Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Ap størst, Sp doblet seg og Samelista er jokeren

Arbeiderpartiet ligger an til å miste ett, kanskje to, mandater i Tana. Helga Pedersen er avhengig av å finne seg samarbeidspartnere. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Mens Fremskrittspartiet manglet syv stemmer på mandat nummer to i Tana kommunestyre.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

– Dette er helt åpent, konstaterer Senterpartiets listetopp sent mandag kveld og studerer valgresultatene i Tana, slik de ser ut før siste rest av stemmer, et femtitalls, kommer inn og blir talt i løpet av tirsdagen.

På Sps valgvake i Sirbmá var det stor glede både over fremgangen for partiet, men også over at valgdeltakelsen i Tana gikk kraftig frem.

– Så den har vi lyktes med, ler de i grillstua til Jon Erland Balto.

Jon Erland Balto, Senterpartiets ordførerkandidat, var allerede godt før midnatt valgkvelden i gang med å sondere terrenget med andre partier. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Forrige kommunevalg var det 59,3 prosent fremmøte i Tana. Valgoppslutningen tok seg denne gang godt opp fra forrige kommunevalg og endte på 69,3 prosent.

Tana har 19 representanter i kommunestyret. Arbeiderpartiet med sine 39,8 prosent i oppslutning mister ett mandat, og ordførerkandidat Helga Pedersen må dermed skaffe seg mer støtte enn SVs ene representant. Senterpartiet doblet seg og er inne med fire. Venstre er inne med to, Høyre med én, Fremskrittspartiet med én og Samelista i Tana med to representanter.

– Ser du for deg at du er den nye Tana-ordføreren?

– Ja, muligheten er til stede, kommenterer Jon Erland Balto. Og svarer at, joda, han har tatt flere telefoner allerede og det jobbes fremover for å se om det er mulig å komme frem til en løsning.

Kabal

En mulig løsning er et bredt samarbeid med Senterpartiet, Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Samelista.

Børre Steinar Børresen (V), Ellen Kristina Saba (H) og Morten Blien (FrP) hadde felles valgvake og har lenge varslet at de er klare for samarbeid. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Mye av spenningen ligger nå i vilken retning Samelista går. Lista kan ende opp med å bli jokeren i samarbeidskabalen.

– Vi er ikke haleheng til noen, verken til Arbeiderpartiet eller til noen andre, understreket Odd Erik Solbakk på Samelistas valgvake i Fanasgieddi.

Odd Erik Solbakk var skuffet over at Samelista i Tana ikke fikk inn tre representanter. Samelista er tydelige på at de ikke er et haleheng til noen, heller ikke til Arbeiderpartiet. Foto: Birgitte Wisur Olsen

– Det er programmet vårt som bestemmer. Vi har flere saker vi er ufravikelige på, som Rásttigáisá, Elkem og samisk språk. Nå får vi se hvem som eventuelt ringer forhandlingsutvalget og se hvor vi får mest uttelling.

Solbakk var mandag kveld skuffet over ikke å ha nådd målet om å komme inn med tre mandater, men ser altså likevel ut til å sitte med trumfkortet på hånda.

Skifte

Fremskrittspartiet manglet syv stemmer på å få ett mandat til, før tidligstemmene kommer med tirsdag ettermiddag, med Arbeiderpartiet nærmest til å tape ett mandat.

– Mandag kveld var jeg veldig skuffet, men nå i dag føles det bedre. Vi står der vi står, men det hadde vært deilig om vi fikk inn det andre mandatet. Det har vært målet mitt, kommenterte Morten Blien tirsdag formiddag.

Venstres Børre Steinar Børresen spår at det blir mange nervøse uker fremover frem mot konstitueringen av det nye kommunestyret, før det blir klart hvem som blir sittende med makta.

– I Tana er ikke forskjellene så store. Dersom en går gjennom programmene er det veldig mye likt og det betyr at hvem som helst kan samarbeide. Vi har sagt at vi ikke vil samarbeide med Arbeiderpartiet fordi etter 28 år med samme tenkning og med samme kultur, så er det på tide med et skifte. Det er sunt for alle, sier Børresen og mener det lar seg gjøre å få til et bredt samarbeid.

– Vi snakker svært godt sammen og er ikke uenige om noen store saker, så det er jeg overbevist om at lar seg gjøre, sier Børre Steinar Børresen.

Strålende fornøyd AP

Helga Pedersen sier AP i Tana er strålende fornøyd med valget, med forbehold om at det kan skje endringer når de siste stemmene er telt opp.

– Men dere mister ett mandat, kanskje to?

– Ja, vi mister ett mandat, og det er en teoretisk mulighet for at vi mister to. Men det må man se i lys av at det var et ekstraordinært godt valg for fire år siden. Høyre-siden lå mer eller mindre nede for telling. Denne gangen har de mobilisert sine egne, kommenter APs listetopp og legger til at pluss ti prosent i valgoppslutning er veldig bra i seg selv.

– Og så vil vi også gjerne gratulere Senterpartiet med et godt valg­resultat.

– Har du tatt noen telefoner og invitert til samarbeid?

– Ja, vi har invitert med Samelista og SV til forhandlinger og det har de takket ja til. Målet vårt er å forhandle oss frem til en politisk plattform, fordeling av posisjoner og en videreføring av det gode samarbeidet, avslutter Helga Pedersen dagen derpå.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...