Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Fornorskningskommisjon»

20. juni 2017 ble en merkedag for det samiske og det kvænske folk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Da vedtok Stortinget, mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet, at det skal nedsettes en «granski­ngskommisjon som skal være en sannhetskommisjon for for­norsk­ningspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge», slik det er formulert i forslaget fra SV-representantene Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes.

Stortingets presidentskap, som fikk i oppdrag å utarbeide kommi­sjonens mandat, navn og sam­men­setning, har nå levert sitt første utkast.

Presidentskapet foreslår at navnet skal være «Kommisjonen for å gjennomgå fornorskningspolitikk og urett overfor samer og kvener/norsk­finner (fornorskningskommisjonen)».

Kommisjonen skal foreta ei historisk kartlegging, og både grupper og personlige stemmer komme til orde. Kommisjonen skal under­søke virkningene av for­norsk­ningspolitikken i dag og foreslå tiltak for videre forsoning. Til­takene som forslås må ikke inneholde nye rettigheter, understreker presidentskapet.

Vi tror nok, i likhet med sametingsråd Henrik Olsen (NSR), at sametingsrådet og presidentskapet blir enig om mandatet. Likevel skal det en del omformuleringer, strykninger og tilføyelser til før dette kan bli et samstemt mandat, som også det samiske og det kvænske folket kan føle seg hjemme i.

Utkastet bærer preg av å ha blitt skrevet av ei norsk hånd. Det ­brukes mye tekst på å fortelle om alt det fine som har skjedd etter Alta-saken og som følge av det ­første samerettsutvalget på 1980-­tallet. Slik historieskriving er ikke nødvendig å ha med i mandatet.

Presidentskapet vil ikke at kommisjonen skal ha navnet som har blitt brukt fra første gang ideen ble luftet for fem-seks år siden: «Sann­hetskommisjon». Nei, presidentskapet vil at navnet skal være «for­norsk­ningskommisjon». Det høres ut som ei gruppe som skal jobbe for fornorskning.

Underveis i debatten har stemmer tatt til orde for at det er uhørt at samene skal kreve en sannhetskommisjon, for dét navnet må forbeholdes de skikkelig alvorlige sakene i verden, som apartheid i Sør-Afrika. Det heter at navnet skjemmer ingen, men samtidig vet vi at ord er viktig.

Vi vil anbefale at granskingskommisjonen som går i gang til høsten får navnet «sannhetskommisjon» i en eller annen form.

Både det samiske og det kvænske folk har forventninger til kommisjonen.

Forslaget til mandat har mange positive sider. For eksempel bruker presidentskapet mye tekst på å angi hvordan individer skal kunne komme til orde med personlige opplevelser av fornorskningen.

Vi har forståelse for at kommisjonens arbeid må ha en avgrens­ing, men den må samtidig ikke begrenses i sitt arbeid. Vi vil også advare mot et mandat som skaper inntrykk av at man reduserer betydningen av sannhetskommisjon­en. Det fortjener verken samene eller kvænene.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...