Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Seksualundervisning på samisk

Daglig leder i Sex og Politikk, Tor Hugne Olsen, ønsker at barn og unge skal føle seg inkludert. Foto: Snezana Krizan/Sex og Politikk

Sex og Politikk lanserer materiell til seksualundervisning på samisk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Årets tema for Arctic Pride er familier. I den anledning har den ideelle organisasjonen Sex og Poli­tikk oppdatert temamateriell om familier, og for første gang er materiellet på samisk!

Sex og Politikk jobber for at alle som underviser barn og unge i seksualitetsundervisning skal ha tilgang til gode, deltakende, normkritiske og alderstilpassede verktøy for å lære om og snakke om hvordan man får god seksuell helse.

Uke 6

Sex og politikks bidrag er utvikling av Uke 6, et gratis seksuali­tets­undervisningmateriell til ar­beid med relevante kompetan­se­mål i flere fag. I februar 2017 lanserte de for første gang noe av Uke 6-materiellet på samisk.

I skoleåret 2017/18 var over 40 % av grunnskolene i Norge påmeldt til Uke 6. Evalueringer viser at underviserne i stor grad er veldig fornøyde med materiellet og at bruk av Uke 6 fører til både mer og bedre seksualitetsundervisning på skolen, står det i pressemeldingen.

Enklere undervisning

– Vi håper at når det nå finnes materiell på samisk for noen av temaene innen seksualitets­under­visning, at det vil gjøre det lettere for samisktalende lærer­e å gjennomføre undervisningen og at det vil gjøre undervisningen bedre, sier Tor Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk, til Ságat.

– Undersøkelser blant lærere viser at mange finner seksualitetsundervisning vanskelig, og skulle ønske de kunne lært mer eller blitt bedre, forklarer Olsen.

Sex og Politikks daglige leder forteller videre at de gjennomfører evalueringer der lærere som har vært med i Uke 6 får et spørreskjema om opplegget, hva som er bra og hva som er dårlig. En av tingene som kom frem i diss­e undersøkelsene var at lærerne er veldig fornøyd med materiellet, men at de ønsket det på samisk.

– Vi startet derfor i 2016 et arbeid for å få dette til og kom med det første materiellet på samisk det samme året, sier Olsen til Ságat

Viktig å vise at familier er forskjellig

Det fins mange flere måter å være en familie på enn en mor og en far i et heterofil forhold. Tema­materiellet «Familier» bidrar til refleksjon og til at alle barn og unge skal føle seg inkludert, samt ha større forståelse for ulike måter å være familie på, sier Tor Hugne Olsen, i en pressemelding.

Olsen forteller til Ságat at det er viktig å vise samiske barn at familier er forskjellig, og at det er helt vanlig.

Ønske om flere språk

Foreløpig er materiellet kun på nordsamisk, men til Ságat forteller Olsen at ønsket om flere samiske språk er der, men nå er det ressurser kun for nordsamisk.

Arctic Pride i Tromsø

I pressemeldingen kommer det frem at Uke 6-materiellet, inkludert temamateriellet Familier på samisk, er gratis og elektronisk tilgjengelig for lærerne på nettsiden uke6.no.

Lanseringen finner sted i morgen som en del av Arctic Prides møte om skeive samiske erfaringer i Tromsø.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...