Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Tana kulturskole 2019, et urovekkende budsjettforslag

En ser med stor bekymring på rådmannens budsjettforslag under kapittel 16 Miljø, næring, areal og kultur, punkt 038: 6110: Overføre kulturskolen til kompetanseavdelingen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Siden opprettelsen av Tana kulturskole i 1998 har det vært en tverrpolitisk enighet om ikke å skjære ned på kulturskolens budsjett.

Kulturskolerektor har en mengde oppgaver: Tilsette lærere, vikarer, nærkontakt med foreldre og elever, det økonomiske, sende diverse søknader, gjøre kulturskolens aktiviteter synlige i nærmiljøet og også utenfor kommunen. Det er et utrettelig arbeid for å vise nødvendigheten av å gi Tanas barn, ungdom og også noen voksne glede og mestringsevne. Kulturskolen med organisering av rektor har bidratt til en hel del kulturbegivenheter i kommunen. Jeg nevner noen som kulturskolen har satt i gang eller gitt støtte til: Tana vintermarked, koret UNTAK, revylaget Vinterstøing, Sami Salsa Club, Grotta fritidsklubb, Musikkbingen og enda mange flere.

Utenfor Tana har kulturskolen vært godt synlig. Det ha gitt bolyst, tilflytterlyst, stolthet da vår kommune ble kåret til årets kulturskolekommune, når Sámi mánáidteáhter drar rundt og viser forestillinger, nå i høst på Sametinget i Finland, Sametinget i Norge og på Laksekonferansen i Karasjok i november.

Samisk språk på teaterscenen er uvurderlig i Tana, at elevene blir trygge i språket. Godt er det at også Sametinget gir midler til Sámi mánáidteáhter. Men dette er ingen erstatning for kommunens kulturskolebudsjett

Drømmestipendet, som utdeles av Norsk kulturskoleråd i samarbeid med Norsk Tipping, har blitt utdelt til Tanas elever nesten hvert år siden dette stipendet ble etablert. Slikt kommer ikke av seg selv. Foruten dyktige elever og gode lærere kreves det også en god nominasjon som kulturskolens rektor står bak.

En takk til kommunens politikere gjennom skolens 20 årige liv. Jubileet ble feiret i vår. Vi har en skole vi kan være stolte av. Tanas egen ungdom er kommet tilbake som lærere og som rektor. De fleste har sin bakgrunn fra Tana musikkskole eller Tana kulturskole. De vet hvor viktig det er å knytte elever fra alle grunnskolene sammen i felles oppgaver, arbeide i fellesskap med et felles mål for øye.

Fra 2016 er fastlønnposten på budsjettet gradvis blitt skåret ned fra dengang 723.000 kr, 2018: 568.000 kr og 2019 er foreslått med 130.000 kr. Rektor og lærere i kulturskolen må ha en kulturfaglig utdannelse i tillegg til pedagogisk. Det har kulturskolen i dag, en viktig grunn til at vi har hatt en så god kulturskole i 20 år. For å fortsette driften i samme omfang som i dag, mangler det foreslåtte budsjettet 550.000 kr.

Kjærer politikere, vern om kulturskolens ansatte slik at vi fortsatt kan oppleve spilleglede hos elevene og stolthet over hva vår kommune får til!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...