Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Sender nødhjelp i form av rundballer sørover

Sven-Erik Guttormsen har travle tider når han har «ferie» fra sin ordinære jobb som bilmekaniker ved verkstedet Bulder. Foto: Erik Brenli

Den langvarige tørken i Sør-Norge og trøndelagsfylkene rammer nå store deler av norsk landbruk. Da kom­mer hver rundballe godt med, og Sven-Erik Guttormsen vil sende rundt 50 rundballer sørover med trailer.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Den verste tørken på 50 år er et faktum i store deler av Norge. Nor­ges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Tørken er særlig omfattende på Øst- og Sørlandet, men også Rogaland, og store deler av det øvrige Vestlandet og Trøndelag er berørt.

Enkelte bønder har allerede slaktet ned deler av sin besetning grunnet fôrmangel, og andre har meldt inn slakt av samme grunn. Andre igjen ser seg om etter steder de kan kjøpe fôr til sine dyr. I Danmark skjelver bøndene selv siden de frykter fôrmangel når Norge vil kjøpe dansk halm. Oppe i alt det her kommer Sven-Erik Guttormsen i Tana inn.

– Det er ikke så lenge siden jeg startet en oppbygging av en besetning med sau etter at jeg overtok gården, så per i dag har jeg for til overs. Jeg vil anslå at jeg kan sende om lag 50 rundballer sørover med en normal slått, sier Guttormsen til Ságat.

Han sier han vet om minst en bonde til som vurderer å sende fôr sørover på trailer.

– Verken han eller jeg har gjort noen avtaler med bønder i Sør-Norge, men en transportør har henvendt seg til oss og etterspurt fôr. Jeg regner det som bra sikkert at noe av det vi nå slår her vil ende opp lenger sør i landet, sier Guttormsen.

– Ekkel følelse

Guttormsen har vokst opp på gården han nå er i ferd med overta formelt. Han sier det er en ekkel følelse når man ikke har nok fôr.

– Det har vel kun skjedd en gang for lenge siden at vi måtte spare på maten til vår besetning. Det var en ekkel følelse. Det er ikke noen hyggelig situasjon vår­e bondekolleger lenger sør har havnet i. Det man ser og hører om, via facebook, nettaviser og tv gjør inntrykk, sier bonden.

Han har 200 mål sjøl, men leier ut 80 av disse. Dermed gjenstår 120 mål som han skal slå ned og rundballe. Selv om han nå kunne tjent gode penger på å selge til en høy pris, vil han ikke gjøre det.

– Jeg har solgt rundballer også tidligere, og selger til samme pris nå. Jeg har hørt at enkelte kjører opp prisen nå som fôr er mangelvare. Det vil ikke jeg gjøre. Men det er klart bønde­ne som kjøper fôr herfra får en ekstrakostnad siden rundballene må fraktes over lange avstander. Transportøren skal jo også ha dekket inn sine kostnader, sier Guttormsen, før han nok en gang gjør klar traktoren for å kjøre rundballer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...