Ságat - Samisk avis AS

Ságat

«Forutså» det for fem år siden:

Nytt pass får samisk navn og tekst

Skrønen fra Unn Kristin Laberg ble sannhet. Slik så hennes «samiske» pass ut.

I 2013 laget hun en ironisk bildekommentar om samisk statsnavn på passet. Nå går «spådommen» i oppfyllelse.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2018 kl 15:12

I 2013 laget Unn Kristin Laberg et ironisk, fake Facebook-bilde om det nye passet hun hadde fått, hvor hun gledesstrålende fortalte at det inneholdt også det samiske navnet på Norge: Norga.

Da hun nylig skulle ta bildet videre til plakatkunst, oppdaget hun at det ikke er aktuelt lenger. Det nye passet kommer faktisk med samisk navn.

Se bilder av det nye passet og nasjonale ID-kortet nederst i saken.

Signaleffekt

– Det var i forbindelse med planlegging av grunnlovsjubileet 2014 jeg laget dette bildet. Da hadde det kommet utspill om at grunnloven må skrives på ­samisk. Da tenkte jeg passet må være det som har størst signaleffekt. Alle har et pass og det står fremdeles ikke samisk på passet. Det kunne vært en strålende idé i forbindelse med jubileet at man fikk «Norga» på passet, forteller Laberg til Ságat.

Ságat treffer henne på kontoret på Evenes rådhus, hvor hun jobber som kultur- og folkehelsekoordinator. På fritida driver hun med billedkunst innen flere forskjellige teknikker.

Sette fokus

– Jeg hadde fått nytt pass i desember 2013. Ved hjelp av et ­fotoprogram på data la inn «Norga» på bildet, og skrev på Facebook at jeg var veldig fornøyd og skrøt av myndighetene. Nå var endelig samisk anerkjent på passet, fortsetter Laberg.

– Men det stemte altså ikke. Det var en skrøne fra min side, avslører hun med et smil.

Hun legger til at mange gikk på spøken og kommenterte at dette var kjempeflott, «på tide» og så videre.

– Dette var for å rette oppmerksomheta mot at selv på passet har ikke det samiske en plass, fremholder den lokale kunstneren.

Så ble det bestemt at årets høstutstilling i ETS kunstforening skulle ha samisk tema, og Laberg fikk ei gyllen anledning til å ta facebookbildet videre til plakatkunst.

Myndighetenes prosjekt med nytt pass var den andre knaggen hun trengte.

Sannspådd

– Tanken var å lage en «plakat fra regjeringa», hvor det informeres om det nye passet. Der skulle bildet inngå og det skulle fremgå at passet også kommer med samisk navn, forteller Laberg.

Men slik skulle det ikke gå.

– Da jeg undersøkte litt nærmere om det nye passet, oppdaget jeg at det faktisk er tenkt at det skal komme med det samiske landsnavnet.

Kunstneren er veldig fornøyd med å ha spådd rett i 2013.

– Plutselig hadde jeg en plakat mindre å lage til kunstutstillinga. Noe som var positiv, i dobbel forstand, avslutter Unn Kristin Laberg.

Passprosjekt

Prosjektet med det nye pass-systemet og et nytt nasjonalt ID-kort med elektronisk identitet startet opp i 2014. Etter flere utsettelser antydes det nå at passet og kortet tas i bruk i 2020.

Bakgrunnen for prosjektet er blant annet å hindre identitetstyveri. Bare i 2017 ble 34.000 norske pass mistet eller stjålet.

«Norgga gonagasriika»

Ságat tar kontakt med Politidirektoratet og får bekreftet at det nye passet og ID-kortet vil ha samisk tekst, i tillegg til norsk bokmål, nynorsk og engelsk.

Begrepet «Kongeriket Norge» benyttes på første permside. Her vil dette også fremgå på samisk: «Norgga gonagasriika».

I tillegg står «pass» på samisk «pássa».

På personaliasiden benyttes kun «Norge». Dette vil også fremgå på samisk: «Norga».

Inni passet er alle ledetekster oversatt til samisk. Ledetekster er «etternavn», «fødselsdato» og så videre.

Det samme gjelder det ­nasjonale ID-kortet, som på samisk heter «ID-duođaštus».

– Høystatus

– Det er flott at samisk, som har vært et offisielt språk i Norge i mange år, begynner å synes på denne typen plasser, som vi kan kalle høystatus offentlig dokumenter, sier sametingspresident Aili Keskitalo til Ságat.

(Saken fortsetter under bildet.)

Sametingspresident Aili Keskitalo er glad for at samisk synlighet inntar høystatusdokumenter. Foto: Steinar Solaas

– Det viser at Norge er et flerspråklig samfunn. Slikt som dette håper jeg å se mer av, fastslår presidenten.

Keskitalo forteller at Sametinget har jobbet for denne saken, og har vært i utallige konsultasjoner og møter med ulike offentlig myndighetsorganer om denne typen samisk synliggjøring.

Synlig langs veiene

Presidenten ønsker å trekke frem at det skjer mye positivt når det gjelder samisk synliggjøring.

– Vegvesenet har gjort veldig mye bare det siste året, med å sette opp skilt med samiske stedsnavn. De har erkjent at de har et ansvar og tar det på alvor. Det gjør at man får nesten daglige påminninger om at det går tross alt fremover, avslutter sametingspresidenten.

Samiske «passord»

Avslutningsvis tilbyr Ságat et lynkurs i samiske «passord»:

 • Etternavn: Sohkanamma
 • For- og mellomnavn: Ovda- ja gaska­namma
 • Kjønn: Sohkabealli
 • Fødselsdag: Riegádanáigi
 • Dokumentnr: Dokumeantanr.
 • Utløpsdato: Maŋimuš dohhkkenbeaivi
 • Navnetrekk: Vuolláičálus
 • Nasjonalitet: Riikavulošvuohta
 • Fødselsnummer: Riegádanummir
 • Passnummer: Pássanummir
 • Innehaverens navnetrekk: Eaiggáda vuolláičálus
 • Passet er gyldig i alle land: Pássa gusto buot rihkan
 • Utstedende myndighet: Čáliheaddji eiseváldi
 • Utstedelsesdato: Čálihuvvan
 • Høyde: Guhkkodat
 • Fødested: Riegádanbáiki.

Her er det nye «pássa» (pass) som «Norgga gonagasriika» (Kongeriket Norge) tar i bruk i 2020. Foto: Politidirektoratet

«Pássa gusto buot rihkan» (passet er gyldig i alle land) kan man lese på side 2 i det nye passet. Personaliasiden har samisk ledetekst, i tillegg til norsk bokmål, nynorsk og engelsk. Foto: Politidirektoratet

Det nye nasjonale ID-kortet (ID-duođaštus) har også samisk tekst. Foto: Politidirektoratet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...