Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Tradisjonsrik slåttedag

Saga Márjá (2 år) som til daglig bor i Karasjok, sjekker kvaliteten på gresset. Foto: Marte Eliassen

Den årlige slåttedag­en på Sivertnes ble tradi­sjonen tro avholdt i nydelig vær i vakre omgivelser i Gåradak i Porsanger.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 09:36

Til stede var omtrent 70 stor­e og små deltakere, den yngste bar­e fire måneder gammel. På slåt­te­marka var det, som det på slåttemarker skal være, mange i sving, med ljå og rake. Der de eldre lærte de yngre, slik det skal være. De minste var kanskje de aller flittigste. Det nyslåtte gresset ble båret i store favner av små hender, og kom fort opp på hesjestaurene, selv om noen var mer opptatte av å rive gresset ned igjen.

Ingen slåttedag uten mat. I sjøsamisk stil ble det servert mat av lokale råvarer vokst opp i eller ved fjorden. Det var kjøttsuppe av lam tilberedt over bålet, kongekrabbe og ulike typer hjemme­bakt brød, som tyttebærbrød, med grisetangdukke-smør til. Og, i sjøsamisk stil, dessert og kruttsterk bålkaffe på toppen av det hele. Etter hvert kom historiene frem, noen sanne og noen sikkert krydret med litt skrøn, fortalt med innlevelse og glimt i øyet.

Sivertnes ligger innenfor Goara­hat og Sandvikhalvøya utvalgt kulturlandskap i landbruket, og har en særegen og rik flora. Bare på en liten botanikkrunde i og i området rundt slåttemarka fant vi 50 ulike plantearter. Mange av disse er mat for beit­ende dyr, og insekter, og mang­e har vært nyttet som mat- og medi­sinplanter for folkene som har bodd her gjennom flere tusen år.

Ljåslått på gamlemåten er en måte å bevare det biologisk­e mangfoldet på, og slåttedag­en på Sivertnes er derfor mer enn bare et trivelig arrangement der folk møtes og der en gammel kultur læres videre til nye genera­sjon­er slåttefolk. Arrangører var Gåra­dak slåttelag samt Kolvik og omegn bygdelag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...