Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Etter Nesseby-dommen:

– Ett steg i riktig retning

– Dommen i utmarksdomstolen er et skritt på vei mot målet om at vi som bor i Finnmark skal bli herrer i eget hus, sier NSR-leder Beaska Niillas. Foto: NSR

Leder Beaska Niillas i Norske Samers Riksforbund (NSR) mener dommen i striden mellom Nesseby bygdelag og FeFo er på riktig spor i forhold til samisk rett.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2017 kl 19:15

Som kjent vant Nesseby bygdelag frem i utmarksdomstolen i sitt krav om bruksrett til et utmarksområde i Nesseby kommune. Med lite unntak fikk bygdelaget full medhold i saken mot Finnmarkseiendommen (FeFo).

– Herrer i eget hus

NSR mener det er et steg i riktig retning for samiske rettigheter og for lokalbefolkningen i Finnmark.

NSR-leder og sametingsrepresentant Beaska Niillas gratulerer bygdelaget med seieren, og mener dette er en seier Finnmarks befolkning bør feire.

– Dette er ett skritt på vei mot målet om at vi som bor i Finnmark skal bli herrer i eget hus. Jeg har fått litt større tro på at finnmarksloven vil kunne avklare og sikre samenes rettsstilling, sier han.

– Vi bør alle ta til etterretning at kartleggingsprosessen endelig har begynt å gi konkrete resultater. I tillegg vil man nå virkelig kunne bruke tradisjonell kunnskap i forvaltningen av ressurser, legger Niillas til.

Smidig overgang

Om FeFo ikke anker og dommen blir omgjort, vil bygdelaget få rett til å forvalte blant annet jakt, fangst, ferskvannsfiske, egg- og dunsanking, samt avkastningen av ressursene.

Beaska oppfordrer nå både FeFo og Nesseby bygdelag å jobbe sammen for å få en smidig overgang.

– Nå må FeFo gjøre sin jobb og plikt og legge til rette for et godt samarbeid med forvalterne av området, og respektere bygdefolkets fastslåtte rettigheter, sier han.

Beaska Niillas mener også det er viktig at Nesseby bygdelag også samarbeider godt med andre brukere av området, slik som reinbeitedistriktet.

– Man bør finne de beste løsningene for området, avslutter han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...