Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Ugress blir til nydelig garnfarge

Raymond Leonhardsen har gått på garnfargingskurs i helga, og var med på å vise frem teknikkene under den åpne dagen på Strand. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Først skal hundekjeksen plukkes, så skal den kokes, garnet skal farges og genseren strikkes.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Så blir det da også et nydelig resultat når naturens farger leker seg sammen til et harmonisk mønster.

– Det er artig å lære seg gamle teknikker. En risikerer jo at kunnskapen om hvordan en skal gjøre saker og ting forsvinner med tiden, påpeker Raymond Leonhardsen og rører i en kjele der ullgarn godgjør seg i et avkok av hundekjeks.

– Vi som er unge og spreke, i hvert fall unge, får lære oss teknikkene og kanskje bringe det videre, smiler han.

– Hva skal du strikke av garnet?

– Nei, strikking begynner jeg ikke med, ler Raymond.

– Men jeg kan tenkte å gi det til ho mamma, så kanskje hun kan strikke noe av det!

Beises sammen

Strand museum, som er del av Grenselandsmuseet i Sør-Varanger, hadde tradisjonen tro åpen dag søndag. Kurset i garnfarging foregikk ute bak den gamle internatbygningen på Strand i Pasvik.

– Vi har holdt på i to dager. Vi farger med islandslav, med reinfannblomst, med bjørk og med hundekjeks, forteller Raymond.

Irene Karlsen holdt kurset i garnfarging og hun henter frem en genser for å demonstrere hvor ulik dybde farger fra en og samme plante kan få.

– Den her er kun farget med hundekjeks, sier hun til beundrende gisp til de som står rundt henne.

Årsaken til at fargene blir så forskjellige er «beisingen».

– Beising er som en bro mellom garnfibrene og fargemolekylene, forklarer Irene Karlsen.

Ved å bruke jern, tinn eller aluminium når hundekjeksen kokes blir fargene så ulike at det kan strikkes fine mønstre av kun for eksempel garn farget med hundekjeks.

Kanskje mjød

Et nystartet vikinglag, Borrevarre Vikinglag var nye på Strand i år. Ann Kristin Bjørklund og Cecilie Stokvik Dahl er opptatt av vikinge­teknikker.

– Vi har startet med nålebinding og med sying. Vi vil gjerne lære mer om hvordan naturressursene kan brukes. Spørs om vi ikke skal lære oss å lage mjød også, smilte de to.

Daglig leder for Grenselandsmuseet, Berit Strand, kunne konstantere at folk strømmet til Strand i år igjen og at gjeddekaker, surdeigsbrød og vafler forsvant som dugg for sola. Allerede like etter klokka to hadde mange av de som sto på stand pakket sammen, av den enkle grunn at alt var solgt unna.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...