Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Støtter samisk dusj

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) positiv til språkprosjekt i Tromsø. Foto: Steinar Solaas

I Tromsø skal barneskoleelever språk­dusjes en gang i uka. Sametinget støtter tiltaket.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sametingsrådet gir 300.000 ­kroner i støtte til prosjektet Romssa giellariššu (Tromsø samiske språkdusj).

Prosjektet skal styrke bruken av samisk språk blant barneskoleelever i Tromsø. Tanken er å samle elevene tre timer én gang i uka til aktiviteter ledet av unge, samisktalande voksne. Dette vil være utenfor ordinær under­visning, og det er et mål å snakke samisk hele tida.

– Viktig tiltak

Sametingspresident Aili Keskitalo er veldig positiv til prosjektet.

– Dette vil bidra til å styrke samiskkompetansen til elevene, og øke elevenes omgang med samisk betraktelig, sier hun i ei pressemelding.

Hun viser til at Lena Romsdal Hætta i en mastergrad undersøkte undersøkte samisk språksituasjon i Alta. Hun oppdaget at selv om foreldre ønsker at barna skal snakke samisk i det daglige er det vanskelig. Mange har forsøkt, men ikke lyktes.

– På steder hvor den samiske befolkningen er i klart mindretall vil det kunne være vanskelig å gjøre språket til en naturlig del av barnas hverdag. Derfor er språkstimuleringsarenaer som Romssa giellariššu særlig viktige, sier Keskitalo.

Samarbeid

Romssa giellariššu er et samarbeid mellom Tromsø kommune og UiT Norges arktiske universitet. Samisk foreldrenettverk i Tromsø støtter prosjektet.

Det skal rekrutteres samiskspråklige studenter som skal få ansvar for gjennomføring av aktivitetene i prosjektet, og disse skal få veiledning fra språkforskere og andre.

Det er også etablert ei referansegruppe for prosjektet sammensatt av språkarbeidere som har erfaring med revitaliseringsarbeid fra ulike deler av Sápmi.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...