Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Akkurat nå skammer jeg meg over å være norsk

Trine Hansen fortsatter å stille opp for Zafar. Foto: Kristin Marie Ericsson

Trine Hansen reagerer på måten asylsøkerne blir behandlet på.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2016 kl 08:39

Natt til 15. november ble over 70 afghanske asylsøkere hentet fra ulike mottak i landet, og fraktet til Trandum der de nå sitter innelåst i celler. Mange av disse er enslig mindreårige.

Zafar (19) ble hentet klokken 05 om natten, ble fratatt mobiltelefonen og satt på glattcelle i Lakselv i påvente av flyavgang 7,5 timer senere.

– 62 gutter og unge menn sitter på Tran­dum nå. De satt på mottak rundt omkring og ventet på svar på ankene sin­e, men ble hentet uten forvarsel, klokken 05 om natten, og fikk forkynt avslaget sitt på Trandum, forteller Trine Hansen fra Laks­elv.

Skammer seg

Trine Hansen har det siste året vært representant for flere av de enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Porsanger i 2015.

Hun reagerer voldsomt på måten asylsøkerne blir behandlet på.

– Akkurat nå skammer jeg meg over å være norsk. Jeg er ikke stolt over den behandlingen Norge gir disse menneskene, sier Hansen til Ságat.

Myndig

Afghanske Zafar kom til Norge og Pors­ang­er som enslig mindreårig asylsøker i november i fjor.

Etter en tid kom Utlendingsdirektoratet (UDI) frem til at Zafar var over 18 år, og han hadde dermed ikke lenger krav på en representant til å hjelpe seg med praktiske oppgaver av ulik slag.

Trine Hansen valgte likevel å fortsette å stille opp for Zafar.

– UDI vedtok at han er 19 år. Han er like­vel ikke voksen. Han er en ungdom i et fremmed land. Det er viktig å huske på, sier Hansen.

På glattcelle i Lakselv

Zafar ble hentet av Politiets utlendingsenhet (PU), natt til 15. november.

– Zafar holdt til her i Lakselv. Bygda er hjem for ham. Han har knyttet bånd her, sier Hansen, og forteller videre:

– Han hadde en legetime i Karasjok, og jeg hadde ordnet med taxi til ham. Jeg sendte ham en sms med tidspunkt for når taxien skulle komme, men fikk ikke svar. Jeg prøvde da å ringe ham, men fikk ikke kontakt. Det syntes jeg var så merkelig at jeg dro til hans bopel for å se om alt var i orden med ham.

Zafar var borte. Hansen forteller at hun kunne se at noe hadde skjedd på rommet hans, og at dette var utført i hastverk.

– Klærne var revet ut fra skapet.

Hun sier at dette gjorde henne urolig, så hun kjørte rundt i Lakselv for å lete etter ham.

Lånt PC

– Rundt klokken 12.30, 15. november, ringte det lokale politiet meg. De sa at de hadde en PC som tilhørte meg og informerte om at Zafar hadde blitt hentet av PU klokken 05 på natten. Da de ringte meg gikk flyet han ble sendt sørover med, sier Han­sen.

Zafar hadde tilbragt timene imellom 05 og 12.30 på glattcelle i Lakselv. Mobil­tele­fon­en ble han fratatt, så han hadde ingen mulighet til å varsle Trine om at han måtte dra.

– Tenk om han ikke hadde lånt PC hos meg. Da hadde jeg sikkert ikke fått vite noe som helst. Det er grusomt å tenke på, sier hun.

Seks minutter

Mens Ságat sitter og snakker med Trine Hansen ringer Zafar.

Han forteller at han savner henne og at han er lei seg.

Hansen informerer han om at hun sitter og snakker med en journalist. At hun snakker om ham.

– Du kan si alt. Fortell alt, sier han, og gir også tillatelse til at det kan publiseres bilde av ham i avisa.

Så blir samtalen brutt.

– Han har brukt opp ringetiden, sier Han­sen og tar til tårene.

På Trandum får Zafar seks minutter ringetid hver dag, ifølge Hansen. Innimellom får han utvidet ringetida til ti minutter.

– Det er all kontakt med omverdenen. Han har verken mobiltelefon eller PC nå. Han sitter rett og slett fengslet fordi han har et ønske om å leve, om å være trygg, sier Hansen.

Trandum

Søndag var Trine Hansen på Trandum og besøkte Zafar.

– Jeg fikk litt over 20 minutter sammen med ham. Han bare gråt. Han er livredd og i sjokk over måten ting skjer på. Han er sikker på at han vil bli drept når han returnerer til Afghanistan. Det er mange med ham som nå sitter på Trandum og er redde, sier Hansen.

Zafar kan ikke sendes tilbake til sin hjem­plass. Han har ingen nettverk der, og Taliban styrer området. Han blir derfor sendt til en by som heter Mazar-e Sharif. Av­gang førstkommende lørdag.

