Ságat

Storebror roste lillesøster

– Hun fortjente den rosen hun fikk i denne saken, sier Kåre Olli der han sitter sammen med sin søster Anne Karin Olli etter at Sametinget har behandlet sak om endring i sameloven.
 Foto: Erik Brenli

– Hun fortjente den rosen hun fikk i denne saken, sier Kåre Olli der han sitter sammen med sin søster Anne Karin Olli etter at Sametinget har behandlet sak om endring i sameloven. Foto: Erik Brenli

Kåre Olli, nylig utmeldt av Arbeiderpartiet, benyttet sjansen fra talerstolen til å rose sin lillesøster, statssekretær Anne Karin Olli fra Høyre.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2018 kl 16:31

Rosen kom til Anne Karin Olli for den jobben hun har gjort som samisk statssekretær i arbeidet med endringer i sameloven når det gjelder konsultasjoner.

– Jeg står jo mye friere til å rose nå. Men uansett har hun jo i denne saken gjort en kjempejobb, sier Kåre Olli til Ságat.

– Tidligere har du kun kunnet rose henne i familieselskap?

– Ja, det kan du si, sier han og smiler.

Men han avviser at han, på tross av ros til Høyre og exit fra Arbeiderpartiet, er på vei til nettopp Høyre som parti.

– Jeg tror nok at vi er for langt politisk fra hverandre, selv om vi i enkeltsaker kan være enige, sier han.

Anne Karin Olli sier hun på ingen måte har noen plan om å lokke til seg broren til hennes parti.

– He, he. Nei, jeg har ikke tenkt å lokke Kåre over til Høyre. Han er gammel nok til å finne ut dette sjøl, sier hun og smiler.

Bred tilslutning

Smile kan hun også gjøre etter Sametingets avstemning i saken om endringer av sameloven. For det hersket mye ros fra talerstolen.

– Det har vært interessant å følge med her. Jeg tenker at vi er enige om at konsultasjonsordningen har fungert godt, på nasjonalt hold med regjering, departement og direktorater. De endringer som kommer nå vil bare føre til mer kunnskap, og slik sett gjøre beslutningen bedre. Nå får vi klarere regler, og det er for oss en forenkling.

– Det som er på bordet nå bygger på konsultasjonsordningen som har vært. Det er ikke de store endringene. Endringene kommer først og fremst ikke for Sametinget, men for den samiske befolkningen i kommunene. Jeg tenker barnehage og sykehjem er naturlige felt der den samiske befolkningen bør bli hørt. Mange steder blir de det i dag, men nå har vi også lovfestet det på et langt bedrere plan, sier Anne Karin Olli.

Hun sier konsultasjonsordningen, som skal opp til Stortinget etter sommerferien, vil føre til bedre beslutninger om endringene går gjennom.

– Besultningene vil bi bedre og man slipper flere prosesser i ettertid, prosesser som nødvendigvis ikke er så gode. Nå sikrer vi at minoritetens syn kommer frem på en god måte, ellers vil majoritetsbefokningen alltid ta sine avgjørelser basert på sine argumenter, sier Anne Karin Olli.

Rette beslutninger

Kåre Olli mener endringene i konsultasjonene gjennom tillegg til sameloven, vil føre til flere gode resultater.

– Jeg tror man vil ta flere rette beslutninger. Og man kan ta de rette beslutningene tidligere. Man må ikke gå tilbake i en prosess, og slik sett kan også tiden en avgjørelse tar bli kortere, samtidig som man øker kvaliteten på beslutningene, sier Kåre Olli.

Kåre tror, i likhet med sin søster, at samer lokalt vil bli vinnere med en endring.

– Den største endringer kommer lokalt ved at man kan ha en konsultasjonsprosess også der. Og så må det, slik Aili Keskitalo (NSR) sa, et opplæringsarbeid i forhold til hvordan den samiske befolkningen lokalt kan benytte seg av sin rett. Saker må med andre ord bekjentgjøres og man må gå i dialog tidlig. Slik er man også med på å ufarliggjøre hverandre og bygge tillit, avslutter Kåre Olli.