Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Folk skiter overalt, til og med ved siden av utedoen

Nestleder Frank Haldorsen i Børselv jeger- og fiskerforening har mista lysta til å fiske i elva på grunn av mye søppel og mannskit. Foto: Henriette Lille

Børselv jeger- og fisk­erforening ­oppfordrer alle - både fiskere og turgåere - til å ta med seg søppelet hjem, i stedet for å levne det på ett av verdens vak­reste steder, nemlig ved Børs­elva.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Statusen for første halvdel av fiske­sesongen i Børselva i Pors­ang­er kommune er god, men elv­as interesseorganisasjon ber folk om å skjerpe seg litt.

Fortvilet nestleder

På tross av at Børselv jeger- og fiskerforening (JFF) har satt opp toaletter ved elva, ser de at mange besøkende «bommer».

– Vi satt opp toaletter i og med at vi så at der var et problem med at folk skeit i busker og kratt rundt elva vår. Men dessverre ser vi at denne vanen er vanskelig å endre. Vi støter stadig på mannskit der mannskiten ikke skal være. Vi har til og med opplevd av folk har gjort fra seg rett på yttersiden av døra på doet. Dette griseriet er uholdbar oppførsel, hel­e skogen er jo full av mannskit, sier en oppgitt nestleder Frank Hal­dor­sen i Børselv JFF.

Mister fiskelysta

– Jeg var selv kun to turer i den ellers så vakre elva vår i fjor. De turene kastet jeg ett par ganger, før jeg begynte å plukke søppel folk hadde slengt fra seg.

Han sier enkelte ikke ser ut til å bry seg om dem som skal på tur etter dem.

– De bare skiter i alt, bokstavelig talt, sier han, før han fortsetter:

– For noen år siden måtte jeg jage noen folk som var her og fisket, til å plukke opp skiten de hadde lagt fra seg. Man skal ikke trenge å lære voksne folk folkeskikk, vanlig skikk og bruk i turområder slik som dette.

Holder trivselen oppe

Han sier mange jobber gratis for å holde områdene rundt elva rene og trivelige.

– De frivillige gjør dette, i tillegg til mange andre oppgaver for å holde trivselen oppe og gjøre fisket best mulig i Børselva. For noen dager siden opplevde vi også at noen hadde tatt med seg søppel som plast, papp, engangsgrill og byggematerialer og lagt dette ved elvebredden. Synet som møtte oss denne dag­en i Isokivi var ikke trivelig.

– Vi må be folk om å oppføre seg som folk, og vennligst ikke bære søppel hjemmefra og dumpe det ved elva. Vær så snill å ikke etterlat søppel i naturen generelt, sier han.

Haldorsen mener enkelte må utvise større respekt for andre og ikke minst for den ulike naturen.

– Vi vet at om det ligger søppel på et sted, blir det fort lagt mer søppel på det samme stedet. Det er jo noen som ikke tenker seg om og levner saker og søppel igjen når de forlater elva vår. Vi lever i en så fin natur og da er det viktig å være føre var og minne alle på noe som burde ha vært en helt hverdagslig sak, som det å ta med seg saker og søppel hjem før man avslutter tur­en, sier han.

Det er ingen tvil om at Børselva er en vakker perle som er verdt å forsvare mot natursvin. Foto: Henriette Lille

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...