Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Pulverkaffe gir ingen positiv effekt

Kaffefolket må stå sammen. Forenes i kampen mot pulverkaffe! Foto: Kristin Marie Ericsson

Man forventer en kopp med deilig aromatisk kaffe. Det man får er en kopp, en vannkoker og et glass med pulverkaffe klasket (hardt) i bordet, etterfulgt av ordene: – Forsyn deg.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Pulverkaffe er kaffe som blir laget ved å løse opp kaffepulver i kokende vann. Pulverkaffen ble oppfunnet i 1901, men ble ikke kjent og tatt alminnelig i bruk før i 1938, forteller nettstedet wikipedia.

Hver eneste kopp kaffe du drikker kan ha en positiv effekt på helsen din, skriver fedon.no. De reklamerer imidlertid også for en ny merkelig måte å koke kaffe på, men det skal vi ikke blande inn her.

Det vi skal frem til er at pulverkaffe ikke har denne positive effekten på helsa vår som annen kaffe har:

– Såkalt «instant» kaffe, også kalt pulverkaffe, er sannsynligvis minst helsefremmende på grunn av måten den er behandlet og fremstilt.

Klask!

– Vil du ha kaffe?

– Ja takk, gjerne!

(leses med meget forventningsfull stemme og stor glede)

– Vær så god, forsyn deg, sier mennesket fremfor meg, og plasserer en kopp, en vannkoker og et glass med pulverkaffe på bordet.

(Her er det lov til å føre inn noen banneord.)

Hva skjer med menneskeheten? Hvorfor tror man at pulverkaffe går inn under begrepet «en kopp kaffe»?

Skuffelsen man kjenner når man får klasket en vannkoker og et glass med pulverkaffe på bordet er ubeskrivelig. Det finnes ikke ord! Jeg er ordløs! Og rystet langt inn i kaffesjela.

Tradisjoner

På hytta (til nød), i båten, i campingvogna, på et hotellrom, på bussen. Innafor! Men i et møblert hjem i selveste Porsanger? Nei nei og nei.

De menneskene som ikke selv drikker kaffe kan man til en viss grad forstå. De vet ikke bedre, stakkars. Men de menneskene som selv er kaffedrikkere, de burde vite bedre enn å begå pulverkaffe-synden.

Hvem har oppdratt pulverkaffe-generasjonen? Hvor gikk det galt? Er det ingen som fortsatt ivaretar viktige tradisjoner, som å lære barna sine å koke kaffe til sine foreldre, før de begynner på skolen?

Kjærlighet

Man har hus, man har strøm, man har vann. De fleste har ørten maskiner og diverse utstyr til både det ene og det andre i kjøkkenskap og på benkene.

De som ikke hadde en kaffemaskin eller en kaffetrakter i utgangspunktet har garantert fått en i julegave fra mammaen sin, slik at det problemet ble løst, og besøk i fremtiden kan forløpe uten hysteriske anfall fordi mamma blir servert pulverkaffe.

Man har altså så mange muligheter. Likevel tviholder enkelte på vannkokeren og glasset som inneholder det brune udrikkelige pulveret. Pulverkaffe.

– Det går så fort og det er så enkelt.

– Man har lyst til å gråte, og det tar omtrent like lang tid (lengre om man har en gammel vannkoker) som det tar å legge en deilig kaffekapsel inn i kaffemaskinen.

Kaffemaskin, altså! Kaffetrakter, kaffekanne, presskanne. Bålkaffe! Det er kjærlighet, det. Lukter himmelsk og smaker fortreffelig.

Pulverkaffe. Lukter ingenting og smaker som oftest høgg. Og hjertet mitt gråter.

Wikipedia sier:

– Kaffe er en drikk laget av frukten fra kaffeplanten. Både skall og fruktmasse fjernes, og bare kjernen (steinen), det vi kaller bønnene (frøet), blir tørket, brent og malt.

På avsnittet om kaffe til medisinsk bruk står det blant annet at kaffe roer ned hissige temperament og motsatt heter opp kjølig natur. I tillegg står det en hel masse annet vakkert om kaffe.

Har pulverkaffe en beroligende effekt på menneskers temperament?

NEI.

Det kan jeg garantere at den ikke har.

Ta kaffen tilbake! Vi må stå sammen for å stoppe denne galskapen.

Ærede kaffedrikkere. Foren eder!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...