Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Bli med på tokt for fisk, fjorder og fiskere

Foto: Arkiv/illustrasjon

Fiskere og kystfolk er lut lei av at flertallet av politikere overser både dem og behovet for å være føre var, når skjødesløse oppdrettsformer truer livet i fjordene og stadig lengre utover kysten. Ullsfjordtoktet 7. juli skal være ei markering mot forurensende og fiskerifortrengende oppdrett i åpne merder.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Fra Lubben/Nordeidet på østsida av Reinøya går vi i «tog» med båtene våre mot Karlsøya, hvor det skal være seminar/debatt om oppdrett.

Aksjonen har med seg engasjerte fra hele Ullsfjorden og fra flere steder i Karlsøy og Tromsø, som særlig har fulgt med prosesser rundt lokalitetene Lubben, Korsnes, Ullsnes, Fakken og Mjønes. Det er dessuten snart knapt et område med kystfiske som ikke er utsatt for press fra oppdrettsbransjen. Sterke krefter jobber for eksempel nå for at oppdrett skal tillates i Ytre Karlsøy Verneområde. Slikt skaper konflikter, og nå florerer det av dem i Finnmark, Troms og Nordland.

Rundt sist årsskifte signerte nesten 1.700 personer en kampanje mot oppdrett i Ullsfjorden – et sårbart økosystem som både fiskeindustrien i Karlsøy, Ullsfjorddelen av Tromsø og fiske- og rekeindustrien i Lyngen er helt avhengig av. Et flertall i fylkestinget overså dette fullstendig.

I samme periode ga 62 fiskere og 4 fiskeoppkjøpere klar beskjed om at lokalitetene som var planlagt i fjorden er fiskernes hevdvunne fiskeplasser. Et flertall i fylkestinget overså dette fullstendig.

I 2016 hadde rekefangstene i Ullsfjord blitt halvert, og andre steder i Troms stupt enda mer, bare siden 2012. Dette har skjedd i samme periode hvor lusemidler som tar kverken på skalldyr er tatt i bruk i Troms. Fiskehandler Karl Alberth Hansen har opplevd at avtaler med fem rekebåter fra Sommarøy ble til null i løpet av tre år. Disse fiskerne finner det ikke lønnsomt lenger å fiske reker. Alt dette overser et flertall i fylkestinget. De vil heller være etter snar enn føre var, og risikerer dermed å bli dem som sanksjonerte ødeleggelse av flere fjorder.

For Ullsfjorden og Malangen er langt fra alene. I Kvænangen, for eksempel, er det siste gytefeltet i en gang torskerike områder truet. Oppdrett har pressa torsken lengre og lengre ut i fjordsystemet, for den skyr områder hvor laksen står tett. Også i Ullsfjord og Karlsøy er nye lokaliteter og anlegg lagt på og tett ved gyte- og fiskeplasser. Ikke bare overser et flertall i fylkestinget dette. Fylkesråd Willy Ørnebakk har framstilt lokal kunnskap om dette som løgn. Når han og resten av politikerflertallet så blir presentert for uttalelser fra Fiskeridirektoratet om at de nok ikke har full oversikt over gyteområder langs kysten, så fortsetter bare politikerne sin skamløse arroganse. SV, MDG og Rødt har vist seg som hederlige unntak.

Vi ildsjelene bak toktet har trua på at lukka oppdrettsanlegg vil løse mange av de problemene som følger med oppdrett. Blant anna har Veterinærinstituttets forskning vist at lukka anlegg gir effektiv beskyttelse mot lakselus. Det er godt nytt ikke bare for rekefelt i Ullsfjorden og andre steder, men også for raudåte og anna fiskeføde.

Problemet er at flertallet av politikerne våre verken vil stille krav om lukka anlegg, eller bryr seg om protestene som fiskere og lokalbefolkninger hittil har vist. Derfor må vi mobilisere sterkere. Hittil har rundt 100 meldt sin ankomst eller interesse for Ullsfjordtoktet på Facebook. I tillegg har flere fiskere og andre båteiere sagt muntlig at de blir med. Og det er det store poenget, at man ikke blir sittende hjemme i sofaen, men stiller opp for å vise at man ikke går med på overkjøringa av kystbefolkninga og livet i havet.

Aksjonen vil forholde seg til ferdselsforbudet de 20 nærmeste meterne rundt Lubben- og Korsnes-anleggene, av hensyn til oppdrettslaksen, ikke eierne. Naturvernforbundet er en sterk støttespiller til Ullsfjordtoktet. Mer informasjon finner man på @reinefjorder, ei Facebook-side hvor vi allerede har over 300 følgere.

Bli med på tokt!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...