Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Så kom tropenatta til Finnmark

– Sommeren 1960 var det varmt hele sommeren. Dette ligner noe selv om forsommeren har vært kaldere, sier Asbjørn Dalsbø fra Smalfjordvann i Tana. Han storkoser seg i varmen. Foto: Tom Hardy

De siste ukene har vært ekstremt varme i Finnmark. Natt til tirsdag var det tropenatt i Tana. – Det var veldig varmt, sier Asbjørn Dalsbø som sier man må tilbake til 1960 for å finne samme varme sommer.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

– I 1960 er sist gang vi har hatt slik varme som nå. Da var jeg i militæret. Vi kom ned fra Korpfjell overfor Jarfjord i Sør-Varanger i mai måned og det var grønn skog. Den sommeren var det varmt fra mai til august. Det har det ikke vært dette året, men varmt har det vært, sier Asbjørn Dalsbø (78) fra Smalfjordvann i Tana.

Ságat møter ham tirsdag morgen. Da er det opp mot 30 varmegrader og Dalsbø har ruslet seg en morgentur for å se til båt­en sin nede ved Smalfjordvannet.

– I natt var det for varmt til å sove, men jeg nyter sommeren i fulle drag, dette er herlig, legger Dalsbø til.

Tropenatt

Natt til mandag var første gang målesta­sjon­en hos Meteorologisk institutt i Trom­sø har målt tropenatt, og laveste temperatur var 20,8 grader.

Definisjonen på tropenatt er netter der temperaturen ikke faller under 20 °C mellom 20.00 og 08.00. Tidligere var grens­a for minimumstemperaturen 25 °C, men slike tropenetter har bare forekommet to ganger i Norge.

– Dette er første registrerte tropenatt her oppe siden vi begynte registreringen i 1920, forteller vakthavende metorolog Ragnhil Nordhagen til NRK Nordland.

Ifølge yr.no ble det registrert tropenatt i Tanabru natt til tirsdag med 20,2 grader som laveste temperatur.

Deilig med vind

Ved Tanabru står torgselger/ferierend­e Sis­sel Martinussen (59) fra Evenes i Troms. Hun og mannen er i Finnmark med bobilen sin. – Det er første gang vi er i Finnmark. Det er fint med varme, men hadde det ikke vært for vinden, hadde vi nok ikke stått her, fastslår Sissel Mar­tin­us­sen.

Ifølge værmedlinga lover det kaldere vær de kommende dagene, så det er bare å nyte finværet.

Sissel Martinussen fra Evenes i Troms driver med hobbysalg. Mandag var hun og mannen å finne på torget i Tanabru. – Vi har fint vær hjemme på Evenes der vi kommer fra, men dette var topp, men en tanke varmt, sier hun. Foto: Tom Hardy

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...