Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

To forskjellige verdener

Samisk og nynorsk litteratur lever i to forskjellige verdener, rent finansielt.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2019 kl 13:10

Fem samiske forlag får tilsam­men 6,61 millioner kr i direkte økonomisk støtte fra Sametinget. Støtten til det enkelte forlag varierer fra 372.000 kr til 2,725 millioner kr. I tillegg gir Sametinget tilsammen 1,65 million kr i prosjektstøtte som et søkerbasert tilskudd til forlag ikke omfattes av ordningen med direktestøtte.

Tilsammen bruker Sametinget i år 8,26 millioner kr på å stimulere til utgivelse av samisk litteratur. Det er nøyaktig samme kronebeløp som Sametinget brukte til formål­et i 2018.

I den nasjonale ordningen for litteraturstøtte har det nynorske forlaget Den norske Samlaget sin egen post på statsbudsjettets kapittel 326 (språk-, litteratur- og bibliotekformål). Midlene skal gå til Det norske Samlagets arbeid med å styrke nynorsk språk, litteratur og kultur gjennom å gi ut et bredt tilbud av bøker på nynorsk.

For 2019 er bevilgningen til det nynorske forlaget på 17,72 millioner kr. Bevilgningen har de senere år vært raskt økende fra 15,49 millioner kr i 2017 til 16,33 millioner kr i fjor og altså 17,72 millioner kr inneværende år.

Det er bred politisk enighet i Norge om viktigheten av å sikre gode rammevilkår for nynorsk litteratur. Men sammenligner man hvor mye samfunnet bruker på å fremme nynorsk med hva som brukes på samisk litteratur, vil man oppdage to forskjellige verdener.

Problemet er selvsagt ikke at det nynorske forlaget får en eneste krone for mye. Heller tvert om. Problemet er dessverre at samisk litteratur blir sulteforet og stemoderlig behandlet.

Litteraturen har ikke gode vilkår i Sametinget. Det er liten vilje til å prioritere litteratur og litteraturfor­midling, noe både budsjettene og den bedrøvelige bokbuss-saken til fulle har synliggjort. Sametinget har i hovedsak prioritert sin egen administrasjon og byråkrati foran kulturen og kulturformidlinga.

Ansvaret for dette ligger på to plan. For det første har Sametinget verken vist tilstrekkelig evne eller vilje til å slå et skikkelig slag for samisk litteratur. I 1992 fikk Sametinget overført ansvaret for driftsstøtte til samiske forlag fra Norsk kulturråd. Da var driftsstøtten til samiske forlag på 1,5 millioner kr.

På tross av at bevilgningene til Sametinget vokste raskt, ble den samiske forlagsstøtten holdt på samme nominelle nivå i mer enn 10 år. Denne nedprioriteringa har vært med på å skape et kraftig etterslep med tanke på utgivelse av samisk litteratur. Det er fortsatt lange køer med gode manus som forlagene mangler midler til å utgi.

Heller ikke staten er fri for ansvar for at samisk litteratur kommer så mye dårligere ut enn nynorsk. Samiske forlag burde i det minste burde vært likebehandlet med nynorsk. At Sametinget ikke har klart å skape entusiasme i Kulturdepartementet og Stortinget for å gi samisk litteratur et nødvendig løft, fritar ikke staten for ansvar.

Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) viste i høst til fulle at hun er åpen for å finne gode løsninger for å få god samisk litteratur ut til norskspråklige samer og andre nordmenn. På initiativ fra forlagsveteran William Nygaard sørget hun for at det på årets statsbudsjett ble bevilget to millioner kr til oversetting av samisk litteratur via Norsk kulturråd. Statsråden gjorde altså et kjærkomment politisk grep hvor ansvaret for finansiering av samisk litteratur på norsk ble tilbakeført til Norsk kulturråd.

Vi oppfordrer derfor kulturmini­steren til å følge opp med nye grep for å løfte opp sam­iske forlag - i det minste til samme nivå som det nynorske forlaget.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...