Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Olaug starter innsamlingsaksjon

Olaug Bye Gamnes starter på vegne av slektninger av polarheltene Must og Savio, en innsamlingsaksjon for et minnesmerke over de to sameguttene, som deltok på en sydpolekspedisjon fra 1898 til 1900. Foto: Hallgeir Henriksen

Olaug Bye Gamnes er lei av å vente på kommunal velvilje og penger, og starter nå innsamlingsaksjon for et minnesmerke over Must og Savio, som var med på en ­ekspedisjon til sydpolplatået for 120 år siden.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

83 år gamle Olaug Bye Gamnes har hastverk med å få opp et minnesmerke etter bestefaren Ole J. Must og Per J. Savio, far til den store samiske kunstneren John A. Savio.

Helsa skranter betydelig, spesielt etter at hun ble rammet av kreft, og Olaug håper så inderlig vel at hun får se et synlig minnesmerke etter de samiske heltene.

– Ja, jeg må si at dette ønsket bare bli sterkere og sterkere for hver dag som går. Jeg kan ikke fatte hvorfor det offentlige Sør-Varanger med ordfører i spissen, ikke griper fatt i dette, slik man gjorde i Karasjok og fikk satt opp en statue av Ravna og Balto, sier hun.

Sandnes

I år er det 120 år siden de to unge sameguttene dro ut fra Sandnes i Langfjorden.

I forbindelse med dette arrangerer Bye Gamnes sammen med andre slektninger og etterkommere av Savio, en tilstelning hos Barents safari på Sandnes på lørdag. I tillegg vil Johanne Jerijärvi fortelle om sin tur til Nordpolen i 2014 i forbindelse med et fjernsynsprogram.

– Jeg håper virkelig at mange vil komme, og vi vil by på både kaffe, brus og noe å spise, sier hun til Ságat.

Positiv

Så langt er det kun Senterpartiet, med gruppeleder Cecilie Hansen i spissen, som av de politiske partiene har gitt uttrykk for sin støtte til et minnesmerke i Kirkenes. De vil også fremme minnesmerkesaken som politisk sak.

Ordfører Rafaelsen (Ap) har så langt ikke vært udelt entusiastisk i forhold til prosjektet, men synes det er prisverdig av Bye Gamnes å starte en innsamlingsaksjon.

– Jeg skal ta stilling til saken når den fremmes politisk, sier han kjapt i en kommentar.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...