Ságat

De rødgrønne støtter reineierne, men:

– Regjerings­partiene herjer med reindrifta

Fordømmer lovendringer: Leder i NSR Runar Myrnes Balto, her fra et tidligere besøk på Sametinget.
 Foto: Steinar Solaas

Fordømmer lovendringer: Leder i NSR Runar Myrnes Balto, her fra et tidligere besøk på Sametinget. Foto: Steinar Solaas

Stortingets nærings­komité la tirsdag frem sin innstilling til de foreslåtte endringene i reindriftsloven.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2019 kl 11:44

Forslagene fra regjeringa handler om to endringer i reindriftsloven:

Innføre individuell merking av rein og åpenhet om reintall.

Regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti støtter forslagene slik de foreligger. Lovendringa har dermed flertall i Stortinget.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti går imot endringa som handler om individmerking, men har ingen merknader til endringa om reintall.

– Erkjenner kultur

Regjeringa ønsker å innføre obligatorisk individmerking av rein ved en endring av bestemmelsene i reindriftsloven § 33.

Stortingsflertallet understreker at denne individmerkingen skal komme i tillegg til den tradisjonelle merkingen med øresnitt og at dette ikke er et forbud mot den tradisjonelle merkingen.

Flertallet skriver i en merknad at de anerkjenner den kulturelle viktigheten av tradisjonelle øremerker med individuelt personlig mønster i reindriftsnæringen, og vil legge til rette for at denne tradisjonen videreføres også etter innføring av nytt system for obligatorisk individmerking av rein.

Reintall

Regjeringa ønsker også ei endring i reindriftsloven § 18, som innebærer at opplysninger om siidaandelens reintall kan gjøres tilgjengelig for andre internt i næringen.

Stortingsflertallet er enig, og understreker at dette gjelder siidaandelens reintall, og ikke enkelt­utøveres reintall. Flertallet understreker videre at dette ikke er en alminnelig offentliggjøring av reintall, men at det kun vil gjelde internt i næringen.

Sametinget har i konsultasjonene sagt seg enig i denne saken.

De rødgrønne partiene har ingen merknad til dette forslaget.

– Inngrep i kultur

Derimot er næringskomiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ikke enig i forslaget om individmerking. De viser til at forslaget er blitt møtt med sterke reaksjoner innad i reindriftsnæringen. Blant annet fordi man mener det ikke er synliggjort hvilken nytteverdi en slik ordning vil få.

Både Sametinget og NRL er opptatt av at øremerking av rein er en sentral del av samisk kultur, og at man derfor er bekymret for at en obligatorisk ID-merking vil virke inngripende i kjernen av den tradisjonelle samiske reindriften og kulturen.

Vil revidere hele loven

De rødgrønne viser til at Sametinget og NRL ved flere anledninger har bedt om en helhetlig revisjon av reindriftsloven. De mener at dagens reindriftslov ikke ligger innenfor rammene av de folkerettslige prinsipper som de mener staten er forpliktet til å etterleve.

Høyesterett har i dommen om Femund-saken, lagt til grunn at det er behov for en snarlig revisjon av reindriftsloven, noe de rødgrønne partiene i næringskomiteen har merket seg.

AP, SP og SV fremmer et forslag om at Stortinget ber regjeringen avvente innføring av en obligatorisk ID-merking av rein i påvente av en helhetlig revisjon av reindriftsloven.

– Herjing med reindrifta

Leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Runar Myrnes Balto, skriver i ei pressemelding at han er skuffet og uroet over de endringene stortingsflertallet går inn for i reindriftsloven.

– Det er svært skuffende at stortingsflertallet går inn for en ordning som truer grunnlaget for det som virkelig er unikt og som gjør samisk reindrift samisk, nemlig det tradisjonelle øremerket.

– Regjeringspartiene ønsker å tvinge reindrifta til å individmerke dyrene sine uten først å utrede hvilke konsekvenser dette vil ha for reindrifta, til sterke protester fra Sametinget og reindriftsutøverne selv. I høringsrunden kom det frem en stor frykt for hvordan innføring av individmerking, i form av for eksempel øreklips, vil endre hele reindrifta dramatisk, og i lengden frykter man at øremerket står i fare.

– På toppen av å tre tiltak over hodene på reindrifta som de ikke ser nytten av, så vil også stortingsflertallet tvinge reindrifta til å måtte forhandle om å få dekket kostnadene til det over næringsavtalen. Dette er en herjing med reindrifta som er helt ufattelig. Endringene i loven er et åpenbart brudd på samiske rettigheter til å utøve egen kultur, og til selvbestemmelse i en utelukkende samisk næring.