Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

To samiske snorer på samme dag

Nylig ble det åpnet både en sam­isk barnehageavdeling og et helt unikt samisk senter i Bodø.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Bodø er hovedstaden i Nordland fylke og den nest største by­en i Nord-Norge. Det vil si, etter Sta­tistisk sentralbyrås nye definisjon av tettsted er Bodø med sine nær 41.000 innbyggere faktisk blitt landsdelens største by, et par tusen mer enn Tromsø. Forklaringa på dette er at Kvaløysletta og Tromsdalen ikke lenger anses som tilhørende Tromsø by, men som selvstendige tettsteder.

Uavhengig av rivaliseringen med Tromsø har Bodø kommune de sen­ere år hatt en god dialog med Sametinget. For tre år siden ble det inngått en samarbeidsavtale som allerede nå begynner å gi synlige konkrete resultater.

I forrige uke var sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) i Bodø med ikke mindre enn to hyggelige oppdrag. Hun åpnet Giella, den nye samiske avdelingen ved Jen­toftsletta barnehage, samt Stormen sáme guovdásj/Stormen sam­iske senter. Det er slett ikke hverdagskost at sametingspresidenten kan klippe av to snorer på samme dag, og det i en og samme kommune!

Det er mange ildsjeler som har stått på for at den samiske barnehagen og det samiske senteret endelig skal bli en realitet. Fra samisk side ønsker man at dette skal være en god begynnelse på en fremtidig utvikling:

– Det gir et håp om at dette kan bli noe mer, og der er nå arbeidet virkelig begynner, understreket Aili Keskitalo i sin hilsningstale.

Bodø er en mangfoldig samisk by med både sørsamisk, pitesam­isk, lulesamisk og nordsamisk innslag i befolkninga. Stormen sáme guovdásj blir dermed det første samiske språksenteret som må betjene ikke mindre enn fire samiske språk, og det i et område hvor fornorskninga har vært beinhard.

Vi synes ordfører Ida Pinnerød (AP) uttrykte seg flott når hun vektla at dette handler om folket, og om en mulighet til å være sam­isk i Bodø.

Med dette har Bodø vist seg som en god ofelasj for andre nordnorske og trønderske bysamfunn med samiske innbyggere.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...