Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Er digitalisering den eneste forsvarlige sannhet for samfunnet?

Foto: Erik Brenli

Politikerne uansett på hvilke nivå de enn befinner seg må passe seg for at ikke teknologien går på bekostning av fornuften. («Fornuften er en sjelden gave og den må man ta vare på» ordspråk)

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Digitale løsninger er kommet for å bli som kan gi muligheter for en rekke tjenester. Men, det snakkes om den vidunderlige nye digitale verden, men for hvem er den verdenen tilpasset for? I allefall slettes ikke for den eldre generasjonen som har bygd opp dagens samfunn gjennom slit, fattigdom og forsakelser av mange goder som i dag er en selvfølge. Jeg har enda tilgode å se media har takket disse slitere for innsatsen. Nei, de eldre blir helt avvist og mister muligheten til å delta og kommunisere med samfunnet på en human måte. Hva med alle IKT-tjenester, f.eks velferdsteknologi som det nå forventes at de eldre skal kunne beherske? Det er selvfølgelig utopi for samfunnet.

Kommunene burde ta ansvaret for opplæring i bruk av digitale løsninger. Jeg kjenner til at en liten forening arrangerte nettopp et slikt kurs. Et tilfelle der samfunnet burde ta ansvaret for, en skam spør du meg. Det siste nå er at alle må bestille medisiner digitalt. Hvordan skal de eldre kunne gjøre det, er mitt store spørsmål? Men, det er jo ikke bare de eldre det går utover, men hele den norske befolkningen som ikke er digitalisert. Det må fortsatt være mulig å kommunisere med samfunnet både nasjonalt, regionalt, kommunalt og folk forøvrig på en normal måte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...