Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Privatisering» er propaganda

I den samiske rettighetsdebatt­en har ordet «privatiser­ing» etter hvert fått lov til å feste seg. Motstandere av samiske rettigheter har lenge benyttet dette ordet, mest for å skremme befolkningen fra å støtte rettighetskampen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Men etter hvert merker vi at også Sametingets politikere tar i bruk privatiseringsbegrepet når det snakkes om landrettigheter i Finnmark. Man kan undres på hvorfor.

At EDL og rettighetsmotstandere bruker begrepet «privatisering» selv om det er feil, er ikke så merkelig. Det er ikke uvanlig å bruke propaganda, ved å gjenta feilaktige påstander gang på gang, som et middel til å vinne opinionen.

Men at samenes egne politikere bruker slik reaksjonær retorikk er oppsiktsvekkende. Særlig har vi merket oss dette fra Arbeiderpartiets politikere på Same­tinget. Partiet stilte seg bak FeFo-styreleder og sametingsre­pre­sentant Marit Kirsten Anti Gaup, som i et leser­inn­legg i Ságat kalte rettigheter til enkeltpersoner for privatisering. Partiets sametingsrepresentant Ronny Wilhelmsen, som er varamedlem i FeFo-styret, gikk nylig ut med en hyllest til «fellesskapstanken», altså at FeFo er den beste forvalter av grunnen i Finnmark.

På denne måten løper Same-AP EDLs ærend. Vi vet ikke om det er bevisst eller ei.

Finnmarksloven skal ikke gi nye rettigheter. Den skal gi mulighet­en, også for privatpersoner, til å få anerkjent rettigheter man allerede har. Eksisterende rettigheter som staten i sin tid tok fra dem.

Å gi en samisk person et jordstykke vedkommende har rett til, er ikke privatisering. Det er å anerkjenne den samiske rettigheten vedkommende allerede har. Det Same-AP synes å stå for, er ren kommunisme. FeFo styres nå av en elite som jobber aktivt mot individuelle samiske eierrettigheter. Heiet frem av EDL og Same-AP.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...