Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Traktorsvensken

Traktoren av merket Bolinder-Munktell BM 36 er en 1954-modell. Foto: Roger Albrigtsen

Den siste uken har det til stadighet dukket opp bilder i sosiale media av en traktor på sakte ferd gjennom Finnmark, bak henger campingvognen, i førersetet sitter Åke Larsson fra Skåne i Sverige. En mann med svært god tid.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Den spreke 70-åringen startet turen mot Nord-Norge fra Perstorp, rundt fem mil fra Helsingborg. Målet er blant annet Kirkenes hvor hans kone skal møte han tirsdag i neste uke.

Andre forsøk

I fjor gjorde han et første forsøk på å nå Nordkapp og Kirkenes, men været tvang frem en vendereis. Når vi treffer han ved Adamsfossen i strålende solskinn er det en mann med godt håp om å lykkes. Han har allerede forsøkt seg på Nordkapp i år.

– Jeg var på vei dit, men så kom det en himla storm og stoppet meg, men jeg tar det på returen, forteller han.

Bondegård og lastebiler

Gjennom livet har han drevet småbruk og vært innehaver av et transportfirma.

– Da jeg avviklet firmaet sa jeg til min kone at jeg ville kjøre traktor for å besøke datteren, en reise på 450 kilometer. Det endte blant annet med at jeg kjørte Sverige rundt, sier Larsson og legger til at det er et stort veteranmiljø i Sverige for gamle traktorer.

En fantastisk natur

Det ligger ingen dypere filosofi eller et gammelt livsmål i det å kjøre en gammel 1954-modell traktor av merket Bolinder flere tusen kilometer mot nord. Det er gleden over naturopplevelsen som driver mannen fremover.

Å ferdes i 25 kilometer per time har sine fordeler. Foto: Roger Albrigtsen


– Man ser så mye mer når man kjører i denne hastigheten, jeg gjør dette bare for at det er fantastisk å se naturen på denne måten, forklarer Larsson. Naturen i Finnmark har virkelig fascinert så langt.

– Det er en ny verden, en helt fantastisk natur her. Det går ikke an å sammenligne med Sverige.

Ingen sure miner

Man skulle tro at bilister som havner bak ekvipasjen ville bli irriterte over å se en campingvogn i svært sakte fart, men slik er det ikke hevder Larsson.

Traktorsvensken Åke Larsson er en trivelig kar med glimt i øyet. Foto: Roger Albrigtsen

– Jeg synes ikke det, 90 % hilser og smiler. Om de har det så travelt at de ikke kan roe ned litt bør de skaffe seg helikopter, ler traktorsvensken med glimt i øyet.

Byttehandel

Campingvognen er skåret av i fronten, når det regner fester han en kraftig presenning over det som er en skikkelig veranda. Men i dag skinner solen og været kan nytes.

Ved å fjerne deler av campingvogna får man en liten veranda. På soldager er det et utmerket sted å tilbringe tiden. Foto: Roger Albrigtsen

– I går spiste jeg kongekrabbe, utbryter mannen. Larsson forteller at det dagen før ble en byttehandel på en parkeringsplass et sted i Finnmark, kongekrabbe mot litt øl. Ferden går nå mot Kjøllefjord før han i neste uke gjenforenes med sin kone etter å ha tilbragt en måned på veien i sakte fart.

– Man tar ikke med fisk til Lofoten, ler den brunbarkede pensjonisten avslutningsvis om møtet som venter.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...