Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Utbedringer skal være ferdigstilt til høsten

Det har vært flere kabelbrudd her i området ved Mehamnelv bru, nå sist i slutten av forrige måned. I løpet av høsten er en reserveløsning for kommunesenteret Mehamn på plass, slik at kabelbrudd ikke vil få så dramatiske følger som de gjør i dag. BEGGE Foto: erik brenli Foto: Erik Brenli

25. april i år fikk innbyggerne i Gamvik igjen beskjed om at de måtte greie seg uten bredbånd- og mobiltjenester natta gjennom da kabler var gravd over ved Mehamnelv bru.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Beskjeden i slutten av april var dessverre ikke noen engangsforeteelse for innbyggerne i kystkommunen. I september i fjor inntraff det også at de var uten nett- og telefondekning. Da i 12 timer. Da ble det varslet tiltak.

– De tiltakene vil også komme, forteller seniorrådgiver Rolf Gordon Roland i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), til Ságat.

Nkom inngikk i desember i fjor avtaler med både Telenor, Telia, ICE og Norkring om tiltak som skal styrke driftssikkerheten for mobiltelefoni og mobilt bredbånd til områdene rundt

– Da avtalene ble inngått i desember i fjor, ble det sagt en forventet byggetid på mellom seks og ni måneder. Vi forventer derfor at dette arbeidet skal stå ferdig utpå høsten 2019, sier Roland.

Forsterkninger av base­stasjon for mobiltelefoni og mobilt bredbånd

Roland sier at i Gamvik kommune har både Telenor, Telia, ICE og Nødnett dekning i Mehamn sentrum fra basestasjonen på Mehamnhaugen.

– Mehamnhaugen basestasjon eies av Norkring som skal montere et nødstrømsaggregat med forsyning nok til drift i minimum 72 timer, sier seniorrådgiveren.

Forbindelse til landsnettet

Mehamn og Gamvik kommune er sårbare for brudd på forbindelsene med det øvrige landsnettet for mobiltelefoni. I dag ligger Mehamn sentrum i enden av en fiberkabel som ikke er en del av en fiberring.

Ishavslink har en fiberkabel som kommer i land i Hopseidet og går derfra over til Kjøllefjord. Denne er en del av landsnettet i Finnmark.

Roland sier det ville være liten vits i å ruste opp basestasjonen på Mehamnhaugen med nødstrøm uten å knytte opp en ekstra forbindelse dit.

– Om hovedforbindelsen fra basestasjonen til landsnettet blir skadet, skal basestasjonen på Mehamnhaugen automatisk koble seg til en reserveforbindelse. For å få dette til må det legges rundt en kilometer med ny fiberkabel. I tillegg må det etableres en radiolinjeforbindelse over til Berlevåg kommune. Alt dette skal sikre at man, om den ene forbindelsen inn til Mehamn ryker, fremdeles vil ha en i reserve, forteller Roland.

Dermed vil ikke Mehamn være så sårbar lenger.

– Så til høsten, når denne «reservelinjen» er på plass, ville ikke et kabelbrudd ved Mehamnelv bru vært så alvorlig?

– Nei, da hadde man ikke vært så sårbar. Da ville den andre linjen tatt over, og man ville ikke opplevd bortfall av bredbånd- og mobiltjenester i Mehamn sentrum, avslutter Rolf Gordon Roland.

Glad for tiltak

Ordfører i Gamvik, Trond Einar Olaussen, er glad for at kommunesenteret nå skal få bedre forsyningssikkerhet.

– Jeg er glad for at Nkom delte våre bekymringer i fjor høst, og ga pålegg om utbedringer. Det betyr at vi vil få en mer stabil drift i form av nødstrøm og alternative linjer, sier Olaussen.

Han mener de flere bortfall av telefon- og nettsignaler viser hvor sårbare de er i kystkommunen.

– Vi har jo ingen alternativer når bortfall skjer. Når alt er borte har vi ingen andre alternativer enn røyksignaler. Jeg er tilfreds med at tiltakene som nå kommer vil bedre vår sårbarhet, slutter Olaussen.

Nede i denne grøfta måtte montører for å koble sammen igjen kabler som var gravd over. Foto: Erik Brenli

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...