Ságat

– Porsangersamene vil ikke lenger bli dømt av sine likemenn

Ronny Wilhelmsen er gruppeleder for Bargiidbellodat og partiets presidentkandidat.
 Foto: Steinar Solaas

Ronny Wilhelmsen er gruppeleder for Bargiidbellodat og partiets presidentkandidat. Foto: Steinar Solaas

Regjeringspartiene og FrP har inngått avtale om ny domstolsstruktur. Same-Ap finner FrP skyldig i å ville rasere det samiske.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.12.2020 kl 19:04

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, og Fremskrittspartiet har inngått avtale om den fremtidige domstolsstrukturen. Partiene har kommet til at man skal ha en Vest-Finnmark tingrett og en Øst-Finnmark tingrett. Dagens Indre Finnmark tingrett blir en del av Øst-Finnmark tingrett, med rettssteder i Vadsø og Tana.

Porsanger flyttes ut

Porsanger, som i dag ligger under Indre Finnmark tingrett, blir flyttet over til Vest-Finnmark tingrett, som skal ha rettssteder i Alta og Hammerfest. Indre Finnmark tingrett blir altså splittet opp ved at den mest folkerike kommunen i det samiske forvaltningsområdet, Porsanger, skal flyttes til Vest-Finnmark tingrett, mens resten skal inngå i Øst-Finnmark tingrett. I avtalen som er gjort mellom partiene kommer det ikke frem hvor ledelsen av Øst-Finnmark tingrett skal sitte.

Motsatt

Avtalen går på tvers av regjeringa sitt forslag som gikk ut å etablere en Indre Finnmark tingrett og en Ytre Finnmark tingrett. Regjeringa foreslo å utvide rettskretsen for Indre Finnmark tingrett til også å omfatte Sør-Varanger, som i dag ligger under Øst-Finnmark tingrett.

Det de fire partiene nå har blitt enige om, er ikke utredet av Domstolkommisjonen. Domstolkommisjonen foreslo tvert imot å videreutvikle denne spesielle tingretten i Tana til en nasjonal samisk ressursdomstol for hele landet.

Nå går de fire partiene i motsatt retning.

– Urovekkende utvikling

Bargiidbellodat (APs sametingsgruppe) retter pekefingeren mot Fremskrittspartiet.

– FrP prøver fortsatt å rasere det samiske, sier parlamentarisk leder Ronny Wilhelmsen, som ikke er overrasket over avtalen.

Han mener at den nye domstolsreformen ødelegger et viktig rettsprinsipp om at man «skal dømmes av sine likemenn».

– Det er en urovekkende utvikling for den samiske befolkningen. Spesielt for dem i Porsanger som tilhører Indre Finnmark rettskrets, men nå foreslås flyttet under Vest-Finnmark rettskrets. Her sier jo FrP og regjeringa rett ut at Porsangersamene ikke får dømmes av sine likemenn, sier Wilhelmsen.

– Feigt

Wilhelmsen er ikke overrasket over FrP.

– FrP driver en politikk for å svekke det samiske samfunnet, det kommer jevnlige utfall mot det samiske fra den kanten. De har jo blant annet slått fast at de vil nedlegge Sametinget, sier Wilhelmsen.

Ifølge presidentkandidaten gjemmer regjeringspartiene seg bak FrP for å rettferdiggjøre sin rasering av samisk rettssikkerhet ved å nedlegge Indre Finnmark tingrett.

– Det er mildt sagt feigt av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Her sier regjeringspartiene rett ut at de gir blaffen i vår rettssikkerhet. Det burde være et minimum å forvente at en norsk regjering har respekt for at vi er en rettsstat tuftet på territoriet til to folk.

– Truer samisk rettsikkerhet

Norske Samers Riksforbund mener Stortinget truer samisk rettsikkerhet i Porsanger, og kan potensielt bygge ned et samisk rettsmiljø.

Sandra Andersen Eira er sametingsrepresentant for NSR fra Porsanger; Runar Myrnes Balto er NSR-leder.
 Foto: NSR

Sandra Andersen Eira er sametingsrepresentant for NSR fra Porsanger; Runar Myrnes Balto er NSR-leder. Foto: NSR

NSR-leder Runar Myrnes Balto påpeker at Vest-Finnmark tingrettskrets ikke har den samme samiske rettsdimensjonen som nåværende Indre Finnmark tingrett.

– Indre Finnmark tingrett står i en samerettslig særstilling i Norge. En svekking av Indre-Finnmark tingrett vil dermed føre til en svekking av den samiske rettsdimensjonen i hele Norge, og må ses som et tilbakeslag for samisk rettsikkerhet i det store og det hele, avslutter Runar Myrnes Balto.

Han påpeker at Indre Finnmark tingrett ble etablert i 2004 spesielt med øye på å ivareta den samiske dimensjonen innenfor domstolene. Tingretten har i dag et viktig samerettslig fagmiljø, og huser blant annet også Finnmarkskommisjonen.

– Å flytte en sentral samisk kommune som Porsanger over til Vest-Finnmark tingrettskrets splitter opp samiskspråklige kommuner som i dag har en naturlig tilhørighet til Indre Finnmark rettskrets, Sandra Andersen Eira, NSR-politiker fra Porsanger.

– Vår rettsikkerhet som samer er helt avhengig av at vi i domstolene møtes av folk som har kompetanse om samisk språk, kultur og sedvane. Om dette gjennomføres vil den samiske befolkingen i Porsanger bli frarøvet vår mulighet til å ivaretas av en domstol med samisk retts- og kulturkompetanse. Vi mister vår mulighet til å bli behandlet på samiske premisser i retten, og vår rett til å bli dømt av våre likemenn, sier Eira.

Sametingspresident Aili Keskitalo har allerede sendt et bekymringsbrev til justisminister Monica Mæland (H) om saken. Mæland var sameminister (kommunal- og moderniseringsminister) før hun ble justis- og beredskapsminister.