Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Vil ha FA Sápmi inn i FIFA

FA Sápmi var representert med denne delegasjonen under Conifa World Cup i 2016. Foto: Erik Brenli

Viktor Trosten i Tana mener FA Sápmi snarest bør starte prosessen med å søke medlemskap i det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Viktor Trosten mener FA Sápmi er tjent med å være medlem i FIFA. – Ikke minst økonomisk vil det være mer gunstig med medlemskap i FIFA, sier Trosten. Foto: Privat


Viktor Trosten var med i en gruppe som dengang tilhørte det samiske idrettsforbundet, og som i 1985 gjorde et vedtak om at man skulle søke medlemskap i det internasjonale fotballforbundet FIFA (Fédération Internationale de Football Association).

– Det stoppet opp dengang, og jeg ser at man ikke er kommet videre med dette, sier Trosten.

I 2014 ble det som kalles FA Sápmi etablert, og er organisasjonen som administrerer fotballen i Sápmi. FA Sápmi var en etterkommer av Samisk fotballforbund som ble etablert i 2003.

– Bør starte nå

Trosten sier et eventuelt medlemskap i FIFA nok vil ta tid, men man bør starte arbeidet nå.

– Det er selvsagt en tidkrevende prosess å søke medlemskap i FIFA, kanskje åtte-ti år. Det er derfor viktig å komme i gang.

Han mener man bør begynne med å søke de enkelte nasjonale forbundene og begynne der.

– Blant de som er tilsluttet FIFA er Færøyene, og det viser at det ikke er umulig å få det til, sier Trosten.

Økonomi

FA Sápmi er medlem under paraplyen Conifa (Confederation of Independent Football Association). Denne består av minoritetsgrupper over hele verden, og som arrangerer fotballmesterskap både i form av EM og VM.

Trosten mener det første og fremst økonomisk vil være gunstig med medlemskap i FIFA.

– Det er svært lite penger fra det offentlige til FA Sápmi, man er avhengig av å samle penger nærmest fra kamp til kamp. Etter min mening vil det kunne bli mye bedre om man kommer med i FIFA.

FA Sápmi avvikler 25. august et ekstraordinært årsmøte i Tromsø, og Trosten mener man allerede der bør ta opp denne saken.

– Jeg håper noen av medlemmene som møter der vil ta opp dette. Selv er jeg ikke medlem av noen lag som er tilsluttet FA Sápmi, mener håper noen kan ta denne saken opp på årsmøtet, sier Viktor Trosten som sier han gjerne stiller som presidentkandidat til FA Sápmi om ikke andre tør søke medlemskap i FIFA.

– Man bør som sagt snarest komme i gang med prosessen. Det blir kanskje vanskelig, men absolutt verdt å prøve, legger han til.

Ikke tema

Leder i FA Sápmi, Håkan Kuorak, sier det ikke er aktuelt å søke medlemskap i FIFA.
– Vi nøyer oss med Conifa, sier han. Foto: Arkiv

Leder for FA Sápmi, Håkan Kuorak, sier til Ságat at medlemskap i FIFA ikke er tema for tiden.

– Vi har ikke dette som tema, og jeg ser heller ingen grunn til at vi skal ta dette opp og jobbe videre med det.

Kuorak begrunner dette med kravene som stilles for å bli medlem i FIFA.

– For det første må alle de nasjonale fotballforbundene i Norge, Sverige, Finland og Russland gå med på dette, og så må vi tilfredsstille kravene FIFA stiller til medlemskap. Jeg har besøkt FIFA og blitt informert om hva som kreves. Vi nøyer oss med å være medlem i Conifa, avslutter FA Sápmi-leder Håkan Kuorak.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...