Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Disney-magi i Troms

Per Stian Sara valgte seg dette reinsdyret som han ville posere med. det var det tammeste reinsdyret i siidaen. Foto: Elin Margrethe Wersland

Saras reinsdyr er som tatt ut av en Disneyfilm. Deres sterke personligheter, og den kontakten som turistene får med dem, er ubetalelig. Vi fikk med egne øyne se årsaken til at Tromsø Lapland har lyktes så godt med rein i byen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Etter en stund med harde forberedelser tidlig på morgenkvisten i Tromsø Lapland, kommer det en stor buss inn på området. Ut strømmer en stor flokk av turister. Deres ansikt stråler i møte med Per Stian Saras tamme reinsdyr.

Turistene fikk et helt unikt møte med samiske dyr og kultur. Om man forestiller seg at man aldri hadde vært i polare strøk før, er det lett å forstå turistenes begeistring. Til og med Ságat lot seg begeistre, og tok seg i å smile og le av de artige dyra, den gode kaffen og synet av en japansk kvinne som løp med mat i hånden etter et av reinsdyra, som forøvrig hadde fått nok av turister denne dagen.

Rene Disney-stemning

Saras reinsdyr legger på sprang når de blir gitt vann i store baljer. Det er spennende å komme så tett på den store flokken av tamme dyr. De har en helt egen struktur i flokken, og hver og en har sin distinkte personlighet. Det ene reisdyret er dominant og prøver å dytte vekk de andre, et annet reinsdyr står molefonkent og ser på. Et tredje reinsdyr ser ut til å posere for fotografen, et fjerde ser beskjedent vekk. Andre venter høflig på sin tur til å drikke av vannet. Flere av reinsdyra sparker i baljen. Dette er noe de vanligvis gjør i naturen for å få opp mineraler.

The American Dream

Det har gått fem år siden Tromsø Lapland så dagens lys under Sandnessundbrua i Tromsø. Per Stian Sara startet med to bare hender. Han hadde kun seg selv i staben, to reinsdyr og fire turister. I dag er de fire i staben, en stor flokk med reinsdyr og busslass med turister. Han startet fra scratch, uten særlig med penger eller erfaring.

– De to første årene var harde, spesielt økonomisk. Men jeg hadde så stor tro på prosjektet, sier Per Stian Sara.

Suksess

Han prater mens han koker kaffe på bålet i lávvuen. Det er ventet storinnrykk med turister.

– En av årsakene til at jeg lyktes er at jeg sto på de visjonene jeg hadde. Jeg beholdt troen på min idé hele veien. Jeg har knyttet gode kontakter med reiselivsoperatører, som på sin side har sett at vi er stayere, og at vi leverer et godt produkt, sier Sara.

Ekte saker

Sara forteller at Tromsø Lapland er et gjennomgående samisk produkt.

– Fra du får mailen fra oss til du kommer hit og drar herfra er du kun i kontakt med samer. Alle mine ansatte er samer. Jeg prøver å tilby turistene noe helt unikt. Vi har vår egen stil. Dette er gjennomsyret samisk, i alle ledd, sier Sara.

Han har funnet noen skikkelig trivelige karer til å jobbe for seg. De to arbeiderne som er på jobb den dagen Ságat besøker dem, er travelt opptatt med å få alt i stand, likevel smiler de og tar seg tid til å fortelle om plassen.

Det er mye som skal gjøres før turistene kommer. Området skal rengjøres for møkk, reinskinn skal legges på plass, det er store mengder kaffe som skal kokes og stedet skal settes i den riktige samiske stemningen.

Bygd opp fra bunn

Arbeiderne tenner bål i begge lávvuene, for det må være nok varme og bålkaffe til alle.

– Jeg måtte lære alt. Man må lære å krype før man lærer å gå, sier Sara.

Han er ferdig med å koke den første kjelen med bålkaffe. Han heller opp i kaffe til seg selv og til Ságat før han fortsetter å prate.

– Jeg er egentlig utdannet snekker, så jeg måtte lære om reiseliv fra bunnen av. Jeg begynte i det små.

I dag jobber Sara for det meste med å administrere arbeidet. I løpet av intervjuet blir Sara avbrutt av en rekke telefonopringninger. Han har blitt en svært travel mann. Han venter så mye som 5.000 turister i løpet av 2016.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...