Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av: Roger Albrigtsen

Et stort løft for Kafé-Ro

Et stort løft for Kafé-Ro

Publisert:

Tirsdag fikk Kafé-Ro i Lakselv besøk av Tommy Olsen fra Sparebank 1 Nord-Norge. Med seg hadde han en bokstavelig talt stor sjekk med et viktig bidrag fra Samfunnsløftet.

Focaccia, stillhet og gode samtaler

Focaccia, stillhet og gode samtaler

Publisert:

Børselvjenta Anja Tellervo Hansen har drevet reiselivs­bedriften Bungalåven i Børselv i ganske nøyaktig ett år. Etter en bratt læringskurve ser hun nå frem mot årets turist­sesong.

Ville dyr og husdyr på plate

Ville dyr og husdyr på plate

Publisert:

Den 24. mai ble CD-platen Elävät ja elläimet sluppet under en konsert på Kvensk institutt i Børselv. Det er koret Lasten lauluroikka, barnas sanggruppe, som står for sangen på platene.

Naturen vår roper om hjelp

Naturen vår roper om hjelp

Publisert:

Mandag gikk startskuddet for den nasjonale lesekampanjen Sommerles 2019 ved Porsanger bibliotek.

Et unikt gjenreisningsminne

Et unikt gjenreisningsminne

Publisert:

Finnmarkingene som kom tilbake til sine hjemsteder sommeren og høsten 1945, måtte ta i bruk det de fant av materiale for å lage sine første krypinn. Familien Birkely i Igeldas tok i bruk tyske brakkeflak. I dag står ennå det unike bygget i Igeldas, Porsanger.

I historiens fotspor

I historiens fotspor

Publisert: - Oppdatert: 24.05.2019 kl 09:59

For 10 år siden ble overlege Geir Ivar Elgjo ved 330-skvadronen kjent med en del av krigshistorien i Finnmark som siden har fascinert og engasjert.

Kulturskatter på vei til Sápmi

Kulturskatter på vei til Sápmi

Publisert:

I Porsanger kan du nå oppleve en utstilling av unike kulturskatter som skal tilbakeføres til flere museer i Sápmi. Enn så lenge er ikke de fysiske gjenstandene på plass. Forklaringen ligger i at museene må oppgraderes.

Fikk smertepumper

Fikk smertepumper

Publisert: - Oppdatert: 15.05.2019 kl 08:53

Hvert år dør om lag 25 mennesker i Porsanger, av disse har nær halvparten vært innom kommunens sykeavdeling hvor mange mottar nødvendig smertelindring. Fredag fikk avdelingen overrakt to nye smertepumper av Amalie og Kate Persen.

Fra Lindesnes til Nordkapp

Fra Lindesnes til Nordkapp

Publisert:

Når Julian ankommer Nordkapp om noen få dager, har han tilbakelagt 3.000 kilometer til fots, en vandring som startet den 28. januar i år.

Simpelt tyveri

Simpelt tyveri

Publisert:

Da elevene fra valgfag friluftsliv, natur og miljø ved Lakselv ungdomsskole skulle laste opp hengeren med bjørkeved fikk de seg en lei overraskelse.

3.000 besøkte Storhallmessa

3.000 besøkte Storhallmessa

Publisert:

Hvert år samles kremmere og besøkende under Storhallmessa i Lakselv. Etter at arrangør Porsanger idrettslag har gjennomført sine evalueringer går sannsynligvis årets messe inn i historien som en forbedret utgave av seg selv.

Vil forpakte Brennelva

Vil forpakte Brennelva

Publisert:

I slutten av april gikk en driftig gjeng sammen om å stifte Brennelva grunneierforening. Håpet er å kunne åpne det lakseførende vassdraget for fiske allerede i sommer.

Noen ga alt

Noen ga alt

Publisert:

I Porsanger ble frigjørings- og veterandagen 8. mai behørig markert. Under onsdagens veterangudstjeneste i Lakselv kirke fikk man høre om en ukjent helt fra den andre verdenskrig.

