Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Skakkjørt kommuneøkonomi uroer de eldre

Leder av Forsvarets seniorforbund avd. Porsanger, Tor Reidar Boland. Arkivfoto: Oddgeir Johansen

Med en så skakkjørt kommuneøkonomi som i Porsanger, ser Forsvarets seniorer med økende uro på de eldres kår i kommunen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

De varslede budsjettkuttene i Porsanger kommune skaper uro blant de eldre. I så stor grad at medlemsmøtet nylig i Forsvarets seniorforbund lokalt drøftet konsekvensene for de eldre av det de karakteriserer som en skakkjørt kommuneøkonomi. Dette fremgår av et brev forbundet har sendt Porsanger kommune.

– Brevet er et varsku til politikerne om at man har kjørt kommunen på rygg og rett inn i ROBEK igjen. Men statlig kontroll kan være bra for Porsanger nå. Det er for mange ansatte i kommunen, blant annet har vi et brannvesen som er blitt en stat i staten, sier Tor Reidar Boland, leder av Forsvarets seniorforbund avdeling Porsanger, til Ságat.

Skakkjørt økonomi

Seniorforbundet ser derfor med økende uro på hvordan de eldres kår blir behandlet i Porsanger kommune, og frykter at kommunen ikke er beredt til å ivareta sine lovpålagte oppgaver. De har merket seg at kommuneøkonomien er skakkjørt fordi driften er for stor i forhold til inntektene. De ser det også slik at rådmannens budsjettforslag i stor grad vil ramme de eldre.

Videre reagerer forbundet på at kreftkoordinatorstillingen foreslås halvert, til tross for at kreft er blitt en folkesykdom og rammede familier trenger all den støtte kommunen kan gi.

Avhengig av varmebassenget

Forsvarets seniorer reagerer også på forslaget om å stenge varmebassenget.

«– Vi kan ikke se at denne innsparingen står i forhold til den helsemessige reduksjonen det vil ha for brukerne. Dette vil igjen ramme spesielt eldre som er helt avhengig av tilbudet», heter det i brevet til kommunen.

Krever gransking

Videre er seniorforbundet bekymret for driften av Porsanger helsetun. Dette på bakgrunn av signaler de har mottatt, blant annet fra eldrerådet. Signaler de mener gir grunn til sterk uro.

«– Vi stiller oss derfor sterk kritisk til ledelsen av Helsetun, og krever at det nå foretas en ekstern gransking av hele driften», heter det videre i brevet til rådmannen.

Bes om å skjerme de eldre

Og sist, men ikke minst, viser seniorforbundet til at den viktige kommunale hjemmetjenesten sliter med så høyt sykefravær at det går ut over de ansatte. Forbundet peker på at hjemmetjenesten er for mange eldre et være eller ikke-være, og ber rådmannen ta grep slik at reduksjon av driften ikke skal gå ut over den sterkt voksende eldre generasjonen i Porsanger kommune.

Budsjettinnspill

Rådmannen i Porsanger kommune, Bente Larssen. Foto: Sonja E. Andersen

Rådmann i Porsanger kommune, Bente Larssen, betrakter brevet fra seniorforbundet som et budsjettinnspill. Noe hun ikke vil kommentere.

– Jeg har ingen kommentarer til budsjettinnspill. Innspill som kommer blir lagt frem for kommunestyret som ansvarlig instans, svarer hun i en sms til Ságat på spørsmål om kommentar til kritikken fra de pensjonerte forsvarsansatte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...