Ságat - Samisk avis AS

Leder:

En kommisjon mot folket?

Publisert:

Kommisjonens arbeid fortoner seg som et spill for galleriet

Leder:

Klokt om skolene

Publisert:

Det har vært nok uro om porsangerskolen nå

Leder:

Takk til KrF og Venstre

Publisert:

... en høyst kjærkommen, men slett ikke overdådig jubileumsgave til det samiske folk

Leder:

Lederskifte i Tanavassdraget

Publisert:

Det er nå viktig å bygge opp tilliten til TF

Leder:

Klimaendringene og reindrifta

Publisert:

En illusjon at nordområdene vil ha fordeler av et varmere klima

Leder:

Språkarbeid i barnehagene

Publisert:

Her har Same­tinget fått et godt verktøy som man må bruke aktivt

Leder:

Hjertelag og krise

Publisert: - Oppdatert: 30.10.2015 kl 12:33

Situasjonen nå er ekstraordinær, og krever ekstraordinære tiltak

Leder:

Åpne møter er demokrati

Publisert: - Oppdatert: 28.10.2015 kl 14:08

Før måneden er omme skal alle de nye kommune- og bystyrer samt alle fylkesting i landet ha konstituert seg. Det vanlige er at det gjennomføres folkevalgtopplæring nokså umiddelbart. Noen er allerede i gang. Vi håper at opplæringen tar for seg politikernes forhold til åpenhet - der trengs ...

Leder:

Kraftsalve fra SFF

Publisert:

Samenes folkeforbund (SFF) avholdt sitt landsmøte i Tromsø i helga, med et spesielt fokus på rettigheter til land og vann.

Leder:

Et angrep på sørsamiske barn

Publisert:

Høyre og FrP vil legge ned sameskolen i Hattfjelldal. I forslaget til statsbudsjett er driftsmidlene på 3,3 millioner kroner inndratt. Dermed er et avgjørende viktig tilbud til sørsamiske barn radert vekk.

Mediemangfold - ikke for samer?

Leder:

Mediemangfold - ikke for samer?

Publisert: - Oppdatert: 23.10.2015 kl 16:06

Regjeringa nedsatte 18. september Mediemangfoldutvalget med mandat å utrede hvordan økonomiske virkemidler på medieområdet best kan innrettes for å stimulere til mediemangfold.

Leder:

Kostbart å samle inn penger

Publisert:

Tv-aksjonen 2015 samlet inn i overkant av 180 millioner til Regnskogfondet. Samtidig gikk nesten 40 millioner til administrasjon og gjennomføring av selve aksjonen, skriver Dagbladet. Det reelle beløpet som går til å redde regn­skog­en, blir altså rundt 140 millioner kr. Bistandsekspert Anne ...

Leder:

Dansen rundt gullkalven

Publisert: - Oppdatert: 21.10.2015 kl 20:54

Land og vann i Finnmark er god butikk. De siste tre år har Finnmarkseiendommen (FeFo) årlig gått med nettooverskudd på nærmere 8 millioner kr etter skatt.

Leder:

«Skandaler» i Alta

Publisert: - Oppdatert: 20.10.2015 kl 20:01

Kommunestyret i Alta forsøkte å konstituere seg mandag. Det gikk heller dårlig. I stedet havnet Nordlysbyen i riksmedia på en måte altaværingene nok helst ville slippe.

Leder:

Psykisk sykdom og fordommene

Publisert:

Verdensdagen 2015 er landets største dugnad for psykisk helse. Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte den 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at ...

Leder:

Viktig håndslag til skoltesamene

Publisert: - Oppdatert: 16.10.2015 kl 19:11

Det skoltesamiske Gramota-arkivet fra Suenjel eller Suonikylä er satt på Unecos verdensarvliste. Det eldste dokumentet i arkivet er fra 1601, og det yngste fra 1775.

Leder:

De nasjonale minoritetene

Publisert:

I regjeringas forslag til statsbudsjett for 2016 er det en økning i tilskudd til kvænsk språk og kultur på 1 million kroner. Norske Kveners Forbund (NKF) mener at økningen er svært liten i forhold til behovet for en satsing på kvænsk språk og kultur. Små tildelinger til det kvænske ...

Leder:

Lokal forvaltning av naturressursene

Publisert: - Oppdatert: 14.10.2015 kl 14:10

Generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk friluftsliv er kritisk til at vanncrosskjører Morten Blien fra Tana fikk dispensasjon til sneskuterkjøring på vann på Tanaelva. Heimdal mener dispensasjonen svekker argumentene for dem som ønsker å overføre naturforvaltningsmyndighet til kommunene.

Leder:

Det beste i livet er gratis...

Publisert:

Det beste i livet er gratis, heter det. Og det stemmer nok. Men livet er nå en gang innrettet slik at vi også må betale. Sånn er det blant annet med avisen du leser nå.

Leder:

Et slapt statsbudsjett

Publisert: - Oppdatert: 14.10.2015 kl 14:11

Vi har lagt merke til at selv de mest ihuga borgerlige samiske politikere har vært svært så tause etter framleggingen av statsbudsjettet for 2016. Litt pliktskyldig reaksjon her og der, men sort sett sitter man rolig i båten. Det er ikke så rart. Statsbudsjettet er stusslige saker, sett fra ...

Leder:

FeFo og det dårlige omdømmet

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2015 kl 07:27

Den siste uka har Finnmarkseiendommen (FeFo) sluppet to gladnyheter: Man har kjøpt den gamle samvirkelagstomta i Lakselv for å bygge et nytt hovedkvarter, og man ønsker å gjøre noe med sitt dårlige omdømme blant folk flest.

Leder:

Fosterhjem må følges opp

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2015 kl 07:28

Denne uka skrev Ságat om «Per», som nå er midt i tenårene. De siste fem av dem har han bodd i et fosterhjem, tildelt ham via barnevernet i Sør-Varanger. Vi tror dessverre at flere enn «Per» kan fortelle lignende historier.

Leder:

Utvanning av samemanntallet

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2015 kl 07:29

Søndag var det sametingsvalg i Finland. Omlag 6.000 personer er registrert i det finske Sametingets valgmanntall. Men mot alle solemerker synes økende oppslutning om Sametinget å ha blitt et problem på finsk side.

Leder:

Den urealistiske husdrømmen

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2015 kl 07:29

Sametingets politikere og andre kjører en offensiv mot regjering og storting for å få realisert nye samiske bygg. Det forventes bevilgninger til både Saemien Sijte i Snåsa og Beaivváš sámi teater i Kautokeino. I bakgrunnen står Várdobáiki i Evenes og vil komme i gang med sine byggeplaner.

Leder:

Kommunesammenslåinger i Sápmi

Publisert: - Oppdatert: 13.10.2015 kl 07:29

– Kommuner med et samisk flertall, eller i et så stort mindretall at de påvirker lokalsamfunnet bør opprettholdes. Slik konkluderer utredninga fra en administrativ arbeidsgruppe i Sametinget om kommunereformen og samiske interesser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...