Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Samisk dobbel åpning i Bodø

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) klipper snora mens store og små ved Jentoftsletta barnehage følger spent med. Foto: Aleksander Ramberg/Bodø kommune

Forrige uke ble ­snora klippet både for ­samisk senter og ­samisk barnehageavdeling.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2018 kl 13:29

De offisielle åpningene foregikk midt i Nordland musikkfestuke, og det var sametingspresident Aili Keskitalo som «trakterte saksa» begge stedene.

– Dette er en dag for feiring. Men det handler om mer enn bare festtaler. Dette er et resultat av at det er blitt gjort et solid arbeid på flere områder, og vi er klare til å ta det videre, sa sametingspresident Aili Keskitalo.

Godt samarbeid

For tre år siden signerte sametingspresident Aili Keskitalo (til høyre) og daværende ordfører Ole-Henrik Hjartøy (H) samarbeidsavtalen mellom Sametinget og Bodø kommune. Nåværende ordfører Ida Pinnerød (Ap) sørger for oppfølging av avtalen. Foto: Aleksander Ramberg/Bodø kommune

I august 2015 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Bodø kommune og Sametinget.

I avtalen heter det blant annet at kommunen skal arbeide for styrking og utvikling av samisk språk og kultur.

– Vi er glade for samarbeidet med Sametinget, og at de følger opp med midler som gjør dette mulig, sier ordfører Ida Pinnerød (Ap).

Bodø kommune og Sametinget har årlige møter for å evaluere samarbeidet. Årets møte foregikk i forbindelse med presidentens besøk i Bodø sammen med sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

De to markeringer etter møtet viser begge resultater av samarbeidet.

Stor stas

Første stoppested var Jentoftsletta barnehage, hvor ei egen samisk avdeling, «Giella», ble åpnet.

Det var stor stas for både barn og voksne da sametingspresident Aili Keskitalo klippet snora.

Deretter gikk turen videre til ­torget i Bodø der sametings­presidenten sto for den formelle åpninga av Stormen samiske senter/ Stormen sáme guovdásj.

– Handler om folket

Maria Hernes (30) skal drive Stormen samiske senter. Hun er ansatt som samisk rådgiver ved Stormen bibliotek i Bodø. Her sammen med biblioteksjef Trud Berg. Foto: Aleksander Ramberg/Bodø kommune

I sine hilsningstaler benyttet ­både ordføreren og sametings­presidenten anledninga til å takke de mange ildsjelene som har stått på for å få til Stormen ­samiske senter.

– Det gir et håp om at dette kan bli noe mer, og det er nå arbeidet virkelig begynner, sa Aili Keskitalo i sin tale.

Hun omtaler Bodø som en mangfoldig samisk by.

– Dette viser styrken med å få til et slikt formelt samarbeid, uttalte Keskitalo.

Ordfører Ida Pinnerød vektlegger at det er to viktige tilbud for folket som ble åpnet i Bodø.

– Dette handler om folket, og en mulighet til å være samisk i Bodø, sier Pinnerød.

Det er sametingspresidenten enig i.

– Når vi snakker med folk som bor i byer og tettsteder får vi ofte tilbakemeldinger på at det de ønsker seg mest er to ting: Et godt samisk tilbud i skoler og barnehager, og samiske møteplasser, sier Aili Keskitalo.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...