Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Frisk feiring i Indre Billefjord

Billefjord musikanter. Foto: Helén Johannessen

I Billefjord startet 17. mai-feiringen med gjenopplivning av en gammel tradisjon, blomsternedleggelse til minne for sovjetiske fanger under 2. verdenskrig, ved minnesbautaen på klubben. Senere fylte glade festfolk opp idrettslagets klubbhus i Billefjord. De frammøtte trosset vind og ruskevær for en runde med tog og korpsmusikk i bygda. I tillegg var det sang og tale for dagen, leker for små og store, pølser, kaker og is, og thaimat på Norges nasjonaldag.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Mangfold

I sjøsamisk stil var feiringen i Billefjord preget av mangfoldighet. Det var en broket forsamling som møtte opp og prydet dagen i en bukett av ulike drakter, bunader og kofter, fra Vest-Agder, via Oppland og Nord-Trøndelag til Porsanger. Chaiyo cafe stod for servering av thaimat, mens elever ved Billefjord samiske oppvekstsenter tok seg av salg av pølser, kaker og is.

To av de frammøtte var brødrene Predrag og Branislav Stankovic fra Kroatia,(Artikkelen fortsetter under bildet)

Branislav og Predrag Stankovic. Foto: Helén Johannessen

som har bodd i området siden i fjor. Dette var første 17. mai-feiring for brødrene. De trivdes godt på arrangementet og i bygda generelt, og sier det har vært enkelt både å få venner og jobb her.

Muntre korpsmusikanter

Det er oppsving i korpset i Billefjord. For noen år tilbake kom musikken fra en cd-spiller i en barnevogn. I år var det åtte muntre musikanter i korpset, en av dem for anledningen kommet hele veien fra Kristiansand. Nora (15) har spilt klarinett i korps i seks år og har egentlig lagt instrumentet på hylla, men stilte sporty opp i frisk bris etter bare tre øvinger med resten av korpset.

– Vi fant en gammel klarinett på skolen. Det var artig, men litt kaldt. Jeg stiller gjerne opp igjen om det blir flere anledninger.

Talte om takknemlighet

Kamilla (15), elev ved sjøsamisk oppvekstsenter, holdt tale for dagen. I talen sin uttrykte hun takknemlighet, blant annet for at hun kan gå i kofte og med samisk flagg på Norges nasjonaldag, og for at ungdomsskolen ble åpnet igjen i Billefjord.

- Tusen takk til alle sammen som kjemper for bygda vår, som står på og jobber dugnad. Og takk til alle som kjemper for at vi kan ha det så bra som vi har det her. Også må alle spise så mange is de bare klarer, det er lov i dag. Gratulerer med dagen!

Arrangører for dagen var FAU, BIL og Chaiyo cafe. Vel blåst!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...