Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Sier nei til reketråling i fjordene

Helga Pedersen sier det ikke bør åpnes for reketråling i Porsangerfjorden og Tanafjorden. – Åpnes det for rekefiske i disse fjordene må det i så fall være med faste redskaper, sier hun. Foto: June Helén Bjørnback

Fjordfiskenemnda sier klart i fra at de ikke ønsker reketråling i verken Tanafjorden eller Porsangerfjorden.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Fjordfiskenemnda har i en uttalelse gått sterkt imot at det skal gjenåpnes for reketråling i Tanafjorden og Porsangerfjorden.

Bekymret

Fiskeridirektoratet har for tiden til vurdering et forslag om å gjenåpne Tanafjorden og Porsangerfjorden for reketråling. Disse fjordene har vært lukket for trålfiske i over 40 år. Forslaget har vakt bekymring og motstand blant lokale fiskere.

– De to fjordene det er snakk om har vært gjenstand for en rekke økologiske endringer i løpet av de siste 40 årene. Kråkebolleinvasjon og reduksjon av tareskogen har hatt svært negativ innvirkning på de lokale fiske­riene, sier leder for nemnda, Helga Pedersen.

– Ansvarlig måte

Fjordfiskenemnda ser positivt på at Havforskningsinstituttet i løpet av 2018 og 2019 skal undersøke bestandssituasjonen for reke i de to fjordene.

Nemnda er også positiv til at et nytt rekefiske kan bidra til økt lønnsomhet og nye arbeidsplasser i fjordfiskeriene, men man understreker at dette må skje på en ansvarlig måte.

– Vi har derfor sagt klart i fra at det ikke bør åpnes for bruk av reketrål i Porsangerfjorden og Tanafjorden, sier Pedersen.

Hun trekker også frem at kongekrabbens etablering har medført plager og merarbeid, men også gitt et oppsving i antall fiske­re.

– Gitt den avhengigheten fjordfiskeriene har av naturgrunnlaget, så må føre-var-prinsippet legges til grunn, og forbudet mot reketråling må derfor opprettholdes, sier Pedersen og oppfordrer Havforskningsinstituttet til å overvåke fjordøkologien nøye i årene som kommer.

– Et eventuelt fremtidig rekefiske må utøves ved hjelp av passive redskaper, legger hun til.

Varangerreka

Fjordfiskenemnda viser i sin uttalelse til at det i Varangerfjorden er lagt ned et stort arbeid med å utvikle teinefiske på reker, samtidig med at man har arbeidet med å få inn varangerrekene i godt betalte markeder.

– Det hersker nå bekymring for at dette arbeidet vil stoppe opp på grunn av at man har sluppet til for mange større fartøy utenfra som ikke deltar i arbeidet med høyere pris og kvalitet. Vi har derfor bedt om at Fiskeridepartementet foretar en gjennomgang av reguleringene av rekefisket i Varangerfjorden med sikte på at varangerrekene kan oppnå høyest mulig kvalitet og pris i markedet. Det betyr at fisket forbeholdes fartøy under 15 meter i tråd med de alminnelige fjordlinjebestemmelsene.

Overfiske

Nemnda uttrykker stor bekymring for overfiske av kvota for åpen gruppe i år.

– Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvaret for situasjonen man har kommet opp i, med et betydelig overfiske av gruppekvota i 2018. Den enkelte fisker har ikke hatt muligheten til å påvirke utviklingen, og det vil være helt urimelig om fisker­ne i åpen gruppe blir rammet av store kvotekutt neste år, sier Pedersen.

Hun mener reguleringene for 2019 ikke må medføre at det ikke lenger vil være mulig å livnære seg av fiske i åpen gruppe.

– Reguleringene for åpen gruppe i 2019 må derfor ta utgangspunkt i kvotefastsettelsen for 2018, det vil si 21.000 tonn.

Nemnda mener også avsetningen til kystfiskekvota må videreføres på 3.000 tonn og tildeles som kvotetillegg.

Krabbekvote som i dag

Nemnda mener aktivitetskravet for kongekrabbefiske må videreføres på dagens nivå, og ikke heves.

– Dette er i så fall i tråd med prinsippet om at de som har plagene med krabben skal ha førsteretten til å høste av den. Et økt aktivitetskrav fremstår som urimelig. I tillegg er det ikke redegjort for hvordan et økt aktivitetskrav vil øke fiskepresset på kysttorsken, sier leder for Fjordfiskenemnda, Helga Pedersen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...