Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Blir hun den nye Miss Norway?

Susanne fremstår som en blid og ydmyk ung dame. Her står hun utenfor barndomshjemmet i Karasjok. Foto: June Helén Bjørnback

Susanne Næss Guttorm (21) fra Karasjok er valgt ut til å konkurrere om Miss Norway-tittelen 2018.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Vi svinger inn i oppkjørselen til et sjarmerende hus i blått, der møter vi schæferhunden Nero som hilser nonchalant, før han spankulerer videre. I døråpningen står plutselig Susanne, – jeg skulle bare si at hunden ikke er farlig, bryter hun ut lettere stresset, før vi inviteres inn i varmen. Den lodne hunden smetter inn døren, og det er tydelig at dette beistet av en teddybjørn er snill som dagen er lang.

Viktig å gripe muligheter

Susanne setter seg godt til rette i den koselige stuen. Den unge karasjokjenta er blant de hundre som er valgt ut til å konkurrere om Miss Norway-tittelen. Påmeldingen foregikk på ren impuls sammen med noen venninner like før sommerferien. Tidlig i høst fikk hun vite at hun var blant de utvalgte, blant flere tusen påmeldte.

– Jeg har fulgt litt med tidligere, og jeg tenkte at dette kunne være spennende. Når man er ung er det jo viktig å gripe muligheter, fastslår hun.

Oppdraget videre er å samle poeng ved å skrive blogg, få presseoppslag, i tillegg til å jobbe frivillig innen veldedighetsarbeid. Dette vil siden avgjøre om hun går videre i konkurransen.

Et personlig valg

Som representant for Norge må man være samfunnsbevisst, med ønske om å bidra med noe godt. Derfor kreves det at man engasjerer seg for veldedighetsarbeid.

– Jeg har tenkt litt på Kreftforeningen, ettersom det blir svært personlig for meg. Mamma døde nemlig av kreft, så det å arbeide for Kreftforeningen vil bety veldig mye, forteller hun åpenhjertig.

Rik på opplevelser

Susannes foreldre var alltid reiseglade, og sammen dro de på eventyr for å oppleve verden. Paret var flere ganger i USA, og i ettertid da familien gikk fra å være fire, til å bli tre, var det viktig for Susannes far å bringe tradisjonen videre. Slik ble det til at den lille familien, bestående av en far og to døtre, vendte nesen ut i verden når anledningen bød seg.

– Jeg og storesøsteren min har fått oppleve veldig mye, fra jeg var 12 år gammel. Pappa har vært så flink å ta oss med på reiser. Han reiste mye med mamma, og ville at vi også skulle få oppleve verden. Vi har fått muligheten til å møte ulike kulturer, og se ulike land. Noen steder er det jo også fattigdom, og da setter man veldig pris på det man har hjemme.

Reisene har formet Susanne som person, hun vet at verden der ute kan være brutal, og det er spesielt barn som vekker engasjement hos henne.

– Jeg bryr meg veldig om barn ute i verden, det at de ikke har mulighet å gå på skole, og det at de ikke har mat. For mange er det rett og slett vanskelig å leve. Vi kan være en stor ressurs for dem, understreker hun engasjert.

Asfaltjungelen vs vidda

Til daglig er Susanne student på heltid, og lever en givende studenttilværelse i Oslo. Hun skal bli byggingeniør, og trives godt med studiet.

– Det går veldig fint på skolen. Jeg har alltid hatt interesse for arkitektur. Nå har vi akkurat designet og tegnet en tomannsbolig, det er utrolig spennende.

Hun innrømmer likevel at hun savner den avslappede tilværelsen i nord. Der hun tilbringer tid på hytta, ofte i forbindelse med reindrift. Susanne er nemlig reindriftssame, og det er på vidda, med dyrene i nærheten hun virkelig evner å slappe av.

– Jeg hadde ikke tid å komme hjem til reingjerdet i høst, så det var veldig trist for meg å være i Oslo da. Familien sendte meg bilder av at de var på hytta, og alle var samlet, så det var litt kjedelig, medgir hun, og ler.

En spennende mulighet

Susanne tror at for å gå videre, og etter hvert vinne skjønnhetskonkurransen, har det mye å si hvordan man er som person.

– Jeg tror det har mye å si hva du kan bidra med i samfunnet, og hvordan du er som menneske.

– Hva kan gjøre deg til en potensiell vinner?

– Kanskje den siden at jeg er empatisk, og at jeg oppriktig har ønske om å hjelpe andre, svarer hun smilende.

– Er du nervøs?

– Først og fremst er det veldig spennende at jeg har denne muligheten. Hvis jeg kommer til finalen blir det sikkert litt skummelt, med nerver og litt blandede følelser, vi får se!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...