Tragedien i Indre Sortvik

Tragedien i Indre Sortvik

Del 2

Publisert: - Oppdatert: 08.05.2019 kl 09:39

Odd Sverre Stigen og Trygve Jørgen Tangen ble, i likhet med nesten 5.000 frontkjempere, arrestert etter frigjøringen. Dommene som fulgte hadde sin bakgrunn i frontkjempernes våpentjeneste for fienden.

Tragedien i Indre Sortvik

Tragedien i Indre Sortvik

Del 1

Publisert: - Oppdatert: 08.05.2019 kl 13:03

Store deler av Finnmark ligger i aske. Befolkningen er deportert, mange har flyktet til fjells. Tyske patruljer leter etter de som har kommet seg unna. Det er februar 1945, i Indre Sortvik går en norsk båt mot land med forsyninger.

Lanserte sjøsamisk språkverktøy

Lanserte sjøsamisk språkverktøy

Publisert:

Sjøsamiske Mearrasiida i Indre Billefjord går nye veier for å nå unge språkbrukere. Fredag ble to språkapplikasjoner for mobiltelefon presentert.

Mikkels ærefulle oppdrag

Mikkels ærefulle oppdrag

Publisert: - Oppdatert: 30.04.2019 kl 15:57

Mandag smalt det for første gang i den nye Skarvbergtunnelen på E69 til Nordkapp. Det var reineier Mikkel Sara, fra sommersiidaen Skuohtanjárga i reinbeitedistrikt 16, som fyrte av første salve.

Markerte kvænsk språkdag

Markerte kvænsk språkdag

Publisert:

Fredag inviterte Ruijan kväanit Lemmijokilaiset – Norske kvener Lakselv, Kvensk institutt, Porsanger museum, Interkommunalt Arkiv Finnmark og Porsanger kommune til markering av den kvænske språkdagen. Samtidig ble nyheten om hvem som blir daglig leder ved Porsangin kväanin kielisenteri - ...

Den skjulte krigen

Den skjulte krigen

Publisert:

Torsdag kveld fant en sterk og urovekkende samtale sted da forfatter og krigskirurg Hans Husum ble bokbadet av journalist Stein Torger Svala. «Skjult – Ny krigsmaskin» er tittelen på Husums siste utgivelse.

Terrorcelle arrestert i Karasjok

Terrorcelle arrestert i Karasjok

Publisert:

År 2000 fikk Finnmark fylkesbibliotek utlånt et fotoalbum som hadde tilhørt sakfører, senere fylkesmann i Finnmark, Hans Gabrielsen. Nå viser det seg at albumet inneholder unike bilder knyttet til arrestasjonen av en terrorcelle i Karasjok under den første verdenskrig.

Arbeidet med etterlengtet tunnel er i gang

Arbeidet med etterlengtet tunnel er i gang

Publisert:

Torsdag fikk næringsaktører i Porsanger en orientering av Statens vegvesen og Skanska om den ny Skarvbergtunnelen som nå går inn i byggefasen. Den smale og skred­utsatte E69 vil gjennom­gå en omfattende oppgradering.

Feiret nasjonal koftedag

Feiret nasjonal koftedag

Publisert: - Oppdatert: 15.04.2019 kl 15:12

Onsdag inviterte Samisk språk- og kultursenter i Lakselv til duodji-marked i forbindelse med markeringen av den sjette koftedagen.

Overtok kulturskatt

Overtok kulturskatt

Publisert:

Tirsdag denne uken skiftet en kulturskatt hender da filmskaper Anstein Mikkelsen overleverte sitt livsverk til bevaring og formidling for ettertiden.

Ekte service koster ingenting

Ekte service koster ingenting

Publisert: - Oppdatert: 02.04.2019 kl 20:15

Med bakgrunn i kunde­undersøkelser har Spar Lakselv mottatt utmerkelsen Årets servicebutikk 2018. Kundenes opplevelser førte butikken til topps blant nesten 300 butikker i landet.

Krig, bløtkake og sauna

Krig, bløtkake og sauna

Publisert:

Kirkenes 21. juni 1939, Elma og Hans Andreas blir foreldre for første gang. Den fredfulle sommerdagen kommer lille Raymond til verden. De to, som beundret sin førstefødte den onsdagen, visste ingenting om at noen måneder senere ville verden være i krig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...