Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Storslått med hornmusikken og Åse Kleveland

Åse Kleveland har god sans for Nord-Norge og innrømte hun lett kunne la seg trollbinde av de vakre omgivelsene, maten og menneskene. Foto: Silje L Kvammen

I konserten «Dagen før dagen» på Samfundshuset tirsdag kveld, var det arbeiderbevegelsens musikk som sto i fokus, og Åse Kleveland kastet glans over arrangementet.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Åse Kleveland var invitert til å opptre med Kirkenes Hornmusikk, i en storslått gratiskonsert på Samfundshuset. Det var igjen tid for å markere arbeidernes dag, en dag for alle som tror på fred, rettferdighet og anstendige arbeidsforhold, i år med et nytt arrangement.

(NB! Flere bilder nederst i saken)

Kleveland har vært i Kirkenes to ganger tidligere, første gang på 70-tallet og sist gang på midten av 90-tallet. Kjent som en dame med bein i nesa, gjør hun fortsatt inntrykk med sin mørke stemme og karismatiske vesen.

Konferansier var tidligere leder i Fagforbundet, Nils-Edvard Olsen. Mens Eirik Slagtern med Kirkenes Hornmusikk sto bak initiativet og LO sto som arrangør.

Gammel musikk vakte minner

Den to timer lange konserten hadde bredt repertoar, med marsjer, viser og allsang. Med kjente arbeidersanger som «Frihetens forpost», «Internasjonalen» og «Seiren følger våre faner». «Kirkenes Marsjen», «Dovregubbens hall» og grand prix-låter fra 60-tallet.

Som langvarig medlem i fagforbundet, var Unn Rønningsen selvskreven blant publikum.

– Vi har kommet hit for å høre gamle sanger som bringer barndomsminner kan du tro. Dette er jo også ting som man må støtte opp om, fortalte hun ved siden av ektemannen Arne.

– Ja sang, musikk og alt, og selvfølgelig Åse Kleveland er vi jo kommet for å se, sa Gerd Røst som også satt rundt bordet i hyggelig lag.

Allsang, Potpurri og Grand Prix

Sigrid Seterhaug akkompagnerte Kleveland i åpningsnummeret. Og allsangen fikk hun god drahjelp med, av prest Thorbjørn Brox Webber, et innslag som Åse beskrev litt som en «blind-date» siden de ikke hadde møttes tidligere.

Kleveland talte om Kirkenes med varme ord, og som spesielt viktig for Norge og frigjøringen, og takket for det ærefulle oppdraget å bli invitert.

Den 70 år unge damen, ga virkelig alt i minikonserten etter pausen hvor hun sang på norsk, svensk og engelsk. Med et utvalg av potpurrier med politisk budskap og hit-oppskrifter fra hennes debut i Grand Prix. Hun spøkte med publikum og tok seg selv uhøytidelig.

Etter konserten fikk Ságat dessuten slå av en prat med den spreke damen.

Hvordan er det å være tilbake i Kirkenes?

– Det er en stor ære å få bli invitert til Kirkenes, et sted hvor så mye skjer hele tiden, ikke minst fantastisk å komme til et sted som er så gjennomsyret av kultur på mange områder. En fantastisk opplevelse.

Det er tredje gangen Kleveland var her innenfor et 50 års perspektiv. 70-tallet minnes hun alt som veldig grått. Kleveland reiste på den tiden alene med gitaren på turne og det var turnebuss, båt og hurtigrute for å komme seg til hver opptreden.

– Man kan se en tydelig forandring siden den gang, men slik er det jo over hele landet, sa hun ettertenksomt.

I -94 var Kleveland i Kirkenes for åpningen av Saviomuseet.

– Jeg var da gift med en svensk grafiker og jeg følte et sterkt forhold til John A. Savios kunst. Som statsråd hadde jeg blitt rådet til å slutte med syngingen for å bli tatt seriøst.

Da det var et sterkt ønske om at Kleveland skulle synge, bestemte hun seg likevel for å gjøre et unntak for åpningen av Saviomuseet.

Hun opplevde det å stå på scenen i Kirkenes igjen, som en hyggelig opplevelse med en varm stemning, og la til viktigheten av å bygge opp rundt 1. mai.

-Men det var først og fremst musikken som skulle stå i fokus i dag, i morgen blir det appell på torget ved krigsmødremonumentet.

Begeistret for nord

Arbeidernes dag har også sterk personlige betydning for Kleveland. Som har reist rundt i alle typer verv og holdt appeller på denne dagen.

– Jeg blir fortsatt veldig rørt av å se engasjementet hos folk. Vi blir påmint hvorfor vi har det så godt som vi har det. Kjernen er fortsatt mennesker i voksen alder, men jeg føler et politisk engasjement som nå vokser frem. Også gjennom musikken, med politiske tendenser og budskap som blir mer og mer aktuelt. Slik som Ella Marie med ISÁK som har klart å gjøre joiken «rock`n roll».

Kleveland er tydelig begeistret for Nord-Norge og har også appetitt for nordnorske delikatesser, noe hun selv kunne bekrefte.

– På 90-tallet var jeg på en festival i Senja som har aldeles vakre naturomgivelser, og i midnattssola halv to på natta fikk vi servert friterte torsketunger. Da jeg nå kom til Kirkenes og fant det på menyen, så måtte jeg bare prøve for å se om det virkelig var så godt som jeg husket, eller om jeg bare lot meg forføre av Senjas natur.

Og det var det tydeligvis. For etter å ha feiret arbeidernes dag i Kirkenes, kunne hun reise hjem med både torsketunger, kongekrabbe og oppskrift i kofferten.

Thorbjørn Brox Webber stilte sporty opp og sang allsang med Kleveland og publikum. «Seieren følger våre faner», en litt utdatert tekst mente Webber selv, men på mange måter relevant også i dag. Foto: Silje L Kvammen

Samfundshuset var fullsatt tirsdag kveld til gratiskonserten med Kirkenes Hornmusikk og Åse Kleveland. Foto: Silje L Kvammen

Dirigent Jan Arne Stavik, gjorde god figur under konserten. Foto: Silje L Kvammen

Unn Rønningsen hygget seg med mimring tilbake til 60-tallet og allsang med Åse Kleveland. Foto: Silje L Kvammen

Eirik Slagtern var initiativtaker til konserten som var den første av sitt slag. Selv spilte han blant annet en lengre solo på Pikkolofløyte i «Kirkenesmarsjen» som var en del av repertoaret. Foto: Silje L Kvammen

Karoline Rånes Fagerheim bidro med to viser i riktig tema, selvsikkert og klokkeklart fremført. Foto: Silje L Kvammen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...