Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Godt nok for de svina!»

Tittelen til denne lederartikkelen er et direkte sitat av tittelen på en bok av Anita Krohn Traaseth.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2019 kl 00:35

Den nylig avtroppede direktøren i Innovasjon Norge, har skrevet en bok om ledelse. Sitatet er ifølge henne hentet fra faren hennes, og henspiller på at man ikke trenger å være perfekt. Det man gjør er oftest godt nok.

Da samepolitikerne Vibeke Larsen og Toril Bakken Kåven brukte uttrykket «god nok for de svina» i et innlegg nylig kom de ikke bare i skade for å sitere med en skrivefeil. De glemte også å forklare hvorfor de brukte et sånt uttrykk i innlegget sitt. For de mange som ikke har fått med seg ­Traaset­hs boktittel fremsto det som om de kalte sine meningsmotstandere for svin.

Senere har de forsøkt å rette opp og forklare hva de mente, og vi må anta at det som skjedde rett og slett var en tabbe.

Larsen og Kåven er erfarne skribenter og vant til å bevege seg i den offentlige samtalen. Likevel ser vi at de kan gå over streken når engasjementet blir sterkt.

I Porsanger har vi hatt lignende hendelser. Partiene Tverrpolitisk liste i Porsanger og Høyre har gjensidig beskyldt hverandre for å fare med løgn. APs ordfører har i samme debatt beskyldt sin politiske fiende for både løgn, bløff og for å drive manipulasjon.

Eksemplene på at de som bør gå foran for å skape et sivilisert ordskifte trår over streken er dessverre mange. I Porsanger har kommunestyret i ettertid av utblåsningene fattet vedtak i kommunestyret om å holde seg på matta. Lignende vedtak bør også andre sterkt vurdere å gjøre.

Det må være lov med sterke karakteristikker når det er saklig grunnlag for det. Men samtidig gjør skjellsord og personangrep mye skade. Og det blir vanskelig for politikere å reagere mot vanlige folk som går for langt på Facebook, når politikerne selv er svært dårlige rollemodeller.

Alle som deltar i den offentlige debatten, selvsagt inklusive oss i media, må ta ansvar for at ordbruken holder mål. Internett og sosiale medier gir svært gode muligheter for debatt med mange deltakere. Det er bra for demokratiet. Men det er ikke bra for demokratiet om folk skremmes fra å delta diskusjoner fordi de risikerer å bli kalt for svin.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...