd i mørketid

Oppbrudd i mørketid

Publisert: - Oppdatert: 14.11.2019 kl 09:49

Tirsdag denne uken åpnet Porsanger museum en utstilling om deportasjonen høsten 1944.

Da Norge brant

Da Norge brant

Publisert:

Forsvarets museer ønsker å iverksette tiltak på nasjonalt nivå for å realisere intensjonen om et nasjonalt kunnskapsløft om krigen i Finnmark. Et ledd i arbeidet er utgivelsen av tegneserieheftet «Da Norge brant».

Krigsfotografen Ole Friele Backer fra Normandie til Finnmark

Krigsfotografen Ole Friele Backer fra Normandie til Finnmark

Publisert: - Oppdatert: 18.11.2019 kl 15:02

I begynnelsen av november 1944 kom Ole Friele Backer med 2. bergkompani til Kirkenes. Backers oppdrag var å dokumentere ødeleggelsene i Finnmark.

Et fyrverkeri av en forestilling

Et fyrverkeri av en forestilling

Publisert: - Oppdatert: 14.10.2019 kl 20:35

Lattermusklene fikk virkelig kjørt seg under helgens Fylkesrevyfestival i Lakselv.

Paulas reise

Paulas reise

Publisert: - Oppdatert: 14.10.2019 kl 14:28

I år er det 75 år si­den sto­re de­ler av be­folk­nin­gen i Finn­mark og Nord-Troms opp­lev­de å mis­te alt de had­de. En rek­ke for­fat­te­re tar i år for seg hen­del­se­ne som ut­spant seg i nord. En av dis­se er Tor­unn Berge.

Politisoldatens frigjøringsdrama

Politisoldatens frigjøringsdrama

Publisert:

I som­mer dro de to barn­doms­ka­me­ra­te­ne Øy­stein Foss og Hel­ge Al­vin Ros­fjord i bil gjen­nom Finn­mark. Må­let var å føl­ge i en fars fot­spor, en far som skrev dag­bok og tok bil­der. Året 1945 har så vidt be­gynt, i Finn­mark be­gyn­ner et blod­slit.

Den kamuflerte krigsforbrytelsen

Den kamuflerte krigsforbrytelsen

Publisert: - Oppdatert: 08.10.2019 kl 11:34

En hel landsdel ble jevnet med jorden, befolkningen tvangsevakuert med begrunnelse om at man skulle forhindre en russisk invasjon. Begrunnelsen var en bløff. Nå fortelles hele historien om terroren mot befolkningen i en ny bok.

De tause menn

De tause menn

Publisert:

Det er ingen tvil om at historier fra krigens dager fortsatt vekker stor interesse. Lørdag trakk forfatter Asbjørn Jaklin 60 mennesker til Porsanger bibliotek.

Fra turisme til jusstudier

Fra turisme til jusstudier

Publisert:

I det som kanskje er landets minste turist­informasjonskontor ønsker Nilofar Anwar besøkende velkommen til sentrum av Lakselv.

Drømmedame med fjordutsikt

Drømmedame med fjordutsikt

Publisert:

Hun skulle bare finne et lokale hvor 50-års­dagen kunne feires, men da ingen rom var ledige i herberget endte Wenche med å kjøpe hele campingplassen.

En annerledes sommerferie

En annerledes sommerferie

Publisert:

Kjæresteparet Júlia Serra (20) og Pau Bolanyo (21) fra den spanske havnebyen Sant Feliu de Guixols i Catalonia har reist til Porsanger for å arbeide i ferien.

Brennelva åpnet for fiske etter mange år

Brennelva åpnet for fiske etter mange år

Publisert: - Oppdatert: 01.07.2019 kl 18:26

Porsangers varaordfører Jonas Sørum Nymo er en ihuga laksefisker, men da han skulle åpne Brennelva for fiske gikk ikke alt som planlagt.

Petter tok første stikk

Petter tok første stikk

Publisert: - Oppdatert: 01.07.2019 kl 11:18

Som seg hør og bør var det en kar fra Brennelv som i natt dro opp sesongens første laks fra Brennelva. Med sine fire kilo var den ikke av de største, men den første er absolutt den første.

Odelsjenta Ragnhild følger hjertet

Odelsjenta Ragnhild følger hjertet

Publisert:

I utgangspunktet hersket det en usikkerhet hos Ragnhild om hvorvidt hun virkelig skulle ta steget å bli bonde på fulltid. Gården har i dag 29 kyr og 40 sauer av rasen gammelnorsk spælsau.

Ingen typisk bobil-tysker

Ingen typisk bobil-tysker

Publisert:

Hver sommer strømmer hundretusenvis av turister til Nordkapp. Pensjonisten Thomas Barche fra Hannover er av dem som skiller seg ut i mengden. Etter 2.500 tilbakelagte kilometer tok karen en pause i Lakselv.

Den intense opplevelsen

Den intense opplevelsen

Publisert:

Noen av oss er så heldige at vi bor i Finnmark og kan nyte naturen året rundt. Andre planlegger i månedsvis for å kunne ta del i de intense naturopplevelsene fylket har å by på. For to karer fra Oslo er gleden over å være tilbake i Stabburselva nærmest ubeskrivelig.

Stabbursdalen Resort - en ekte familiebedrift

Stabbursdalen Resort - en ekte familiebedrift

Publisert: - Oppdatert: 25.06.2019 kl 13:20

Hvert år legger Stein Inge Gjertsen rundt én million kroner inn i oppgraderinger av Stabbursdalen Resort i Porsanger. I år har et helt nytt servicebygg sett dagens lys.

I fars fotspor

I fars fotspor

Publisert:

Funnet av en dagbok, samt flere hundre fotografier, brakte sist uke to barndomskamerater til Finnmark for å følge i en fars fotspor. Nå blir polititropp-soldaten Torgeirs opplevelser bok.

Et stort løft for Kafé-Ro

Et stort løft for Kafé-Ro

Publisert:

Tirsdag fikk Kafé-Ro i Lakselv besøk av Tommy Olsen fra Sparebank 1 Nord-Norge. Med seg hadde han en bokstavelig talt stor sjekk med et viktig bidrag fra Samfunnsløftet.

Focaccia, stillhet og gode samtaler

Focaccia, stillhet og gode samtaler

Publisert:

Børselvjenta Anja Tellervo Hansen har drevet reiselivs­bedriften Bungalåven i Børselv i ganske nøyaktig ett år. Etter en bratt læringskurve ser hun nå frem mot årets turist­sesong.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...