Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Fastlåst mellom Rákkonjárga og Elkem:

– Vi treng ikke Elkems penger, vi tjener pengene sjøl

Leder for Reinbeitedistrikt 7, Frode Utsi, spurte om det er riktig at reindrifta skal ta kostnadene for en eventuell Elkem-utvidelse. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Reindrifta vil ha beitemark og flyttevei, ikke Elkem-penger. Mens flertallet av politikerne i Tana sier ja til både gruveutvidelse – og til reindrifta.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Elkem Tana har søkt om å få utvide sitt driftsområde og har i prosessen redusert området de søker om fra 11,6 kvadratkilometer til 4,7 kvadratkilometer. På valgmøtet i Austertana onsdag fremholdt Elkem Tana-direktør Rune Martinussen at bedriften går tom for kvartsitt om åtte til ti år om ikke de får lov til å utvide. Alternativet er nedbygging og avvikling innen 2025. Elkem ønsker også mudring for å sikre innseilingen, for at båtene skal kunne gå ut med full last og dermed slippe vente på høyvann.

Rune Martinussen, leder for Elkem Tana, sa alternativet til utvidelse er avvikling om få år. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Frode Utsi, leder for Reinbeitedistrikt 7 Rákkonjárga, forklarte de finstemte elementene i reindrifta med flytteveier, luftingsområder og beitehage og understreket frykten for å miste den eneste inngangen til beitehagen, Mielkevággidalen. Dessuten tidsaspektet i det hele, for eksempel datoene som er satt som krav med merking før 1. november og flytting til vinterbeite først etter 1. desember.

– Skal vi ta kostnadene for at Elkem vil bygge ut, spurte han og understreket at han er gitt området av sine forfedre for å gi videre til de som kommer etter.

– Og vi kan ikke si ja til å miste den eneste flytteveien inn. Det vil få så store konsekvenser at det ikke blir lønnsomt å drive reindrift.

Store avstander

Rune Martinussen opplyste at det er holdt flere møter med reinbeitedistriktet.

– Og det er relativt store avstander mellom det de ber om og det vi har tilbudt, men vi har tilbudt kompensasjon og vi har også lagt frem avbøtende tiltak, som opphold i drifta vår, understreket Elkem-lederen.

– Vi har ikke bedt om noen penger fra Elkem og ikke skal vi be om det, svarte Frode Utsi.

– De har spurt oss hva vil det koste oss i fremtidig drift og det har vi svart på. Vi har diskutert et gjerde på 120 i stedet for 90, men vi trenger det ikke om ikke Elkem akkurat skal videre. Noe mer vil jeg ikke si om det.

Tanas ordførerkandidater presenterte seg på onsdagens valgmøte i Tana. Alle partiene har nye listetopper til årets valg. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Utsi sa at det ikke er reindrifta som har brutt forhandlingene.

– Det har Elkem selv gjort på siste møte. Vi trenger ikke Elkems penger. Vi tjener pengene sjøl. Vi vil ha beiteland og vi vil ha fortsatt flyttevei. Da tjener vi penger.

Ordstyrer Alf Helge Jensen tok runden blant de sju ordførerkandidatene i Tana for å få svar på hva de mener om mudring og hva de mener om gruveutvidelse. Flesteparten svarte kun på spørsmålet om utvidelse og sa: Ja takk, begge deler. Men det beste er om aktørene blir enige seg imellom.

Skuffende

Morten Blien (FrP) mente det er veldig trist at avstanden mellom Elkem og reinbeitedistriktet er så stor. Store deler av debattmøtet gikk med til diskusjon frem og tilbake mellom de to partene.

– Det er skuffende av begge parter at de ikke har hatt mer dialog for å være mer enige før en slik type avgjørelse skal tas. Vi mener jo at Elkem må få holde på for å ta vare på arbeidsplassene de beholder, samtidig som vi ønsker at reindrifta ikke skal bli skadelidende. Mitt synspunkt er at de må finne enighet seg imellom.

Elle Kristina Saba (H) mente det er hyggelig å se at Elkem Tana har som visjon at de skal ha en god dialog med reindrifta og at de skal finne gode løsninger.