Flyktning i eget land

– Jeg håper enda at dette skal stoppes. Det er galskap å sende mennesker i død­en på denne måten. Norske myndigheter mener at Zafar kan gjemme seg i Mazar-e Sharif. Han blir altså flyktning i eget land. Det er uverdig og en helt forferdelig skjebne. Det er skammelig at Norge sender men­nesker tilbake til et krigsherjet land, sier Hansen.

Zafar er muslim. Hansen forteller at Tali­ban ikke er nådige mot rømlinger:

– Når de først har rømt til Europa, blir de ikke sett på som gode muslimer lenger. De er nesten som forrædere og kan risikere å bli steinet eller halshugget.

PTSD

– Jeg er veldig bekymret for Zafar og de andre som nå sitter innelåst på Trandum. Veldig mange av disse unge guttene har posttraumatisk stresslidelse (PTSD), angst og tankekjør i hodet på grunn av traumer fra hjemlandet sitt. Mange har fått god oppfølging av lege både i form av samtaler og medisiner her i Norge. Når de kommer tilbake til Afghanistan er det brått slutt. Hvordan skal det gå? De sendes ut av Norge. De får to uker på et hotell og så er de overlatt til seg selv. Det er ikke menneskelig behandling, sier Trine Hansen.

Amnesty kritisk

Også Amnesty international stiller seg kritisk til grunnlaget og måten de unge afghanerne ble hentet fra mottak rundt i landet.

– Argumentet om «unndragelsesfaren» brukes for å utsette de unge afghanerne for frihetsberøvelse uten at de har brutt noen lov, men basert på en antakelse om at de kanskje planlegger å gjøre det. Dette er høyst problematisk sett fra et menne­ske­rettighets- og rettsstatsperspektiv. Den eneste parallellen vi har til dette er i terrorlovgivningen, skriver amnesty.no.

Risikoen for at flere forsvinner fra mottak i frykt for flere slike aksjoner øker med denne type aksjoner, mener Amnesty.

– Alle pågrepne har fått endelig avslag

PU legger vekt på å gjennomføre trygge og verdige returer.

De pågrepne blir fratatt sine mobiltelefon­er av sikkerhetsmessige årsaker.

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter at afghanske asylsøkere ble hentet og fraktet til Trandum under en aksjon, natt til 15. november.

– 68 av de 73 ble pågrepet tidlig på morgenen 15. november av PU i samarbeid med lokalt poli­ti. De fem andre ble pågrepet på andre tidspunkt. 11 av de 73 ble senere løslatt. De resterend­e 62 ble fremstilt for fengsling i tingretten, og PU fikk medhold i all­e sakene. Retten vurdert­e at det foreligger unndragelsesfare. De pågrepne er innsatt ved Politiets utlendingsinternat, Tran­dum, i påvente av hjemreisen til Afgha­ni­stan, sier kommunikasjonsråd­giver Daniel Drageset i PU til Ságat.

Noe tid i arresten

– Da asylsøkerne ble hentet fra mottak/bopel denne natten ble enkelte satt i varetekt på glattcelle i påvente av flyavgang. Hvor­for?

– Dersom det ikke er praktisk å overføre til Oslo samme dag, eller at det eventuelt ikke er plass på utlendingsinternatet, er det vanlig å måtte tilbringe noe tid i politiarresten, sier Drageset.

– Hvorfor gjennomfører dere aksjoner på natten?

– PU legger vekt på å gjennomføre trygge og verdige returer, så også ved disse tilfellene. Samtidig er det viktig å pågripe personer når det er sannsynlig at de er tilstede. Dette er erfaringsmessig gjerne tidlig på morgen­en, sier Drageset.

Fratatt mobilen

Av det PU kaller sikkerhetsmessige årsaker blir alle innsatte fratatt sine mobiltelefoner under oppholdet på Trandum.

Drageset forklarer at de innsatte får mulighet til seks minutt­ers privat telefonbruk hver dag ved bruk av telefonene på ut­lend­ingsinternatet. Det er ingen begrensning på telefonsamtaler med advokat

Tvangsretur

– En tidligere representant for en av disse asylsøkerne kritiserer måten dette ble gjort på, og kaller det skammelig og umenneskelig. Hun mener at å sende dem tilbake til hjemlandet er å sende dem i døden. De blir flyktninger i eget land. Har du en kommentar til det?

– PUs oppgave er å uttransportere personer uten lovlig opphold. Vi har et stort fokus på å gjennomføre tvangsreturer på en verdig og trygg måte. Det er Ut­lendingsdirektoratet (UDI) og ut­lendingsnemnda (UNE) som vurderer beskyttelsesbehov. Alle de pågrepne har fått endelig avslag, inkludert ferdig behandlet klagesak i UNE, sier Drageset, og fortsetter:

– Vi forholder oss til vedtakene fra UDI og UNE. UNE gjør vurder­ing av vilke land man ikke kan returnere til.

Ikke asylsøkere mer

Drageset presiserer at de pågrepne på Trandum har fått avslag på sine asylsøknader og dermed ikke er å regne som en asylsøkere lenger.

– En asylsøker er en person med en asylsøknad under behandling, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...