Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– En veldig viktig avklaring

– Det er en liten kostnad som betyr mye for mange, sier ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik. Nå lar kommunen innbyggerne trene gratis på kommunale idrettsanlegg. Foto: Sonja E Andersen (Arkiv)

At regjeringen nå skal sikre at leverings- og tilbudsplikten til trålerne skal håndheves, er en veldig viktig avklaring for Mehamn og Gamvik kommune.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

– Det er en liten kostnad som betyr mye for mange, sier ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik. Nå lar kommunen innbyggerne trene gratis på kommunale idrettsanlegg. Foto: Sonja E Andersen (Arkiv)

Det fastslår ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) i Gamvik etter at statssekretær Ronny Berg (Frp) la frem regjeringens beslutning på en pressekonferanse i Alta tidligere denne uka.

– Dette er en utrolig viktig avklaring fra regjeringen. Det gir forutsigbarhet for nye investeringer, når vi vet at vi har det råstoffet som tilhører Mehamn, sier Olaussen til Ságat.

Tilrettelegge

Ordføreren understreker at kommunens oppgave er å legge til rette for etablering av fiskeindustri.

– Vår oppgave i det her er ikke å bygge fiskeindustri, men å gjøre kjent rammevilkårene for dem som ønsker å komme utover hit for å bygge fiskeindustri. Så det er derfor den kvoten på rundt fem tusen tonn fisk er så viktig for oss, sier han.

God dialog med Frp

På spørsmål om han har tro på at trålernes plikter nå blir håndhevet, svarer ordføreren at når Fiske­ridepartementet går ut sånn som de nå har gjort - så må man ha trua.

– Vi har hatt en veldig fin dialog med både statsråd, statssekretær og politisk ledelse i departementet, så jeg opplever at det er viktig også for departementet at fiskeindustriarbeidsplassene kommer til Mehamn. At de ikke går til Kina, Polen og rundt omkring, men til Norge, svarer han.

Olaussen vedgår - dog noe nølende, at Fiskeridepartementet med Per Sandberg (Frp) i spissen har snudd i saken om trålplikten, men påpeker at dette er i forhold til sjømatmeldingen. Han understreker at samtidig har Frp også hevdet at man har vært misforstått.

– Og i de tilbakemeldingene vi har fått gjennom den kontakten vi har hatt, så har det vært i tråd med det som kommer ut nå som resultat, påpeker Trond Einar Olaussen, tydelig fornøyd med Fiskeridepartementets avgjørelse.

Problemet

Gamvikordføreren viser til at leverings- og tilbudsplikten ligger der allerede, men at problemet har vært at det ikke har vært noen i Mehamn som kunne ta i mot trålfisken, for den kommer som frossenfisk.

– Frossen fisk er minst lønnsomt i næringa, men også norsk fiskeindustri er avhengig av den for å holde hjulene i gang hele året. For å selge fisken til Kina og Polen så må den være frosset i blokk. Og når fisken fryses oppheves leveringsplikten, og rederiene kan selge til Kina eller hvor det skulle være. Eksporten er selvfølgelig bra for arbeidsplasser utenlands, men ikke i Norge, poengterer han.

Miljøfaktorer

Ifølge ordfører Olaussen er det også sterke miljøfaktorer i saken, blant annet i form av et økende forbrukerpress.

– Alle er vi blitt mer bevisste på å verne miljøet. Den norske trålerflåten, som er svært liten, slipper ut like mye CO2 i atmosfæren som hele den norske innenriks flytrafikken til sammen. I tillegg skal fisken fraktes med fly helt til Kina. Noe forbrukerne ikke vil være med på lenger. Derfor ser vi nå mye større interesse for å flytte fabrikkene fra Kina til Norge, mener han.

Videre viser Olaussen til at trålerflåten ikke kan betale CO2-avgift slik sjarkflåten gjør, og er i tillegg fritatt for å betale NOx-avgift.

– For hvis trålerne betaler CO2 - avgiften, får ikke driften deres lønnsomhet nok. Så når forbrukerne i Frankrike spør hvor mye CO2 det er sluppet ut for å avlive fisken de skal spise, da nytter det ikke å komme med et monsterverk av en tråler som i tillegg til store CO2-utslipp også soper med seg alt som er i havet, hevder han.

Gamvikordføreren tror derfor bestemt at kortreist mat er stikkordet heretter, og at produksjonen av norsk fisk i Kina og Polen er på lånt tid.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...