Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Finnmark bli en egen region?

Ingalill Olsen, Finnmark Ap Foto: Arkiv

Det diskuteres nye oppgaver og hva en skal fylle regionene med. Det har ikke regjeringa noe svar på foreløpig. På den måten er regionreformen like halvgjort som kommunereformen, og vi så hvor den buklandet og ble bort imot resultatløs.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Regjeringa har lansert en regionreform hvor hensikten er at landet ikke lenger skal bestå av 19 fylker, men bli delt inn i færre og større regioner. Vi ser at Trøndelag og Vestlandsregionen allerede er etablert. De fleste fylker kan velge mellom ulike alternativer.

Finnmark har bare en mulighet utenom å bli som det er, et samarbeid med Troms. De andre naboene våre heter Finland og Russland og teller ikke med i dette bildet.

Avisa Nordlys, som i hvert fall tidligere tok mål av seg til å være en landsdelsavis, har omtalt de politikerne som har vært skeptisk til regionreformen som gammeldagse og bakstreverske, umoderne og lite framsynte. Det er mulig vi i Finnmark ikke ser de muligheter som noen påstår at vi kan få til. Grunnen er enkel, vi tar utgangspunkt i den virkeligheta vi står oppe i nå. Vi har aldri hatt ei regjering som har drevet så knallhard sentraliseringspolitikk som det Erna og Siv gjør.

I løpet av 3 år har de sluppet fri alle statlige etater og i Finnmark har de virkelig fått fritt spillerom i å avvikle kompetansearbeidsplasser. Mattilsynet i Kautokeino er ikke lenger regionskontor, Fiskerikontor er nedlagt i Havøysund, Kjøllefjord og Vardø, mens regionskontoret er slått sammen med Troms og ledelsen er etablert i Tromsø. Skattekontor er nedlagt i Båtsfjord og Lakselv, Kystverket omorganiserer og kan redusere bemanningen i Honningsvåg, Statens Vegvesen omorganiserer og kan få færre stillinger i Vadsø. Videre er 3 flytårn automatisert og ingen skulle miste jobben- de skulle bare flytte til Bodø. Det hersker usikkerhet om 110-sentralen skal flyttes til Tromsø. Det at to politidistrikt har blitt til ett i Finnmark har ikke ført til flere politimenn rundt omkring i fylket vårt.

I tillegg ser vi at fylkesmannsstillingen ikke er lyst ut på annet vis enn som en midlertidig stilling. På det område skal vi vel tvinges til å vente på at Elisabeth Aspaker skal komme nordover fra Oslo. Ikke engang statens mann eller kvinne er viktig i Finnmark.

Lista kan dessverre gjøres lengre, men det illustrerer ei regjering som vil demontere Finnmark. I dette landskapet er det lettere å velge å kjempe for det lille vi har igjen av kompetansearbeidsplasser enn å se mulighetene sammen med Troms og Nordland. Er det realistisk å tenke seg at det potente Tromsø skal avgi arbeidsplasser til Finnmark? Har vi gode erfaringer med overdreven solidaritet fra Troms mot Finnmark tidligere? Det er mulig jeg har dårlig hukommelse, men de gode eksemplene hvor Nordland og Troms har avgitt noe til Finnmark, faller meg ikke i hu.

Vi har områder hvor vi har felles interesser, eksempelvis innen fiskeri-, landbruk og reindriftspolitikken. Vi er også opptatt av at petroleumsressursene utenfor vår stuedør skal gi ringvirkninger og arbeidsplasser i nord. Vi har et felles ansvar for urfolkspolitikken og vi har en felles nordnorsk identitet. Det er mye som forener oss, men er det nok til å gå sammen og føle seg trygg på at det er det beste for Finnmark sine innbyggere?

Finnmark og Vadsø kan ikke og skal ikke miste de nærmere 400 arbeidsplassene som er knyttet til fylkesmannsembete eller de fylkeskommunens administrasjon. Er det så naturlig å tro at en framtidig administrasjon skal være i utkanten av en geografisk stor region? Jeg ser at det diskuteres at den kanskje skal ligge i Narvik, og med Tromsø, Narvik eller Bodø som utgangspunkt er det lett å være pessimistisk på vegne av Finnmark og Vadsø.

Jeg lar meg ikke oppflamme av mulighetene for Finnmark. Jeg har vært med så lenge at jeg har erfart at hvert slag må kjempes med nebb og klør. Og fasiten med et ekteskap med Troms vil neppe oppveie det den blåblå regjeringa har greid å fjerne fra Finnmark i løpet av 3 år. Jeg liker ikke merkelapper som gammeldagse og bakstreverske. Skal vi ha en fruktbar debatt må det være en respekt i bunnen for at utfordringene og mulighetene er totalt forskjellige fra Vadsø til Tromsø og til Bodø. I tillegg er det jævli langt!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...