Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Tingretten har talt:

Dommen i kai-saka på Kistrand klar

Fra venstre dommerfullmektig Máret Aile Sara, Wilmar Gerhardsen, advokat Jørn Eikanger, Gerd Ann Nørstad, advokat Hallvard Østgård, advokat Carl Svend Falkanger, Bernt Wilhelmsen og Roald Wilhelmsen. Foto: Kristin Marie Ericsson

Gerd Ann Nørstad gjorde krav på det hun mente var en eierløs eiendom i Kistrand, der bygdas eneste kai er.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 14.07.2017 kl 09:08

I stedet for å overta Kistrands eneste kai, må saksøker Gerd Ann Nørstad nå betale et par hundre tusen kr i saksomkostninger. Dermed kan bygdas folk fortsatt benytte seg av området.

I desember 2016 satte Gerd Ann Nørstad opp skilt på eiendommen Myrnes i Ytre Veidnesbukt, gnr 5 bnr 50 i Pors­anger kommune:

«Overtakelse av herreløst område. Gerd Nørstad, Presteheia 10, 9751 Honningsvåg, har tatt i besittelse den herreløse eiendommen gnr. 5 bnr. 50 i Pors­ang­er kommune til eie. Om­rådet som Nørstad nå er eier av, er grovt angitt på oversiktskartet nedenfor der den overtatte eiendommen er skravert.»

Samme måned mottok Indre Finn­mark tingrett stevning fra Nørstad med krav om dom for eiendomsrett til eiendommen.

Produksjonslag eier

I januar i år skrev Ságat om sak­en. Ifølge informasjon Ságat da hadde funnet, er eiendommen slett ikke eierløs, men privateid av Pors­ang­er produksjonslag, som tinglyste skjøte på grunnstykket i 1952. Dette bekreftes både av grunnboka og av matrikkelen.

Kaia som ligger på eiendommen Nørstad gjorde krav på, brukes av fiskere og den øvrige lokalbefolkningen.

Reagerte

Avdøde Marelius Wilhelmsen (1922-­2007) fra Kistrand var i sin tid en av dem som startet opp produksjonslag­et. Hans sønner Bernt og Roald Wil­helmsen reagerte begge på Nør­stads krav om eiendommen.

Wilmar Gerhardsen eier en utskilt parsell med en privateid hytte på området. Sammen med brødrene Wilhelmsen møtte han i tingretten 8. juni 2017.

Tingretten

I tingretten møtte Gerd Nørstad med advokat Hallvard Østgård.

Advokat Jørn Eikanger repre­sen­terte Wilmar Gerhardsen, mens brødrene Bernt og Roald Wil­helmsen hadde med seg advokat Carl Svend Falkanger.

Enedommer i saken var dommerfullmektig Máret Áile Sara.

Soleklar dom

Nå har dommen falt, og Gerd Ann Nørstad fikk ikke medhold i retten. Tvert om fastslår dommen at Gerd Ann Nørstad ikke er eier av gnr 5 bnr 50 i Porsanger kommune.

Retten kom videre fram til at Wilmar Gerhardsen og hans ektefelle Margrethe Johansen frifinnes i kravet fra Nørstad om å betale hennes omkostninger med motkravet.

Nørstad dømmes videre til innen to uker å betale erstatning for saksomkostning­er på 71.010 kr til Wilmar Ger­hard­sen og Mar­gre­the Johansen, samt kr 43.394 til Bernt og Roald Wil­helm­sen. I tillegg må Nørstad betale sine egne saksomkostninger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...