Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Sexdukke-saken til Høyesterett

Etter å ha blitt dømt både i tingretten og lagmannsretten har mannen fra Øst-Finnmark fått ja på at saken skal opp i Høyesterett. Foto: Torbjørn Ittelin

Saken der en mann fra Øst-Finnmark ble dømt til fengsel etter å ha bestilt ei sexdukke skal nå opp i Høyesterett.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Mannen i 40-årene ble i Øst-Finnmark tingrett i april 2018 dømt til betinget fengsel i 60 dager og en bot på 10.000 kroner. Dommen lød også på inndraging av ei sexdukke, en hel del datautstyr, våpen og ammunisjon.

Dukken mannen bestilte fra utlandet over internett fremsto som et barn med oral-, vaginal- og anal­åpning. Dukken ble oppdaget og stanset under en kontroll på Gardermoen.

Mannen valgte å anke deler av dommen i tingretten, det vil si det som gjaldt bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og inndragningen.

Overtredelsen skriver seg tilbake til desember 2016.

Ble først nektet

Lagmannsretten besluttet i august i fjor å nekte anken fremmet. Etter en ny anke fra mannen opphevet Høyesteretts ankeutvalg lagmannsrettens beslutning om å nekte anken fremmet. Ankeutvalget åpnet for gjenopptakelse for tiltaledelen som gjaldt bestilling av sexdukken.

Saken ble så behandlet i Hålogaland lagmannsrett i forrige måned, der retten sto fast ved dommen i tingretten - det vil si betinget fengsel i 60 dager og bot på 10.000 kroner.

Påstand om frifinnelse

Under ankebehandlingen i lagmannsretten anførte mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, at dukken ikke kan anses som en «fremstilling». Naturlig språklig forståelse av «fremstilling» tilsier at det faller utenfor, mente han.

Elden la ned påstand om at mannen frifinnes for dette punktet.

Fremstiller ei jente

Lagmannsretten pekte på at dukken, slik den er beskrevet i leverandørens markedsføring og tollvesenets rapport, samt fremvisning for lagmannsretten, er tenkt å forestille et jentebarn langt under pubertetsalderen. Også leverandørens markedsføring og utstyret som fulgte med dukken, fokuserer på seksualitet, ifølge lagmannsretten.

Fant animerte bilder

Etter funnet Tollvesenet gjorde på Gardermoen, varslet de politiet, og politiet ran­sak­et deretter mannens bolig. På hans datautstyr ble det funnet animerte bilder av seksuelle overgrep mot barn og/eller barn i seksuelle situasjoner, en animert videofil som viser seksuelle overgrep mot barn, samt fire skriftlige skildringer av seksuelle overgrep mot barn.

Mannen har under etterforskningen erkjent de faktiske forhold som gjelder bestillingen av dukken, men ikke straffskyld. Han har begrunnet dette både med at dukken etter hans oppfatning ikke fremstår som et barn, og forklart at dukken skulle brukes som modell ved fotografering og dermed omfattes av lovens unntak for «kunstnerisk formål».

Ankeutvalget åpnet for at saken skal kunne gå for Høyesterett under et møte i utvalget i forrige uke. Det er foreløpig ikke fastsatt dato for behandlingen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...