Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Sameparagrafen i grunnloven

Stortinget skal 29. januar ta still­ing til forslag om å oppdatere det sam­iske folkets plass i Norges grunnlov.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2019 kl 14:40

Den såkalte sameparagrafen, § 108 i dagens grunnlov, fastslår at «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv». Det foreligger tre forslag til endringer i lovteksten.

Senterpartiet vil at dagens ordlyd «den samiske folkegruppe» skal endres til «det samiske folket». Arbeiderpartiet, Kristelig folkeparti, Venstre, SV og MDG foreslo opprinne­lig at sameparagrafen endres til «Stat­ens myndigheter skal legge forholdene til rette for at samene, som urfolk, kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv».

Tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith har på forespørsel fra Sametinget levert en juridisk betenkning om grunnlovsendring­en. Her tilrår Smith at paragrafen formuleres slik: «Det påligger stat­ens myndigheter å legge forholdene til rette for at det samiske folk, som landets urfolk, kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunns­liv».

Sametingets plenum støttet formuleringa fra Smith, og henstilte til forslagsstillerne på Stortinget om å gå for denne endra ordlyden. AP, SV og Venstre oppgraderte da sitt forslag i tråd med Smiths anbefaling og Sametingets ønske. Sen­ere har også Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) anbefalt Stortinget å vedta formuleringen fra Carsten Smith.

Etter vår mening er det viktig å beholde dagens formulering med et klart pålegg til statlige myndigheter om å tilrettelegge for det samiske. Det er også mest presist å benevne samene som et folk, og ikke som en folkegruppe.

Språklig sett ville det kanskje vært mest korrekt om grunnloven bruker formuleringa «sine språk» i stedet for «sitt språk». Dette fordi samene i Norge tradisjonelt har snakket flere ulike språk, noen av dem med status som utrydningstrua eller allerede utdødd.

Sameparagrafen bør uansett gjen­speile det ubestridelige faktum at samene er landets urfolk. Den sittende Sol­berg-regjeringa har i Jeløya-er­klæringa nedfelt at «Samene har status som urfolk». Det vil da være svært bemerkelsesverdig om noen av de tre regjeringspartiene skulle stemme imot at sameparagrafen i grunnloven oppgraderes i tråd med regjeringas egen politiske plattform.

Her har Venstre for lengst vist vei som en god samisk forkjemper med full støtte til Carstens Smiths lovformulering. Sjøl om Høyre og FrP blokkerte en grunnlovsendring ved forrige korsvei, forventer vi at også de to partiene denne gang vil følg­e opp sin egen regjeringserklæring på dette punkt. Noe annet vil være ekstremt lite troverdig.

Det vil være en seier for Norge om Stortinget nå kan fatte et unisont vedtak i denne sak.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...