Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Sminke er også kunst

Naja Fors har alltid hatt interesse for kunst, noe hun siden har overført til sminkebordet. Foto: Jun

Naja Ristina Fors (21) fra Karasjok er lidenskapelig opptatt av sminke som kunstform. Da hun var 12 fikk hun sin første maskara i gave fra moren, og siden ventet mange år med prøving og feiling foran sminkebordet.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Naja er som jenter flest, hun begynte å sminke seg i tenårene, og for henne var det stor stas da hun som tolvåring fikk sin første maskara. Det tok imidlertid ikke lang tid før hun oppdaget de kreative mulighetene som fantes ved sminke, og etterhvert som årene gikk begynte interessen å vokse. Naja var egentlig ikke klar over at hun hadde et talent, før venninner begynte å henvende seg til henne hver gang de ønsket en makeover med sminkekosten.

– Det var vel egentlig venninner av meg som fikk meg til å innse at jeg kanskje var litt flink, siden de spurte meg. De ville gjerne at jeg skulle sminke dem hvis vi skulle på fest og sånt, og etter det har jeg liksom øvd masse på meg selv, for å bli bedre og bedre, forteller Naja, en anelse beskjedent.

Selvlært

Naja er selvlært, og har kun benyttet seg av nettstedene Youtube og Instagram for å lære seg ulike teknikker og løsninger. Det er der hun finner inspirasjon. Selv har hun litt lyst å lage seg en kanal på Youtube for å vise frem interessen sin, men hun sier at det må vente, inntil videre. For øyeblikket planlegger hun smått hva hun skal være på halloween, hun elsker utkledning, og målet hennes er å være så stygg som mulig.

– Siden jeg har hatt en del interesse for sfx/spesialeffekter, så har jeg tatt det helt ut hvert år på halloween. Det er så gøy å prøve ut litt ekstreme ting, lage nye former og alt slikt på ansiktet, og se så stygg ut som mulig. Det har vært målet mitt hvert år på halloween. Det syns jeg er kjempemorsomt, for det er utrolig utfordrende.

Kunstinteressert

Den unge karasjokjenta har alltid vært interessert i kreativt arbeid. Helt fra hun var liten har tegning vært en stor del av livet hennes, og hun kunne ikke vært foruten.

– Jeg har tegnet siden jeg før jeg kan huske, og har interesse for kunst. Jeg ser på sminke som en egen kunstform, for du bruker farger, og du kan gjøre akkurat hva du vil med et ansikt. Du kan forandre et fjes fullstendig, og det er bare ved hjelp av sminkeprodukter, så sminke er også kunst, sier Naja og smiler.

Naja er glad i pirkearbeid, og kaller seg selv detaljfreak, noe som er en god egenskap når hun skal arbeide med sminke. Hun er en estetiker, noe som skyldes hennes mangeårige interesse for kunst.

– På grunn av at jeg har drevet med kunst har jeg litt øye for hva som kler en, og hva som ikke kler en. Jeg er perfeksjonist og pirkenerd, alt må være rett og riktig, det kan ikke være noe feil egentlig, sier hun, og ler godt.

Foreløpig bare hobby

Naja er forsiktig med å si noe om hva fremtiden bringer, hun vet ikke selv. Hun understreker at det selvsagt ville vært moro å arbeide med sminke på fulltid, men at konkurransen er hard. Hun føler seg fremdeles veldig fersk, og alt er fortsatt nytt for henne.

– Det er foreløpig en hobby, og jeg tror det er litt vanskelig å komme i arbeid med det her, og tjene penger på det. Hvis man vil bli litt anerkjent og få et større publikum, da burde man virkelig selge seg selv på nett, og være god på markedsføring. Det er hard konkurranse, for det er så mange som driver med akkurat dette. Det er hundretusenvis av dyktige mennesker der ute, så det er nok litt vanskelig å komme seg opp og frem. Så vi får se da, sier hun, og smiler lurt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...