Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Fremtiden for samisk språk og kultur

Kommuner hvor det bor samer, om det er Kautokeino eller Oslo, har et spesielt ansvar for den samiske befolkningen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Hvordan disse kommunene prioriterer har påvirkning for utvikling av samisk språk, samfunn og også til enkeltes samers rettsikkerhet og hverdagsliv. Derfor er kommunenes vedtak om kommunereformen viktige også for det samiske samfunn.

Prosessene i kommunereformen er snart ved veis ende i kommune. Nå har de fleste kommunene utredet muligheter for sammenslåinger og mange kommuner har gjennomført eller skal gjennomføre folkeavstemninger om sammenslåinger. Intensjonsavtalene mellom kommuner er også gjort. Innen 1. juli skal kommunene gjøre vedtak om sammenslåinger. Deretter kastes ballen videre til fylkesmennene som skal gi sin tilrådning til det nye kommunekartet.

Vedtakene kommunene gjør kommer til å ha innvirkning på det samiske samfunnet. Om barn får snakke samisk med barnehageansatte avhenger av kommunens prioriteringer ved ansettelse. Hvor mange barn som får lære og høre samisk på skolen, er avhengig av hvordan kommunen prioriterer. Samisk næringsutvikling avhenger av mulighetene i kommunen for en slik utvikling. Hvor mye våre eldre får snakke og høre sitt morsmål på sine eldre dager avhenger også mye av kommunenes prioriteringer.

Vi vet at dagens kommunene prioriterer ulikt, og det er også forskjeller innenfor forvaltningsområdet. Enkelte kommuner gir for eksempel lønnstillegg til samisktalende ansatte, mens andre kommunen ikke gjør det. Dette viser hvor viktige kommunene og deres prioriteringer er. Vår fremtidige helsesøster går nå i grunnskolen, vår fremtidig grunder har nettopp begynt i barnehagen og vår fremtidige politiker går i videregående skole. Deres identitet og språkkunnskap formes i disse årene og kommer til nytte for det samiske samfunn i fremtiden. Det er i kommunene samer blir født og vokser, og det er i kommuner våre fremtidige fagfolk tar utdanning. Der har vi samiske primærnæringer og der skapes nye bedrifter. Mål for samepolitikken blir til i kommunenivå og derfor er kommunene så viktige for utviklingen av det samiske samfunn.

Regjeringen bruker 20-års perspektiv når de snakker om kommunereformen. Jeg forventer på at om 20 år har vi nok samisktalende lærere, barnehage ansatte og helsearbeidere. Jeg forventer at alle samiske barn da kommer til samiske fosterhjem. Jeg forventer at samiske bedrifter har vokst og blitt større. Forventer at samiske næringer har mange unge og at de klarer seg godt. Jeg forventer at samisk høres og sees i kommunene på alle nivåer. Dette er mye avhengig av kommuner og jeg vil at kommunene husker dette nå når de skal fatte vedtak om kommunereformen og hvordan de skal utvikle samisk språk, kultur og samfunnsliv.

Sametinget arbeider med kommunereformen på det nasjonale, regionale og kommunale nivået. Jeg er glad for at vi har et felles syn med de samiske kommunene når det gjelder samisk språk og samfunnsliv – det er viktig å styrke og sikre samiske rettigheter og tjenester for samiske beboere. Det er også viktig at kommunene har god dialog med den samiske befolkningen. Derfor jobber vi nå med å sikre konsultasjonsmekanismene i lov på kommunalt nivå. På denne måten hadde vi sikret at den samiske stemmen er synlig i kommunen. Jeg har lest mange intensjonsavtaler som er skrevet og jeg er glad for å se at det er lagt vekt på samiske interesser i mange av disse avtalene. Jeg følger med i spenning hvordan dette følges opp praktisk. Jeg inviterer kommunene til å ta kontakt med Sametinget dersom de trenger hjelp. For oss er kommunene viktige samarbeidspartnere. Ønsker til lykke med arbeidet videre med kommunereformen!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...