Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Høyre om i Romsa

Tromsø kommune har politisk vedtatt 19 stedsnavn på samisk og kvænsk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Nylig velsignet formannskapet prosessen som har vært, og et gyldig vedtak foreligger. De fremste politikerne i Tromsø by fortjener ros for det de har gjort.

Byen er tuftet på territoriet til to folk, nordmenn og samer. Det sier seg selv at dette må gjenspeiles via stedsnavn. Nå er også Romsa og Tromssa offisielle navn på Nord­ens Paris, og det var virkelig på tide!

Tromsø har faktisk gamle sam­iske røtter med en tradisjonell sjøsamisk befolkning. Kommunen består ikke bare av byen, men også av gamle Tromsøysund samt deler av gamle Hillesøy og Ullsfjord. Det er heller ikke uten grunn at reinen utgjør Tromsøs kommunevåpen.

Tromsøs omdømme som en raus og inkluderende by fikk hard medfart etter valgkampen i 2011. Den gang ble det ført en svertekampanje mot det samiske. Partiene Høyre og Fremskrittspartiet sto bak kampanjen, og vant valget på den. Populisme og nedrakking av svake grupper og urfolk er dessverre noe vi kjenner igjen også i dagens politiske bilde, nasjonalt som internasjonalt.

Heldigvis tok Høyre selvkritikk på det de hadde gjort. Ordfører Jens Johan Hjort (Høyre) gjorde en stor innsats for forsoning med samene, og undertegnet også en samarbeidsavtale med Sameting­et. Han sørget også for at Tromsø fikk en prektig ordførerkofte, i tillegg til ordførerkjedet med den staselige sølvreinen.

Hjort er nå dessverre ute av politikken. For­an valget til høsten er det nye koster på topp for Høyre i Tromsø. Vi håper at skandalen fra 2011 ikke gjentar seg i den kommende valgkampen, og vi har da heller ikke tro på at byens fremste høyrefolk vil bruke populisme som agitasjonsmetode. Det burde ligge under partiets verdighet.

Dessverre inneholder valglist­a til Høyre i Tromsø også navnet Bodil Ridderseth Larsen. Hun er rep­resentant for det såkalte «seni­or-­Høyre» i byen, og en uttalt motstander av at det samiske skal ses og høres i fylkeshovedstaden. Larsen har gått hardt ut mot de nå vedtatte stedsnavnene, og kalt det hele for «tragisk».

Det som faktisk er tragisk, er at Høyre-lista i Tromsø på sjette­plass har en ­politiker som kommer med historisk uriktige og same­fiendtlige uttalelser. Selv om andre høyrefolk tar avstand, fremstår dette som en ukledelig brun flekk på partiet. Det vil være et gode for Høyre, for Tromsø by og ikke minst for representanten sjøl om hun beklager sine gjentatte negative utspill mot det samiske.

Om dette ikke skjer, bør Høyre i Tromsø ta nødvendige grep. Et seriøst og anstendig parti som Høyre kan ikke leve med notorisk same­fiendtlighet i egne rekker.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...