Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Same-AP i «dødens posisjon»

Den 2. og 3. november avholdes APs samepolitiske konferanse. Møtet på Gardermoen er å regne som Same-APs landsmøte.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Dette er et viktig møte for et parti som befinner seg i «dødens posisjon», slik vi skrev i vår forhåndsomtale av møtet.

Det er lenge siden neste sametingsvalg, og det er ennå lenger til neste sametingsvalg. Same-AP har satt seg selv i en posisjon der de kan velge «vinn-eller-forsvinn». Eller «dødens posisjon», om man vil.

Partiet har prestert å kvitte seg med en presidentkandidat (Helga Pedersen), en visepresident på Sametinget (Ronny Wilhelmsen), en sametingspresident (Vibeke Lar­sen) og heltidspolitikeren plenumsleder (Elisabeth Erke). I tillegg er toppkandidaten fra Ávjo­várre valgkrets (Kåre Olli) helt ute av AP, i likhet med de to sistnevnte.

Årsakene til kvinne- og mannefallet er sammensatt. Men totalbildet viser et parti i stor ubalanse. Et slikt parti kan få store problemer i «dødens posisjon».

Slik vi ser det er det både politiske og organisatoriske årsaker til uføret AP har havnet i. Partiet har ikke klart å skille seg ut fra hovedkonkurrent NSR på viktige saksområder som reindrift, gruvedrift og språk. I rettighetssaker er forskjell­en like liten.

AP fremstår rett og slett ikke som et troverdig alternativ for velgerne. Da stemmer de heller på den «ekte» varen, NSR, eller på partier som SP, Nordkalottfolket, Árja og FrP, som fremstår som reelle alternativer sametingspolitisk.

Organisatorisk har Same-AP skilt seg nærmest fullstendig ut fra APs ordinære partiapparat. Dette har medført at man ikke høster drahjelp fra det som fortsatt er en vel­smurt valgkamp. Same-AP har heller ikke knyttet den tradisjonelle kontakten med fagbe­vegelsen som partiet har nytt godt av i mange årtier. Same-AP synes også å ha forsvinnende liten kontakt med kommunepartier og egne velgere, unntatt i valgkamp­en.

Konsekvensene av disse to forholdene er at Same-APs politikk er lite gjenkjennelig som arbeiderpartipolitikk. Same-APs politikere fremstår som solospillere. Merkenavnet Arbeiderpartiet har gir liten sametingspolitisk mening.

Det er som nevnt lenge til neste valg. Men om det Arbeiderpartiet skal gjenerobre presidentvervet, må det tas grep allerede nå.

Partiet må endre organisering, blant annet må det samepolitiske integreres mye mer inn i kommunepartiene.

Politisk må partiet orientere seg i sosialdemokratisk retning. Man må fremstå som et inkluderende samisk parti, og føre en politikk som ivaretar både samiskspråklige og norskspråklige samer. Man må for eksempel våge å innta andre næringspolitiske standpunkter enn de som gagner reindrifta. AP må endre retning i rettighetsproblematikken, og slutte å løpe statens og FeFos ærend. AP må bli det samepolitiske alternativet for samer bosatt utenfor de såkalte kjerneområdene. Det samiske Arbeiderpartiet må inngå et samarbeid med fagbevegelsen sentralt og lokalt. For å nevne noe.

Men det aller viktigste for Same-AP er å fremstå som et troverdig og tungt styringsalternativ på Sametinget. Slik NSR gjør det i dag. For å klare dette må Arbeiderparti­et ut av «dødens posisjon».

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...