Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Folk må være steike dum»

Ønsker du at Finnmark fylke skal slås sammen med Troms fylke?

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 15:27

Dette er tema for folkeavstemninga i Finnmark som starta mandag, og varer til 14. mai. Formelt er folkeavstemninga rådgivende, men gode demokratiske tradisjoner tilsier at resultatet reelt sett vil være avgjørende for om sammenslåinga kan gjennomføres eller ei.

Det knappe flertallet på fire representanter i Stortinget argumenterer med at sammenslåing er et nødvendig vilkår for å kunne overføre nye oppgaver fra staten til fylkeskommunene. Dette er en notorisk usannhet.

Inntil helsereformen i 2002 forvaltet fylkeskommunene sykehus­ene og spesialisthelsetjenesten. Ingen av de «nye» oppgaver som det nå er aktuelt å overføre, har tilnærmelsesvis en størrelsesorden og et omfang som det staten fratok fyl­keskommunene for 16 år siden.

Det sies at Finnmark med sine vel 76.000 innbyggere fordelt på 48.618 kvadratkilometer er for «lite» og for «puslet» til å kunne være en «robust» og selvstendig region. Også dette er en notorisk usannhet.

Rundt omkring i verden er det 36 selvstendige nasjonalstater med et mindre folketall enn Finnmark samt 99 selvstendige stater med et mindre areal enn Finnmark. Få av disse, om noen, har så rike naturressurser som det Finnmark har til lands og til vanns. Bar­ents­havet er kanskje verdens største matfat, og under havoverflata ligger helt eventyrlige olje- og gassressurser.

I Norden finnes tre selvstyrte autonome områder. Både Åland, Færøyene og Grønland har færre innbyggere enn Finnmark. Likevel har de indre selvstyre i de fleste saker bortsett fra forsvar og utenrikspolitikk. Påstanden om at Finnmark ikke kan være et selvstendig fylke fremstår derfor som en kraftig ned­rakk­ing av finnmarkingene. Det føyer seg inn i en lang rekke av historisk og ras­istisk motivert nedvurdering av «finnan» i nord.

I sin tid hette det seg at våre forfedre var så primitive og lavtstående at de ikke engang kunne eie sine egne områder. Men skatt måtte de likevel betale, mange steder tredobbelt, både til danskekong­en, svenskekongen og russetsar­en. I prinsipp kan man si at den samme forkvakla tankegangen ligger bak tesen om at Finnmark er for «spinkel» til å være et eget fylke. En lokal representant for ett av regjeringspartiene sa rett ut at «folk må være steike dum» som tror at deres stemme har noe å si.

En ekstra «bonus» ved sammenslåinga er at man da får likvidert landets eneste samefylke, hvor et flertall av innbyggerne har samisk bakgrunn. For noen i stortingsflertallet er marginalisering av det samiske åpenbart et ønskelig politisk mål, ved at samene blir i minoritet i alle de nye regi­on­ene i Norge.

KrF-leder Knut Arild Hareide sitter på vippen i Stortinget. Han var i forrige uke i Øst-Finnmark og fikk mange gode innspill, men var like­vel lite villig til å snu. Hareide fremstår som en av Norges mest rak­ryggede rikspolitikere, og vi oppfordrer ham til å tenke kritisk igjennom hvordan verdipartiet KrF behandler folket i Finnmark. Her bør Hareide lytte til de gode signal­ene som kommer fra grasrota i eget parti, sist fra KrFs lokallag i Karas­jok og det nystifta laget i Pors­anger.

– Som et folkeparti vil vi høre på hva folket har å si, påpeker nyvalgt leder Marius Andersen i KrF i Porsanger. KrF i de to samekommunene mener at folkets røst må tas til følge, og at resultatet må bli hørt inn i regjeringa og Stortinget. Bedre og klarere kan det vanskelig sies.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...