Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Skal det gå så langt at noen blir skadet?

Her står Hans Jørgen ved garnstedet sitt, garnet er krøllet sammen ved vannkanten. I bakgrunnen kan vi se en vannskuter som ligger i vannet, og en trampoline som stadig er i bruk. Foto: June Helén Bjørnback

Hans Jørgen Haugli fra Karasjok er rystet over mangelen på respekt badegjester har for garnfiske. I tillegg er han sterkt kritisk til det han omtaler som «villmannskjøring» med vannskuter og gum­mibåt ved befolk­ede strender. Men politiet har ikke ressurser til å gripe inn.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.07.2018 kl 18:16

Da Hans Jørgen Haugli torsdag morgen skulle se til garnet sitt i Vájamohkki i Karasjok, oppdaget han at garnet nesten lå ved land, surret tilfeldig sammen. I to uker har det vært stor aktivitet i nærheten av garnstedet hans, og noe fisk har det ikke blitt. Med 34 grader i skyggen og 25 grader i vannet strømmer folk til strendene for å nyte dagene med bading og lek.

Tar ikke hensyn

På en liten strand-øy rett ved Hans Jørgens garnsted står det en trampoline i vannkanten. Litt bortenfor ligger en rød vannskuter henslengt. På andre siden av elva er det en relativt stor badestrand, mellom den lille strand-øya og badestranda er det aktivitet og trafikk store deler av døgnet.

– Trampolinen står rundt 15 meter fra garnet. Jeg er veldig plaget med at folk bader der jeg har garnet stående. Når de er ferdig å bade fra den lille øya, så svømmer de bare rett over garn­et, sier fiskeren oppgitt.

Utrygt

Hans Jørgen synes oppførselen er respektløs. Samtidig forstår han ikke hvordan folk tør å svømme i nærheten av garnet.

– Jeg tenker jo på hvis de setter seg fast i garnet. Hva skjer da? Enkelte har for eksempel klokker på seg, hva hvis de dykker og kommer fast i garnet under vann. Hvem skal trekke de opp da? Garnet klarer å trekk­e dem ned med strømmen. For meg er det en gåte hvorfor de bader og svømmer der.

Vannskutere og båter

Det er ikke bare badegjester som byr på problemer. Det har vært stor trafikk på elven med både gummibåt og vannskuter.

– Det er rundt syv eller åtte gummibåter som farter rundt her. De kjører rett rundt det jeg har på enden av garnet, og iblant kjører de over garnet. Det samme med vannskutere. Garnet er heldigvis såpass langt nede at det ikke har havnet i propellen, men det er vel bare et spørsmål om tid. Nå begynner det å gå over stokk og stein. For meg er fisket en vits nå, rett og slett, for det er jo aktivitet døgnet rundt.

Villmannskjøring

Hans Jørgen forteller at han har sett mye rart i løpet av de ukene det har vært stor trafikk og aktivitet i området.

– Jeg har sett at de har tippet med gummibåt flere ganger. Det samme har de gjort med vannskuter. Jeg kaller det villmannskjøring. De kjører bare full fart rundt og forbi der folk bader. Med folk hengende etter seg i en sånn ring. Det er greit å lek­e seg, jeg er ikke noe motstander av det, men man må ta hensyn til det som er rundt, sier han bestemt. Det er jo med livet som innsats når man bader her, sånn som ting er nå.

Hans Jørgen har omsider kontaktet politiet, da han mente den farlige og respektløse leken var gått for langt.

Mangel på ressurser

Fra politiet var det liten hjelp å få. Hans Jørgen tok kontakt via telefon, og fikk beskjed om at politiet ikke har ressurser og dermed ikke kunne gjøre noe.

– Politiet sier de ikke kan gjøre noe, men hva hvis det skjer noe? Hvem er skyld i det. Er det jeg som er eier av garnet som har skyld dersom folk setter seg fast i det? Har jeg som garnfisker ingen rettigheter? Blir jeg jaget på land med det samme solen titter frem? Og skal det virkelig gå så langt at noen blir skadet, spesielt med tanke på villmannskjøringen med vannskuter og gummibåt.

Hodeløs oppførsel

Hans Jørgen opplevde selv at en vannskuter suste forbi rett foran båten hans, da han var ute på båttur med familien.

– Jeg skulle på land der jeg har garnet stående. Jeg svingt­e ut i kulpen, og drev sakte mot land. Plutselig suser en vannskuter rett foran båten i full fart, med tau og badering etter. Det ble store bølger så det kom masse vann i båten. Jeg var veldig obs på situasjonen, så jeg tok båten litt på siden så den ene kanten ble litt høyere.

Hans Jørgen forteller at det virkelig kokte da, og da han kom på land innså han at situasjonen var farlig.

– Det var kraftig nordlig vind, tenk om baderingen de hadde hengende etter hadde slått i båt­en? Det er veldig hodeløst det de driver med. Sånn som jeg ser det.

Meldte på Twitter

Onsdag meldte politiet i Finn­mark på Twitter om det de beskriver som uvettig og uforsvarlig kjøring med vannskuter i Kar­as­jok, der de kjørte tett på og mellom svømmende ute i elva.

Politiet har imidlertid ikke kunnet si noe til Ságat om hvor mange som har meldt ifra om uvettig kjøring.

Motorferdsellovens § 8 (alminnelige bestemmelser for utøvelse av motorferdsel i utmark og vassdrag) lyder «Motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker».

Ságat kjenner til at det var fest på stranda i Báhkiljohknjárga natt til torsdag. Da avisen torsdag var på stedet, lå blant annet en vannskuter henslengt ved stedet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...