– Og så kommer Frode på banen og så hører man at det har ikke vært en god dialog. Da går det igjen imot visjonen til Elkem. Så har vi et formannskap som har behandlet denne søknaden og kommet med en uttalelse hvor de faktisk anbefaler at ikke går forbi Mielkivággi. Jeg støtter meg til det. Vi må ta hensyn til reindrifta.

Saba mente at arealene som går frem til Mielkivággi har stor betydning i seg selv.

– Om det ikke blir 40–50 år, så blir det en veldig god start. Jeg står bak formannskapets innstilling. Vi skal ha en god dialog, med reindrifta og med Elkem. Vi ser på begge parter som viktige.

Odd Erik Solbakk fra Samelista i Tana sa at lista er veldig klare og tydelige på saken mellom Elkem og Rákkonjárga.

– Vi kan ikke gå inn for noe som helst så lenge reindrifta ikke oppnår noen avtale med Elkem om avbøtende tiltak. Så Samelista vil si nei slik det foreligger nu.

Jon Erland Balto (Sp) sa at han etter presentasjonene fra reindrifta og Elkem satt igjen med flere spørsmål enn svar.

– Elkem stilte et konkret spørsmål til oss som politikere: Hva vil dere som politikere gjøre for å gi tillatelse? Mitt svar er helt klart at gi levelige vilkår for reindrifta så skal vi være med.

Balto mente Elkem også må gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

– For all kapitalen som utvinnes her oppe går til eierne. Jeg har spurt meg rundt her og svaret er at hva som legges igjen i Austertana er minimalt.

Helga Pedersen (Ap) understreket at både bergverksnæringa ved Elkem og reindriftsnæringa er to veldig viktige næringer for Tana.

– Og det er umulig å se for seg at vi skal velge den ene til fordel for den andre. Vi er i samme båt alle sammen, sa hun og mente det er vanskelig å se for seg en fremtid i Austertana uten Elkem.

– En bedrift som har skaffet mat på bordet til 40 familier i over 40 år. Vi vil at Elkem skal kunne utvide seg videre og få utvide driftsområdet sitt, men det må balanseres opp mot reindriftas behov.

Pedersen mente det aller beste er om Elkem og Reinbeitedistrikt 7 selv finner en løsning som begge parter kan leve med.

Med vilkår

Børre Steinar Børresen (V) sa partiet kommer til å si ja til mudringa på bestemte vilkår.

– Vi leker ikke med silene og må være helt sikker på at mudringen skjer under sånne forhold og med så strenge bestemmelser at den ikke skades.

Børresen mente mudring vil gi færre båter i året og dermed spare miljøet, og at det viktigste er å få en farlei som er trygg.

Venstrepolitikeren sa også ja til utvidelse, også det på vilkår. Med konsesjonsbestemmelser som gjør at reindrifta får drive uten at de får større kostnader eller større arbeidsbyrde.

– Ingen ser den løsninga akkurat nu, påpekte han og la til at partiet vil ha styrende konsesjonsbestemmelser som gjør at det koster mest for Elkem og minst for Rákkonjárga.

SVs Sigurd Haugen karakteriserte saken som trist.

– Vi har to flotte næringer som tilsynelatende vil måtte utkonkurrere hverandre som både skaper arbeiderplasser og økonomisk inntjening til Tana kommune. Dette er en veldig vanskelig og sår sak. Når det gjelder reindrifta så velger jeg å tro på Frode. Han er en pioner innenfor reindrift og det har hans familie vært i generasjoner. Jeg er redd for at han vet hva han prater om. Jeg er redd det blir store problemer for reindrifta og redd for at det kan by på så store problemer at det kanskje ikke vil være forsvarlig å drive. Skal man tenke litt logisk og litt langsiktig vil kvartsitten en gang ta slutt. Reindrifta er en evigvarende ressurs, den vil aldri ta slutt om en tar vare på den. Ergo på sikt vil lønne seg økonomisk å beskytte reindrifta for Tana kommune.

Haugen mente mudring er en stor risikofaktor, ikke bare for silen, men for det som lever av silen.

– Er vi villig til å utsette laksebestanden, som allerede er på et minimalt nivå, for ytterligere risikofaktorer, spu

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...